biografmuseet.dk
Forord | Søg

Skriv din historie
Kommer her i Teatret

Nyt på biografmuseet
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Danmarks Biografer
Mennesker
Bibliotek
Stoleplaner
Litteratur

Biografkalender
Lærredstørrrelser

De Store Formater
70mm Film
Cinemiracle
Dette er Cinerama!
SHOWSCAN
Cinema 180
IMAX Dome
Motion Master

Roadshow Biograferne
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret

Historien

Da filmen fik format
Nye Systemer
Sensurround
Bofa fra B&O
VistaVision?
CinemaScope

Om biografmuseet.dk
Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar

Kontakt |
 

 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Bio, Tølløse

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Filmoperatør Keld P. Andersen, SlagelseDato: 19.10.2012
Biografen i Tølløse åbnede i begyndelsen af 1930erne med Henning Jensen som direktør og han havde på det tidspunkt plads til 134 personer i sin biograf. Henning Jensen arbejdede hårdt for at gøre biografen atraktiv bl. a. blev der oprettet en børnefilmklub.

I 1949 påbegyndtes en større ombygning og udvidelse af biografen og mens ombygningen stod på kunne man stadig anvende biografen. Den 27. Oktober 1949 udbrød der en voldsom brand i operatørrummet umiddelbart efter sidste forestilling hvorved operatørrummet blev stærkt medtaget - branden medførte også at der måtte ændres en del i ombygningsplanerne.

I starten af 1950 stod den ombyggede biograf klar med plads til 222 personer. Flere af ydermurene fra den gamle biografbygning kunne genanvendes men en stor del var nybygning og det var arkitekterne Ivar Christensen & Engelstoft der havde stået for ombygningen. I 1959 fik Tølløse Bio nye filmmaskiner der kunne vise det nye CinemaScopeformat. Det var nogle rigtig gode år for Kinoteknik firmaerne, da de fleste biografer gerne ville vise film i det brede format.

Efter Henning Jensens død i 1972 førstes biografen videre af hans enke, Kamma Jensen og sønnen Jørgen Jensen men efter at have drevet Tølløse Bio i 38 år valgte man i 1975 at lade andre hænder komme til.
 
Læs mere her:

Alle danske biografer

Internet link:

De overdrog pr. 1. August 1975 ledelsen til Sven Erik Lambertsen der havde fået interesse for biografens verden igennem Just Betzer fra ASA-Panorama Film hvor han begyndte at køre film i Betzers private biograf når filmselskabet gennemså film inden man købte dem til distribution i Danmark. Derudover havde Sven Erik Lambertsen drevet biograf på Stestrup fritidsgård i nogle måneder og dette ville han fortsat holde igang - dog kun med en forestilling hver fjortende dag.

Efter en mindre modernisering åbnede Lambertsen med den gamle klassikker "Klokkeren fra Notre Dame" med Anthony Quinn i hovedrollen.

Lambersen spillede faste forestillinger hver aften kl. 20.00, lørdag kl. 11.00 og søndag kl. 14 - 16 og 20.00. Der blev kørt forestillinger for kommunens skoler, børnehaver og pensionister og på et tidspunkt var der også en Bio 2 der viste seriøse film og biografen blev også af og til brugt til Jazz koncerter med stor succes.

Mens Sven Erik Lambertsen arbejde i operatørrummet brugte han mange timer på at udvikle nye spoleapparater - trådspoler og en filmkassette så alt blev nemmere at håndtere. Det kom pludselig til at betyde at filmene kom på to 1800 meter spoler og ikke i de sædvanlige 5-6 akter.

Sven Erik Lambertsen åbnede firmaet Kino-Box El-Teknik og biografen i Tølløse lukkede i 1983 hvor sidste film var "ET" - filmmaskinerne blev solgt og bygningen blev ombygget til ejendomshandel og avisredaktion. Senere blev bygningen revet ned og der i dag intet tilbage der vidner om Tølløse Bio.
 
 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 04 oktober 2015 20:07:37