biografmuseet.dk
Hjem
Kommer her i Teatret
Søg
Indhold
Opdateret


Biografmuseum nyt
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 |

Nyhedsarkiv

Danmark's Biografer
Forord
Bibliotek
Biografer
Ressourcer

Litteratur
Kalender
Lærredstørrrelser

70mm i Danmark
Forord

Widescreen
70mm
Premiere
Kinomaskiner
Biografer

Store 70mm Biografer
3 Falke Bio
Windjammer
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret
IMAX Dome

Om biografmuseet.dk
Kontakt
Personale
Ris & Ros
Opdateringer
Ansvarsfraskrivelse

 

 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2012 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

 

Besøg in70mm.com om 70mm og alle de store filmformater

Vester Hjermitslev Biograf

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Lisbeth Thorendahl. Artiklen og fotos er gengivet med venlig tilladelse fra Lisbeth Thorendahl fra siden "Lokalhistorier fra Vester Hjermitslev".Dato: 18.10.2012
Hotelejer Rasmus Peter Jensen og hans kone Olga Jensen drev biograf på Vester Hjermitslev Hotel fra sidst i 1940erne til starten af 1960erne. Det var, som det ses på billedet hotelværten selv, der passede filmmaskinen i hotellets operatørrum så filmene kunne ses på det hvide lærred. Dette var ophængt foran den faste scene i salen, omkredset af en bred sort ramme. Når der lørdag aften skulle være foreningsbal, blev lærredet taget ned og sat af vejen, så musikerne kunne benytte scenen.

Det var altid Olga Jensen der stod i lugen og solgte billetter - i starten kostede en børnebillet 25-øre - senere steg prisen med 25- øre. "Dæ bette skæ´er", Niels Aage Engelund, var billetkontrollør og sliksælger. Han var meget loyal i jobbet og pigerne forsøgte ofte at få ham til at lukke dem gratis ind, når Olga Jensen havde forladt billetlugen, men det lykkedes aldrig.

Inden filmen begyndte og lyset blev slukket i salen var der altid musik fra en højtaler. Det var stort set de samme plader Rasmus Peter Jensen satte på hver aften- "Sæterjentens søndag" var en af dem og Edward Persson med "Kalle på Spången" en anden.

Biografen på var en af de herlighedsværdier der gjorde Hjermitslev til noget særligt. Nabosognene havde ingen biografer så folk kom til Hjermitslev for at se film. Når der var en ny Morten Korch film på plakaten var forestillingen søndag eftermiddag et tilløbsstykke. Så var alle sæder besat og bagerst i salen stod folk gladelig ret op og ned i halvanden time for at se de populære film. Sæderne i biografen - der var vel omkring 100 af slagsen - var simple klapstole af træ. Kun en enkelt gang bød biografen på bedre sæder. Det var en aften hvor folk undrede sig over at der var stillet en rød plyssofa ind i salen ved siden af sliksalget. Årsagen var, at direktøren fra Pedershåb Maskinfabrik havde bestilt billetter og forhørt sig om hvorvidt biografen i Hjermitslev havde sofapladser - det havde den selvfølgelig.
 
Læs mere her:

Alle danske biografer

Internet link:

Lokalhistorier fra Vesterhjermitslev

 
  
Gå: tilbage - op
Opdateret torsdag, 18 oktober 2012 16:53:36