biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Danmark Oversigt
København
København Omegn
Nordsjælland | Vest, Midt og Syd
Bornholm
Møn, Bogø, Lolland & Falster
Fyn og øerne
Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM I DANMARK
Historie | Maskiner
Aktuelt i 70mm
Biografer | Film

7OMM FILM I:
Todd-AO
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Blæst op til 70mm
IMAX Dome
Special Venue

NYHEDER

• 2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Filmformater
Sensurround
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Biffen Nordkraft, Aalborg
De nye lokaler i Kulturhuset Nordkraft, juni 2009

Tilbage til forsiden
Skrevet & fotograferet af: Thomas Hauerslev.Dato: 24.02.2013
I juni 2009 åbnede Aalborg's nye 3-sals biograf "Biffen". Biffen drives med stor passion for de levende billeder af filmfotograf Orla Nielsen (1952) og hans team af dedikerede entusiaster. Biffen i Nordkraft er den tredie biograf Orla er en del af. De foregående er Biografen i Nørresundby og Biffen i Aalborg.

Pressemeddelelsen:

Lørdag d. 6. juni vil Søren Lundbye og Co. spille evergreens fra filmens verden og vi vil blandt andet vise film fra Nordkrafts forvandling fra fabrik til Kulturhus. Der vil også være mulighed for, at kikke ind til vores gamle genbo Skråen, som også holde åbent hus. Vi glæder os meget til at vise den nye biograf frem, men det kan ligeså godt komme frem her, at vi ikke er helt færdige endnu, så derfor er det først fra d. 12. juni at vi viser film hver aften, men kom og vær med til at gøre det festligt!

Den første film vi viser i Biffen i Nordkraft bliver en re-premiere på Giuseppe Tornatores elskede mesterværk "Mine Aftener i Paradis", som i sin tid blev belønnet med både en Oscar og en Golden Globe for bedste ikke-amerikanske film. Glæd dig til at genopleve magien med Philippe Noiret som filmoperatøren Alfredo og Salvatore Cascio som drengen Toto. Filmen vises lørdag og søndag kl. 17.30 & 20.00.
 
Læs mere her:

Biffen på Biografmuseet

Bio A
Bio B
Bio C
Facaden
Foyer
1. sal
Teknik


I Biffen med "The Master" i Panavision Super 70

Biffen viser "The Master" i 70mm

Biffen af 1992

Symfonien, Aalborg

Fra åbningen:
Biffen's foyer

Biffen's biografer
Biffen's teknik
 
Fra Østerbro kommer man ind til Biffen via en passage. Plakater pryder væggen, så man ikke er i tvivl om at der ligger en biograf

Klik på billedet for at se en stor udgave


Biffen er placeret i Aalborg's nye kulturhus Nordkraft, der er indrettet i et nedlagt kraftværk, nær havnefronten i den østlige del af centrum. På den anden side af gaden, et par hundrede meter væk, ligger Symfonien der er indrettet i det gamle Europa Bio. Fra Østerbro kommer man ind til Biffen via en passage, der leder ind til Skråen og Nordkraft. På kulturhusets facade sidder Biffen's baggrundbelyste acrylskilt. I vinduet ud imod Østerbro ses Humphrey Bogart's siluet bøjet i blå neon.
 
Internet link:

Dagens program i Biffen

Europa Cinemas


 

Velkommen i Biffen

 
Klik på billedet for at se en stor udgave

Et par trappetrin op, og man er inde i foyeren, med to store vinduer, der vender ud imod Østerbro. Fra foyeren er der adgang til Bio A og Bio B. De rød- og hvidmalede vægge er dekoreret med plakater fra forhenværende og kommende film. En stor buet kombineret bardisk og billetsalg byder publikum velkommen.

Der sælges god flaskeøl, bl.a. Jacobsen og tyske colaer - med advarsel om et højt indhold af koffein. Der sælges hverken popcorn eller tyggegummi. Det er en fornøjelse at "stige ind" i en biograf uden den lede hørm af popcorn.

Rullestolsbrugere og barnevogne kan med lethed komme ind i Biffen af samme adgangstrappe, der kan foldes sammen til en lille elevator, der gør det let for publikum at komme ind. Publikum sidder ved små borde i hyggekroge inden filmen begynder. Et gammelt B&O anlæg spiller musik fra vinyl-LPer, imens blomsterne på bordene vokser. I vinduerne står en gammel 16mm fremviser.

En sort metaltrappe leder op til første sal, hvor der er indrettet et behageligt loungeområde med stole og borde. Et stort udvalg af gamle filmbøger og magasiner ligger til fri afbenyttelse i Biffen's bibliotek på første sal. Endvidere er de gamle teaktræs reoler fyldt op med 8mm og 16mm filmkameraer som man kan beskue før filmen begynder.
 
 

High-Impact Oplevelse Med Buede Lærreder

 
Det store operatørrum til sal B og C. I hver ende står en DP70 og en Christie 4K maskine.

Klik på billedet for at se en stor udgave

På første sal er der også adgang til Biffen's kontor og operatørrum, der er udstyret til at vise alverdens filmformater - på film såvel som digitale formater. Orla har udstyret Biffen med Philips' DP70 70mm maskiner i alle tre biografer. To maskiner i Bio A, og en enkelt maskine i henholdvis Bio B og Bio C. Begge DP70 til B og C maskiner kommer fra Rialto biografen på Frederiksberg. Efter mange års adskillelse står de atter sammen for at vise film. Maskinerne kaldes for Tonya og Lara, i respekt for "Doktor Zhivago", som var den første 70mm film de viste i Rialto i 1966.

En moderne digital Christie 4K maskine står ved siden af filmmaskinerne. Der er Kinoton non-rewind borde i alle tre biografer, og der er ingen aktuelle planer om at smide filmudstyret ud. Når man har passeret biblioteket og reolerne med filmudstyr på 1. sal, er der adgang til Bio C. Der er også elevatoradgang på 1. sal fra andre dele af Nordkraftkomplekset. Adgangen kræver nøgle.

Alle tre biografer er bygget over samme læst. Et stort buet lærred, gode sæder, 2-personers sofaer med farverige puder bagerst i biograferne. Alle rækker er også buede, så udsynet til lærredet er helt perfekt. Rækkerne er bygget meget stejlt op, så udsynet ikke er generet af dem der sidder foran. Bio A har røde stole, Bio B har blå stole, go Bio C har gråsorte stole.

Designet af biograferne er Orla's version af "High-Impact" biografen som Showscan udviklede for mere end 25 år siden. Det er en videreudvikling af teknikken som Orla også anvendte i den den gamle Biffen. Det buede lærred, giver en fornemmelse af medleven, eller indlevelse i filmen. Det buede lærred forøger oplevelsen af en hvilken som helst film. Lyset er helt jøvnt over det hele - ikke noget med mørke hjørner som det er almindeligt at se i 3D biografer. Det er en mere intens oplevelse med et buet lærred, og publikum elsker det. Alle biograferne har Dolby Digital, Datasat (DTS), QSC forstærkere og JBL højttalere. Bio A har endvidere Dolby Surround 7.1.
 
 

Medarbejdere og Repertoire

 
Biograf A som ekstremt panorama billede.

Klik på billedet for at se en stor udgave
 
Der er fire fastansatte tilknyttet Biffen, resten er frivillige medarbejdere, der sælger billetter, og viser film, heriblandt adskillige kvindelige filmoperatører. Mange af de frivillige er pensionister, der har lagt et aktivt erhvervsliv bag sig, og ny nyder deres otium som frivillig i Biffen et par gange om ugen.

Biffen viser film hver dag fra middagstid og indtil midnat. For nylig blev Biffen en del af Biografklub Danmark og kommer dermed med på "premierevognen" på forskellige film som den danske "Jagten", der blev en stor success. Ellers er det primære repertoire klassiske Art-Film fra distributørerne Miracle Film, Øst for Paradis og mange andre. Biffen er en del af det Europæiske "Europa Cinemas", som støtter udvalgte biografer hvis de viser en vis procentdel af de europæiske filmproduktioner. Flere filmklubber bruger også Biffen's lokaler, bl.a. vises der en gang imellem gamle jazz film på 16mm.
 
 

70MM Film i Biffen

 
Så kører Biffen den nyeste 70mm film på markedet, Paul Thomas Anderson's "The Master" på det buede lærred i Bio A søndag aften den 17. februar 2013.

Det helt særlige ved Biffen er, at der kan vises 70mm film i to biografer. I Bio A og Bio C kan DP70 maskinerne køre 70mm film. Der er maskineri, forstærkere og højtalere til at klare det store filmformat med de superskarpe billeder på de buede lærreder. Premieren på 70mm var "The Master" den 15. februar 2013 i Bio A. Orla vil gerne køre flere film i 70mm, men det uhyre dyrt at importere kopierne for en enkelt forestilling eller to, så disse arrangementer skal planlægges og financieres før det kan lade sig gøre.
 
 

Biffen - En Luxusoplevelse

 
Biffen er et eksempel på, at man kan få en meget stor filmoplevelse i en lille biograf. I Biffen er der ikke gået på kompromis med kvaliteten. Billed- og lydkvalitet er i top i alle biograferne.

Se de gode film på Biffen's buede lærreder med den gode lyd og skarpe billeder fra de behagelige sæder på på de buede rækker - DET ER EN LUXUSOPLEVELSE.
 
 
  
Gå: tilbage - op
Opdateret tirsdag, 27 december 2022 08:30:41