biografmuseet.dk
Hjem
Forord

Skriv din historie
Biografer
Kommer her i Teatret
Søg | Indhold
Opdateret


Biografmuseum nyt
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Danmark's Biografer
Stoleplaner
Bibliotek
Ressourcer

Litteratur
Kalender
Lærredstørrrelser

Store 70mm Biografer
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret
Biffen, Nordkraft
Royal, Malmö

Mennesker
Keld Andersen
Niels E. Andersen
Henrik W Christensen
Else Hauberg
Rolf Konow
Lau Lauritzen, Jr.
Steen Mortensen
Jan Niebuhr
Orla Nielsen
Ole Skou Olsen
Ole Taudal Poulsen
Jørgen Søndergaard
Oliver Todd

70mm Film
Baraka
Far and Away
Hamlet
Lawrence of Arabia
The Master
Mit Afrika
Rumrejsen År 2OO1
Samsara
Året Igennem Børfjord
Ørneborgen

Storformat

Todd-AO / 70MM
Cinemiracle
Dette er Cinerama!
SHOWSCAN
Cinema 180
IMAX Dome
Motion Master

Historien

Da filmen fik format
Nye Systemer
Sensurround
Bofa fra B&O
VistaVision?
CinemaScope

Om biografmuseet.dk
Kontakt
Personale
Ris & Ros
Ansvar

 

 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2012 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

 

Besøg in70mm.com om 70mm og alle de store filmformater

Cinerama - "1st person experience"

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Thomas HauerslevDato: 10.02.2008
Som at være der selv - i Cinerama!

Det som gør Cinerama meget interessant i forhold til andre wide screen systemer er, at det altid er en "1st person experience" for publikum at se denne type film.

Det betyder, at publikum oplever filmen som om de selv er tilstede. Normalt er det en "3rd person experience" at se en film, dvs at man oplever handlingen igennem en anden person.

Denne fornemmelse af realisme, var der ingen andre systemer der kunne reproducere mere effektivt end Cinerama.

Cinerama så dagens lys den 30. september 1952 i The Broadway Theatre i New York. Det var kulminationen af næsten 13 års arbejde, og premieren på den første film var en sensation, der gav genlyd verden rundt. I løbet af de næste 10 år, skulle Cinerama biografer sprede sig i de mest prestigefyldte biografer i storbyerne over hele kloden .

Udviklingen af Cinerama havde taget udgangspunkt i de meget effektive "The Waller Flexible Gunnery Trainer", som Fred Waller havde konstrueret til det Amerikanske luftforsvar i starten af 1940erne. Mere end 85 trainere var stillet op på luftbaser i USA og England, og blev brugt til at træne piloter i at skyde fjentlige fly ned under Anden Verdenskrig.

Gunnery Trainerne var igen en videreudvikling af Waller's Vitarama installationer som han lavede til flere kunder til brug under verdensudstillingen i New York i 1939.
 
Læs mere her:

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

70mm Film i Danmark

Kinopalæet, 70mm & Cinerama Luxus i Hovedstaden

The Waller Flexible Gunnery TrainerInternet link:


Cinerama's hovedkvarter Oyster Bay.

Efter Anden Verdenskrig, raffinerede Fred Waller sin Vitarama process, og Cinerama systemet fik hermed sin endelige form. Fred Waller indrettede sig i en indendørs tennisbane i Huntington, i det fashionable Oyster Bay kvarter på Long Island. Der indrettede han biograf og studie med plads til et helt symfoniorkester. Det var jo et stort arbejde, idet alt skulle fremstilles fra bunden. Kamera, fremviser, lydsystem, redigeringsfaciliteter og selvfølgelig administration og regnskab.

Omkring 1948 var kamera nummer 1 klar til prøveoptaglser, og Cinerama Inc. kunne nu demonstrere hvad den nye teknik kunne præstere. Fred Waller forsøgte forgæves, at gøre filmselskaberne interesseret i den nye teknik, men de mente ikke det var noget for biograferne. Interessen for det nye system kom fra en helt anden side. Lowell Thomas, der var kendt for sine rejsebeskrivelser i USA så en demonstration af Cinerama og blev begejstret. Broadwayproducenten Michael Todd så en demonstration og blev så begejstret, at han og Thomas besluttede at investere og producere den første film i Cinerama.
 
 
Illustration af forskellen imellem et normalt lærred og et Cineramalærred. Casino biografen i London i 1954.

Cineramakameraet var et enormt værktøj, der i virkeligheden bestod af 3 enkelte 35mm kameraer. Tilsammen var de konstrueret på sådan en måde, at de tilsammen kunne fotografere et panorama på 146 grader. Når de tre film fra hvert sit kamera - A, B & C, herefter blev vist i biografen med hver sin filmfremviser, kunne publikum så se en gengivelse, der lignede virkeligheden så meget, at det næsten var som "at være der selv", fordi 146 de grader's synsvinkel er meget tæt på den maksimale menneskelige synsvinkel.

Hver enkelt linse i de tre kamerarer, havde en brændevidde på 27mm, og var ikke meget større end kontaktlinser. Ikke nok med at filmen gengav et meget bredt panorama, filmen skulle også vises på et meget stort og buet panoramalærred, for at gøre illusionen total.

Der skulle bruges 3 kinomaskiner til at vise de tre synkront kørende film. Den fjerde maskine blev brugt til at køre filmens lydside, der bestod af 7 lydkanaler. 5 Hi-Fi kanaler bag lærredet, og højre og venstre effektkanal i salen. Ingeniøren Hazard E Reeves stod for udviklingen af lydsiden.

Cinerama lærredet var meget specielt i forhold til de normale lærreder, der eksisterede da Cinerama så dagens lys i 1952. Dengang var biograflærreder ikke særligt store - selv ikke i store biografer. Alle lærreder var flade og i standard Academy format - hvilket er omtrent 4:3, eller 1,33:1. Det vil sige, at bredden på lærredet er 1,33 gange bredere end højden.

Cineramalærredet var meget buet og meget stort. Lærredet i The Broadway Theatre målte 22,86 meter x 7,89 meter (et relativt forhold på 2.89:1). Cineramalærredet i Kinopalæet i København var næsten 30 meter bredt og 10 meter højt og fyldte hele endevæggen af biografen. Det var meget imponerende.
 
 

"This is Cinerama"

 
Den første Cinerama film var en demonstrationsfilm med den enkle titel "Cinerama". Filmen bestod af 13 afsnit, eller scener, og Michael Todd havde stået for optagelserne af de 11 af dem.

Den mest berømte scene i filmen var "The roller coaster ride" optaget på Rockaway Island, i New York af Michael Todd, Jr.

Publikum havde aldrig set noget lignende og var meget begejstret.

"Cinerama" blev en kæmpe success og publikum stormede The Broadway Theatre i New York i sådan en grad, at "This is Cinerama" (som filmen kom til at hedde lidt senere) blev 1952's største filmsuccess i USA, selv om den kun blev vist i en enkelt biograf i New York.

Filmselskaberne på USA's vestkyst måtte erkende, at de endnu engang ikke havde forstået publikums behov for fornyelse. "This is Cinerama" kolossale succes fik filmselskaberne til at investere i nye filmsystemer og større og bredere lærreder. Fra nu af fik filmformaterne vokseværk og de store formater som Todd-AO, CinemaScope, Technirama og VistaVision så alle dagens lys i de kommende år.
 
 
Fred Waller døde i 1954 meget kort tid efter at han havde fået en Oscar for sit Cinerama system.

10 år efter verdenspremieren kom Cinerama endelig til Danmark, men da var det måske for sent. Danskerne havde vænnet sig til at se de store flotte Todd-AO billeder. Nyhedens interesse forsvandt hurtigt, og Cinerama lukkede efter kun 14 måneder i Kinopalæet i København.

Cinerama systemet var reserveret til rejsefilmsgenren, hvor kameraet blev taget med rundt i verden og så blev der ellers fotograferet eksotiske sceneer, som et begejstret publikum over hele kloden tog til sig i mere end 10 år. I starten af 1960erne investerede MGM i Cinerama, og producerede 2 film i systemet. "How the West Was Won" blev en kolossal success, imens "Brødrene Grimm" var en mere behersket success.

Det var meget dyrt at producere film i Cinnerama, og efter 10 år med rejsefilm, begyndte investorene at kikke sig om efter alternativer. Efterfølgende investerede Cinerama Inc. i 65mm/70mm produktioner som f.eks. "Battle of the Bulge" / "Panserslaget ved Ardennerne" og dermed var det slut med at fotografere og vise film i "3-strip Cinerama".

Her er alle Cinerama Film:

"This is CINERAMA"
(1952)
"Cinerama Holiday" (1955)
"Seven Wonders of the World" (1956)
"Search for Paradise" (1957)
"Cinerama South Seas Adventure" (1958)
"Renault Dauphine" (Commercial short) (1959)

"The Wonderful World of the Brothers Grimm" (1962)
"How The West Was Won" (1962)
 
 

Cinerama & Cinemiracle film i Danmark

 
Original titel:Vist i:Premiere biograf:Dato:
    
WindjammerCinemiracleÅrhus Hallen01.12.1958
Seven Wonders of the WorldCineramaKinopalæet 31.08.1962 - 22.12.1962

+

26.07.1963 - 20.08.1963 (reprise)
 
How the West Was WonCineramaKinopalæet 26.12.1962 - 03.06.1963
 
Cinerama South Seas AdventureCineramaKinopalæet 04.06.1963 - 25.07.1963
 
The Wonderful World of the Brothers GrimmCineramaKinopalæet 21.08.1963 - 26.09.1963
 
Cinerama HolidayCineramaKinopalæet 27.09.1963 - 20.10.1963
 
  
 
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 25-08-2014