biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Vanløse Biografteater, København

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dk Dato: 01.10.2021
Vanløse Biografteater som frikirke den 14. oktober 2021. Foto: Thomas Hauerslev

VANLØSE BIOGRAFTEATER
Jernbane Allé 29

Åbnet 26. december 1923
Lukket 28. februar 1962

Som sidste skud på stammen af nye biografer i 1923 åbner Vanløse Biografteater en snefuld 2. juledag 1923. Kvarteret savnede voldsomt en biograf og glæden var enorm, da man endelig kunne slå dørene op for levende billeder på Jernbane Allé. Den nye biograf har 324 lænestole fordelt på 22 rækker med let skrånende gulv og er dermed mindre end de fleste øvrige nytilkomne biografteatre i begyndelsen af 1920’erne.

Direktionen består af den pensionerede skuespiller Johannes Ring og fru skuespillerinde Oda Rostrup. Åbningsfilmen har titlen ”Den sidste dans” og er med Aage Fønss, som Rostrup havde nære arbejdsmæssige relationer til. Der danses kl. 16, 17.30, 19 og 20.30. Filmen har haft premiere tre uger forinden i Palads og det kan ikke siges at være nogen stor åbningsfilm, men den bliver umådelig succesfuld i Vanløse. Første forestilling er udsolgt på få minutter. Pianistlærerinden Sara Heilbuth er antaget til at varetage musikledsagelsen til de levende billeder og gav et efter sigende yderst smagfuldt arrangement på åbningsdagen. De efterfølgende juledage vises en amerikansk udgave af ”Hans og Grethe” for børnene til eftermiddagsforestillingen kl. 16. Biografen var tidligt opmærksom på det helt unge publikum og fortsatte alle år med et udpræget familievenligt repertoire. Premierefilm kom man aldrig til at vise. De første rækker var unummererede og billige, biografen havde ingen balkon.

• Gå til stoleplan Vanløse Biografteater
• Gå til Galleri: Vanløse Biografteater, 1. maj 2011
• Gå til Erindringer fra Vanløse Bio
• Gå til Kirkens fortid som undholdningstempel

Over forhuset, der kun består af stueetagen, funkler biografens navn med elektriske lysbogstaver over en let forhøjet indgangsportal. Seks trappetrin fører op til udhængsskabe på hver side, før et dobbelt dørparti fører videre ind til foyeren med billetsalg umiddelbart indenfor til højre, mens der er chokoladekiosk i venstre side. Foyeren er rummelig i forhold til salens størrelse og dekorativt udsmykket med et relief kaldet ’Musernes dans’. Salen er i sig selv ikke videre bemærkelsesværdig med stukudskæringer og rosetter i loftet, der herudover er udstyret med en enkelt lysekrone. Der en lille scene foran lærredet, et fortæppe med håndsving og tre udgangsdøre i hver side. Biografsalen ligger i umiddelbar forlængelse af foyeren.
 
Læs mere her:

Galleri: Vanløse Biografteater, 1. maj 2011

Vanløse Bio

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Nogle af Vanløse Biografteaters største succeser var filmene med Fy & Bi. Fra den 28. januar 1924 vises ”Vores venners vinter” med enorm tilstrømning. Det bliver biografens mest besøgte titel de første måneder. Gøg & Gokke, Chaplin og westerns var man også vældig begejstret for på Jernbane Allé, hvor biografen snart blot annoncerer som ’Vanløse’. Man var jo også den eneste i byen.

Søndag den 24. juli 1938 indtraf en alvorlig brand under første forestilling kl. 16, men publikum i den fyldte sal, hvoraf over halvdelen var børn, slap ud i tide. Det var direktricen, der med iskold ro i en fart fik tømt salen, mens operatøren måtte springe for livet for at undgå flammerne, der var opstået på få sekunder efter, han havde sat et akt forkert i maskinen. Efter at have flået den brændende film ud af apparatet faldt den over mod de øvrige filmakter, hvorefter branden spredte sig eksplosionsagtigt. Fru Rostrup havde set den røde flamme skyde hen over lærredet. Hun var straks klar over, hvad der var hændt og fik smækket udgangsdørene op på vid gab. På rolig vis fortalte hun fra scenen, at filmen var ødelagt, men at publikum kunne komme ind igen om aftenen ganske gratis. På den måde undgik man panik. I udlandet havde man desværre alt for ofte set, hvordan børn var trampet ihjel under panikagtige flugtforsøg. Operatørrummet var dog isoleret og ilden nåede ikke at sprede sig, men der blev nu ikke flere forestillinger den dag. Hele dobbeltprogrammet med Buck Jones i ”Den underjordiske gang” og John Wayne i ”Bokseren” var gået tabt, ligesom begge filmmaskiner var ødelagt af ild og vand. Hele det nye tonefilmssystem var relativt nyt og Rostrup var slet ikke sikker på, om forsikringen dækkede det hele. Det viste sig i øvrigt, operatøren havde været svært beruset og han blev derfor anholdt. Efter en måneds tid kunne biografen heldigvis genåbne.
 
 
Vanløse Biografteater den 1. maj 2011. Foto: Thomas Hauerslev

Johannes Ring var død i 1936, men fru Rostrup viderefører biografen frem til sin død i oktober 1955. Året efter gives bevillingen til Christian Gottschalch, der sammen med sin hustru driver biografen frem til lukningen. I begyndelsen af 1960’erne var publikumstilstrømningen fortsat stor, men det mindre lokale var langt fra tidssvarende. CinemaScope kunne der umuligt blive plads til, men heldigvis fik man mulighed for at flytte bevillingen til større lokaler og såmænd blot lige over på den modsatte side af gaden. Sidste forestilling finder sted onsdag den 28. februar 1962, hvor den tyske edderkoppegyser ”Piger til Singapore” er på plakaten.

Ved lukningen flytter en hvidevareforretning midlertidigt ind i lokalet, men et par år senere sælges bygningen til missionsforbundet ’Betlehem’, der skifter salens seks døre ud med store vinduer, så der nu kommer masser af lys ind i det gamle biograflokale. Alle de gamle stole var naturligvis allerede fjernet, men nu sættes en række nye ind på et nyt trægulv. De nye stole var sjovt nok også biografstole. Dem havde kirken erhvervet fra en nedlagt biograf på Falster. Der åbnes op i muren ind til det gamle operatørrum, der nu blev adskilt af en stor rude. I rummet kunne børnene lege og forældrene følge med i gudstjenesten uden de øvrige kirkegæster blev forstyrret. I dag er ruden fjernet og der er åbnet helt op. Udvendigt forandres ikke meget. Skiftende nye træfacader sættes udenpå biografens oprindelige, små plakattavler og udhængsskabene foran dørene består og selve dørpartiet forandres heller ikke. De oprindelige trædøre var allerede tidligere skiftet ud med glasdøre med store træhåndtag. Det var solide materialer og der havde ikke været anledning til at forny dem. Stukken i foyeren blev bevaret, men billetsalg og kiosk var naturligvis også fjernet.
 
 
I september 2011 kom den oprindelige biograffacade til syne under renovering af bygningen, der siden 1964 har været hjemsted for Frikirken Bethlehem

I forbindelse med ’Kulturby 96’ blev der afholdt en række særlige kulturarrangementer rundt om i København. I Vanløse havde Henning Sprogøe fået den fortræffelige idé at mindes hundredeåret for de første filmforevisninger i byen ved at genåbne Vanløse's oprindelige biograf for en enkelt dag, fredag den 7. juni. Frikirkepræst Torbjörn Stålander var med på idéen, der dermed kunne gøres til virkelighed med støtte fra kulturbyprojektet, Vanløse Kulturforening og Byens Børn. Efter sigende var der fortsat en kasse med oprullet lærred i salen, men det har næppe været det oprindelige. Bag frikirkens facade gemte det gamle biografnavn sig fortsat og kirkefacaden pilles midlertidigt ned til lejligheden. Biografens malede bogstaver over indgangen var endnu i 1996 ikke falmet meget. ’Vanløse’ står i en bue henover ’Bio’ med orange prik over i’et. Der blev pyntet op med filmplakater både udenfor og i foyeren, ligesom en fremviser blev sat op til den særlige lejlighed. Her rullede Marx Brothers’ ”En tosset diktator” og Chaplins ”Diktatoren” gennem maskinerne foruden den Oscarbelønnede franske kortfilm ”Den røde ballon” fra 1958. Det var absolut i den gamle biografs ånd. Der var gratis adgang og kaffe til fem kroner. En række nostalgiske Valbyborgere og formentlig lige så mange yngre generationer var mødt op for at deltage i begivenheden, der blev en aften fyldt med minder og sikkert en hel del røverhistorier fra de gode gamle dage.

Da Frikirken Betlehem, der havde ligget på adressen siden midt i 1960’erne, renoveres i august 2011, titter den gamle facade atter frem sammen med facaderne på de oprindelige naboforretninger, men fremstod da en del mere falmet. I dag skrives der ’Vanløse Frikirke’ henover den nymalede indgang, der er hvid som bagbygningen.
 
 
   

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om Vanløse Biograftheater

 
 
   

• Gå til
Vanløse Biografteater
 
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:13:13