biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Tycho Brahe Planetarium og Omnimaxteater
IMAX Dome / Omnimax - IMAX Teknikken i Planetariet

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Thomas Hauerslev Dato: 31.08.2008
Omnimax er et "high fidelity" film system fremstillet specielt til planetarier. Omnimax projektorerens unikke "Rolling Loop" system er opfundet af australieren Ron Jones i 1967, og fremstilles i Canada af IMAX Systems.

Den første maskine af denne type blev sat i drift i 1970 i Fuji Pavilionen ved EXPO 70 i Japan.

Ca 11. juli 1989 ankommer Omnimax maskinen. En hollandsk IMAX tekniker, Mr Willem Boumeester fra Rotterdam, sætter anlægget op med hjælp fra personalet i Planetariet. Planetariet har lejet maskinen af IMAX. Hver 4. måned kommer der en IMAX tekniker og foretager service på anlægget
 
Læs mere her:

Tycho Brahe Planetarium
IMAX Dome / Omnimax Film

IMAX Sound + IMAX Projector

Internet link:


Tycho Brahe Planetarium
IMAX Corporation

 

Rolling Loop

 
I stedet for en traditionel transportør skubbes filmen frem af en stor ring. Denne ring laver nogle sløjfer, som nærmest ruller som bølger igennem maskinen. Hver sløjfe er et billede, der fixeres af nogle register pins i billedvinduet. Det er en meget nænsom filmbehandling, og kopierne (Estar kopier) holder også meget lang tid (1000 - 2000 gennemkørsler).
 
 

Indretning af operatørrum

 
Fra operatørrummets gulv kører maskinen ca 5 meter op ad to skinner til et "hundehus", så projektionsobjektivet bliver placeret midt i biografen. Filmen er 70mm bred, og kører horisontalt gennem kinomaskinen med normal filmfrekvens på 24 bill/sek.

Hvert billede fylder 15 perforationer, og arealet (IMAX) er 70,41 x 52,63 mm. IMAX arealet er 15,7 gange større end 1.85:1 formatet på 35mm film og ca 3,5 gange større et konventionelt 70mm billede. Det giver en filmhastighed på 102,596 m/min. En film, der varer 37 minutter ("The Dream is Alive"), er 3796 meter lang.
 
 

IMAX Lyd

 
Omnimax lydsystemet har 6 separate lydkanaler (nogen kalder det for "hexafonisk lyd"). De 6 lydspor ligger på en full coated 35mm film, som køres på en separat båndmaskine, der kaldes en dubber.

Tonehovedet er fra Teccon i USA. Dubberen kører med standard hastighed på 90 fod i minutter / 27,432 m/sek. Dubberen er elektrisk låst sammen med Omnimaxmaskinen, så film og lyd følges ad helt præcist.

10. januar 1992 var der Danmarkspremiere på Omnimax film med 6 kanals digitallyd, idet Rolling Stones filmen "At the Max" havde premiere i IMAX's digitallydsystem. Systemet kaldes DDP (Digital Disc Playback) og er specielt udviklet til IMAX.

Systemet blev brugt i 10 år, indtil det blev erstattet af IMAX's nyeste format, DTAC, der er hard disk baseret. Den bliver iøvrigt også benævnt AE-1. Lyden kommer på kun 1 disk (DVD)
 
DTAC listen er som følger :

Mystery of the Nile
Vikinger
Forces of Nature
Australia
Volcanoes
Santa vs. snowman
Coral reef
Wild chimpanzes
Space station
Human body
Lewis and Clark
 

Højttalerne og Lydanlægget

 
Højttalerne i salen er placeret på følgende måde: venstre bag, venstre, center, højre, højre bag og top. Lyden er bi-amplificated, og der er 4 forstærkere per kanal, så lydtrykket kan være mindst 120 dBa. Der er også en subwoofer "på størrelse med en campingvogn", som kun spiller lave frekvenser i området 20 - 80 Hz. Det er et højt avanceret lydsystem, der er helt specielt i Danmark. Højttalere er fra JBL i USA og forstærkere er fra Sonics i USA. Sonics leverer udstyr til IMAX & Ominmax biografer over hele kloden.
 
 

Lys på lærredet

 
Kolben er på 15.000 watt og vandkølet. Normal strømstyrke er 390 Ampere og 190 Ampere i tomgang. Når kolben er kold, er der 8 atm tryk. Dette tryk stiger til 25 atm, når den er varm. Når personalet møder, bliver kolben tændt. Den er herefter tændt hele dagen, og slukkes først efter sidste forestilling. Spejlet og dowseren (brandklappen) er også vandkølet. Den anbefalede lysstyrke midt på lærredet er 3 footlambers, som aftager ud imod siderne. Lærredet i Planetariet er imidlertid af en meget god kvalitet og kan præstere 5 footlambers.
 
 
Billedvinklen er 180 grader. Filmen er optaget således, at det man betragter foregår 22 grader under horisonten og 100 grader over horisonten. For at filmen kan fremvises korrekt, anvendes en Leitz linse med en brændevidde på 25mm.

Leitz ligger i Canada, og fremstiller også kameralinser til Panavision.

Planetariesalen består af et kuppellærred på 23 meter i diameter. Lærredet er opbygget af perforerede aluminiumsplader. Per kvadratmeter lærred er der mere hul end plademateriale. Lærredets areal er ca 823 kvadratmeter.
 
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 17 december 2017 07:36:23