Målefelter, Effektforstærkere, Indgangsvælgere, Relæmoduler, Magnetlyd og Perspecta fra BOFA

Skrevet af: Mikael Christensen. Billederne stammer fra Kinotekniker Jens Graversen's samling, der er afleveret til Biografmuseet af hans barnebarn Christian. Dato: 03.07.2015
Det store BOFA 6-kanal forstærkeranlæg. Bl.a. installeret i 3 Falke Bio, Imperial Bio, Palladium og Europa Bio

Bang & Olufsen leverede i mange år biografudstyr under navnet Bofa. Her er en samling af de forskellige forstærkere de leverede. BOFA fremstillede rigtigt mange forskellige anlæg og moduler til deres forstærkeranlæg til bl.a. biografer overalt i Danmark. Der var målefelter, til til at kontrollere lydstyrke for de forskellige kanaler og til at kontrollere udgangsrørene på forstærkerne (V40/V80/V120). Indgangsvælgere til at vælge hvilken lydkilde der skal afspilles. Moduler til bagkanal (effektkanalen). For at undgå støj/sus i baghøjtalerne på de steder i filmen hvor der ikke var lydeffekter i bagkanalen, lå der på lydsporet en 12Khz pilottone, som afbrød lyden til den forstærker, der trak baghøjtalerne. Anlægget havde en omskifter imellem CinemaScope og Todd-AO. De to lydsystemer fungerede på hver sin måde. 70mm Todd-AO havde bagkanalen "åben" hele tiden. Der var relæmoduler, og forforstærker-moduler med rør (fra ca.1960 blev de lavet med transistorer) til bla. toneregulering, og et modul til “Perspecta stereo sound”. BOFA fremstillede anlæg til optisk lyd og 4 spors magnet lyd, bestykket med 4 stk. V60 udgangsforstærker eller V15 afhængigt af behov.

• Gå til galleriet:
BOFA udstyr fra B&O's afdeling for kinoteknik

B&O's professionelle afdeling Bofa

Fra Bofa’s egen brochure

Biograf højtaler til store biografer, bestykket med et 6 celle mellemtonehorn og 4 stk. 8 celle diskanthorn, Haderslev Bio havde to af den slags højtaler.

Det største anlæg B&O leverede var 6 kanals Todd-AO anlæg, udstyret med 7 stk. V80 og 3-4 V15 forstærker, radio, grammofon og båndoptager. Man brugte betegnelsen F1/F2 fotocelle (optisk lyd), M1 - M6 for magnet lyd hvor M1 var venstre kanal, M2 - midter kanalen (center), M3 - højre kanal, M4 - bag kanal (Dengang var lyden fra de bagerste højtalere i mono). Ved fremkomsten af 6 kanals lydspor blev der tilføjet to ekstra kanaler bag lærredet, så der var 5 separate kanal i front: venstre - venstre/midt - midt - højre/midt - højre, venstre/midt blev til M5 og højre/midt til M6, således: M1 - M5 - M2 - M6 - M3. I 1957 lancerede Bofa deres ultimative anlæg, et 19" rack-system hvor i forstærkerne sad som indstiks moduler, der kunne udskiftes under filmforestillingen, hvis der var påkrævet. Forstærkerne i disse systemer kunne bestå af V15, V40/80 eller V60 rørforstærker. Disse store anlæg blev installeret af Philips/BOFA i bl.a. 3 Falke Bio, Skandinaviens første Todd-AO Teater, Imperial Bio, Palladium og Europa Bio, Aalborg. Lignende anlæg blev også installeret i Folketeatret, Århus, Villabyernes Bio, Gentofte, Lido, Vejle, Grand Teatret, Odense, Rialto, Frederiksberg, Kinopalæet, Frederiksberg. Forstærkerne var meget driftsikre. I Imperial Bio spillede anlægget f.eks. 35mm film frem til 1979 (70mm frem til 1988).

Mono anlæg blev installeret i de mindste biografer, og de lidt større fik anlæg til optisk lyd og 4 spors magnet lyd, bestykket med 4 stk. V15 udgangsforstærker. Ofte var det den klassiske BOFA V40 effektforstærker med EL34 udgangsrør, bygget i stort antal og brugt i utallige anlæg. BOFA leverede til hospitaler, skoler, fabrikker, kasserner, resturanter o.s.v., udstyret med radio, båndafspiller og gramofon.

• Gå til galleriet:
BOFA udstyr fra B&O's afdeling for kinoteknik