The Sound of Music

Skrevet af: Rikart Olander Købke, Filmchef, CinemaxX Danmark Dato: 24. oktober 2005
Særligt fremstillede "The Sound of Music" flyers.

Jeg fik en e-mail fra Rikart Olander Købke, filmchef i CinemaxX Danmark hvor han skrev, at han satte "The Sound of Muisc" op i en ny utekstet 35mm kopi på Danmarks største lærred. Filmen skulle kun køre ganske få dage. 4 dage i København, 1 dag i Odense og til slut 4 dage i Århus.

Selv om jeg en måned tidligere havde set filmen i Karlsruhe i den originale 70mm Todd-AO kopi, glædede det mig dog meget, at filmen skulle vises i København, omend 35mm jo kun er en "sølle" erstatning for den ægte vare i 70mm.

CinemaxX, København

BEN-HUR har 50 års jubilæum - det markeres i CinemaxX

Rikart Olander Købke
Filmchef
CinemaxX Danmark

Filmen blev vist i 35mm, men er fotograferet i det store Todd-AO 70mm format, hvilket forteksten fortalte klart og tydeligt.

Jeg kendte ikke Rikart, men det skulle vises sig at være en herlig oplevelse at lære ham at kende. Han er i sandhed en person med entusiasme og drive.

Jeg tilbød at låne Rikart en "The Sound of Music" plakat som han kunne kopiere til lejligheden. Jeg scannede også nogle billeder til brug for pressen.

Til den første forestilling om mandagen var det 156 gæster, og repremieren blev anmeldt i Information 7/11 og i BT med en dobbeltside 7/11 samt i BT den 1/11

DTS lyden fra de 2 CD-ROM skiver.

Den nye filmkopi var indspillet med DTS Special Venue, Dolby Digital samt analog Dolby Stereo SR lydspor. Dvs., 3 forskellige lydspor. Der var nogle startvanskeligheder, idet CinemaxX biograferne ikke har installeret DTS Special Venue.

Special Venue er en måde hvorpå filmens originale 6-kanals lydspor kan afspilles i biograferne, men det kræver en ombygning af lydsiden.

Desværre blev det opdaget for sent, så under de første de første forestillinger lød det lidt underligt. Da jeg så filmen henvendte jeg mig til operatøren i pausen og foreslog at han spillede filmen i Dolby Digital efter pausen. Det gjorde han og så lød det rigt fint igen.

Som Rikart skrev tilbage:

"Godt endelig at møde dig, og tusind tak for dit tip med SRD. Det var intet mindre end fantastisk - en helt helt anden oplevelse. Jeg ville ønske du fik lejlighed til at se/høre den igen - om ikke andet første del. Volumen er også sat endnu højere (5,7) Før 5,0 i dts."

Efter forestillingerne i CinemaxX København, Odense og Århus blev filmkopien sendt tilbage til London.

Der er intet som film i biografen

Rikart Olander Købke, filmchef i CinemaxX.

For mig er det intet som film i biografen. Jeg har som mange andre haft så mange uforglemmelige oplevelser jeg aldrig vil glemme. Noget helt specielt er gensynet med netop disse titler som holder mange år efter premieren. Som regel er biografpublikummet tvunget til at gøre dig tilfreds med det næstbedste, når man vil se film der er mere end 1/2 år gammel.

Jeg tænker her på hjemmebiffer og fjernsyn. Heldigvis giver filmmuseer overalt på kloden ofte filmelskere mulighed for at opleve klassikere på et lærred, men for mig er der intet der kan måler sig med repremierer i rigtige biografer på en af disse udødelige film. Der går lang tid imellem disse repremiere, og det er fordi der trods det store arbejde der er forbundet med at bringe liv i de gamle strimler ikke viser sig at være en rentabel efterspørgsel.

Idéen med at få "The Sound of Music" tilbage til det store lærred kom til mig fordi jeg gerne ville forsøge at få sing-a-long versionen til landet. I den forbindelse åbnede muligheden sig for at få en helt ny kopi hjem af den originale film.

Da jeg aldrig selv har set den på det store lærred og tænkte at andre måtte have det ligeså, var anledningen af 40 året for premieren indlysende. Jeg er i dag glad for jeg startede i god tid for der måtte gå over et år fra første henvendelse til Fox til at kopien ankom. En måned før repremieren faldt alt jorden da der pludselig herskere tvivl om rettighederne. Men heldigvis havde Fox ikke glemt deres forpligtigelser overfor filmen der reddede selskabet for 40 år siden.

Jeg og min kone havde den store fornøjelse selv at opleve filmen, og det blev uden tvivl en af de føromtalte oplevelser. Men en ligeså stor oplevelse har været al den meget positive tilbagemelding fra gæster der købte billet til filmen i vores tre biografer. Samtidig bød repremiere på et frugtbart samarbejde med Thomas Hauerslev, der hjalp mig med mange opgaver, som at skaffe plakat og oplyses os om filmen korrekte lydformat; og jeg vil gerne i denne sammenhæng takke Thomas for hans hjælp og entusiasme.

Rikart Olander Købke, Filmchef

CinemaxX Danmark