biografmuseet.dk
Hjem
Kommer her i Teatret
Søg
Indhold
Opdateret


Biografmuseum nyt
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 |

Nyhedsarkiv

Danmark's Biografer
Forord
Bibliotek
Biografer
Ressourcer

Litteratur
Kalender
Lærredstørrrelser

70mm i Danmark
Forord

Widescreen
70mm
Premiere
Kinomaskiner
Biografer

Store 70mm Biografer
3 Falke Bio
Windjammer
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret
IMAX Dome

Om biografmuseet.dk
Kontakt
Personale
Ris & Ros
Opdateringer
Ansvarsfraskrivelse

 

 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2012 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

 

Besøg in70mm.com om 70mm og alle de store filmformater

Bio, Skodsborg

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Filmoperatør Keld P. Andersen, SlagelseDato: 19.10.2012
På Strandvejen i Skodsborg ud for det fornemme Hotel Øresund oprettedes i 1923 en biograf i en tilbygning nord for hotellet - biografbygningen fik tilnavnet "kostalden". Direktør for den nye Skodsborg Bio var frk. Serina Petersen og biografen der var opført af lokale håndværkere havde plads til 175 mennesker.

Selve biograflokalet var blevet opført i 1920 og fungerede de første tre år som spisesal. I 1923 søgte arkitekt N.P.P. Gundersen kommunen om tilladelse til at ombygge salen til biograf - med sit flade gulv og en højde på kun tre meter kan man ikke rigtig forstå at bygningen var særlig velegnet til dette formål.

Billetsalget foregik fra en luge hvor gæsten stod næsten ude i det fri - den levende musik var der taget højde for med et klaver til højre for scenen.

I vinteren 1926-27 blev både hotel og biograf restaureret og i de følgende år holdt biografen lukket om vinteren og det fik i 1933 den lokale presse til at skrive at biografen var ved at lukke, men det var ingenlunde rigtigt. I 1943 hvor forlystelseslivet boomede og hvor bestræbelserne på at få biografer i Vedbæk og Nærum atter var i fuld gang, skulle frk. Petersen have fornyet sin bevilling men hun mødte her lidt modstand fra Handel-Håndværker og Borgerforeningen - de ville have en forbedring af forholdende i Skodsborg Bio og på lidt længere sigt en ny tidsvarende biograf.
 
Læs mere her:

Bio, Skodborg

Internet link:


 
Det lykkedes dog alligevel frk. Petersen at få bevillingen fornyet med 5 år. I 1946 frasolgte hun hotellet, men "kostalden" drev hun frem til sit 25 års jubilæum d. 1. August 1948 og herefter trak hun sig tilbage. Bevillingen blev istedet givet til filmoperatør Ejnar H. Lundberg, tidligere Nordisk film, der fortsatte driften uden større forandringer lige bortset fra en CinemaScopeinstallation i 1957.

Den uigenkaldelige sidste forestilling i Skodsborg Bio fandt sted d. 13. September 1959 og sidste film var "Man kaldte ham Hondo" med John Wayne. Der var vist almindelig enighed om, at da den gamle biograf i Skodborg endelig døde, skete det mæt af dage og Ejnar Lundberg blev herefter direktør for Holte Bio.
 
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret lørdag, 20 oktober 2012 05:51:22