biografmuseet.dk
Forord | Søg

Skriv din historie
Kommer her i Teatret

Nyt på biografmuseet
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Danmarks Biografer
Mennesker
Bibliotek
Stoleplaner
Litteratur

Biografkalender
Lærredstørrrelser

De Store Formater
70mm Film
Cinemiracle
Dette er Cinerama!
SHOWSCAN
Cinema 180
IMAX Dome
Motion Master

Roadshow Biograferne
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret

Historien

Da filmen fik format
Nye Systemer
Sensurround
Bofa fra B&O
VistaVision?
CinemaScope

Om biografmuseet.dk
Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar

Kontakt |
 

 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Bio, Skodsborg

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Filmoperatør Keld P. Andersen, SlagelseDato: 19.10.2012
På Strandvejen i Skodsborg ud for det fornemme Hotel Øresund oprettedes i 1923 en biograf i en tilbygning nord for hotellet - biografbygningen fik tilnavnet "kostalden". Direktør for den nye Skodsborg Bio var frk. Serina Petersen og biografen der var opført af lokale håndværkere havde plads til 175 mennesker.

Selve biograflokalet var blevet opført i 1920 og fungerede de første tre år som spisesal. I 1923 søgte arkitekt N.P.P. Gundersen kommunen om tilladelse til at ombygge salen til biograf - med sit flade gulv og en højde på kun tre meter kan man ikke rigtig forstå at bygningen var særlig velegnet til dette formål.

Billetsalget foregik fra en luge hvor gæsten stod næsten ude i det fri - den levende musik var der taget højde for med et klaver til højre for scenen.

I vinteren 1926-27 blev både hotel og biograf restaureret og i de følgende år holdt biografen lukket om vinteren og det fik i 1933 den lokale presse til at skrive at biografen var ved at lukke, men det var ingenlunde rigtigt. I 1943 hvor forlystelseslivet boomede og hvor bestræbelserne på at få biografer i Vedbæk og Nærum atter var i fuld gang, skulle frk. Petersen have fornyet sin bevilling men hun mødte her lidt modstand fra Handel-Håndværker og Borgerforeningen - de ville have en forbedring af forholdende i Skodsborg Bio og på lidt længere sigt en ny tidsvarende biograf.
 
Læs mere her:

Bio, Skodborg

Internet link:


 
Det lykkedes dog alligevel frk. Petersen at få bevillingen fornyet med 5 år. I 1946 frasolgte hun hotellet, men "kostalden" drev hun frem til sit 25 års jubilæum d. 1. August 1948 og herefter trak hun sig tilbage. Bevillingen blev istedet givet til filmoperatør Ejnar H. Lundberg, tidligere Nordisk film, der fortsatte driften uden større forandringer lige bortset fra en CinemaScopeinstallation i 1957.

Den uigenkaldelige sidste forestilling i Skodsborg Bio fandt sted d. 13. September 1959 og sidste film var "Man kaldte ham Hondo" med John Wayne. Der var vist almindelig enighed om, at da den gamle biograf i Skodborg endelig døde, skete det mæt af dage og Ejnar Lundberg blev herefter direktør for Holte Bio.
 
 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 04 oktober 2015 20:07:35