biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Tycho Brahe Planetarium og Omnimaxteater
Indvielse og Daglig Drift

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Thomas Hauerslev Dato: 31.08.2008
Planetariet åbnede for publikum den 1. november 1989 under stor festivitas med bl a dronning Margrethe som gæst. Første film på det 23 meter store domelærred var IMAX filmene "The Dream is Alive" og Ron Fricke's kortfilm om Halley's komet, "Sacred Site".

Der var en stor forhåndsinteresse, og den 7. juli 1989 er der allerede solgt 25.000 biletter.

En stolt Nils Arman Petersen byder dronningen og gæster indenfor u de nye flotte lokaler. Planetariets første direktør er Bodil og Helge Petersen's søn, bagermester Nils Arman Petersen. Han ville have foretrukket en mindre iøjnefaldende post har han senere udtalt. Nils var Planetariets første direktør, og han blev efterfulgt af Bjørn Frank Jørgensen i 1992.

Fra starten var der forestillinger hver fulde time fra kl 9 om morgen til kl 21 om aftenen. Hver 3. time var der en stjerneforestilling.

Da planatariet åbnede kostede biografbilletterne 60 kroner, men så var der også fri adgang til udstillingen i foyerne.

Billetpriserne varierede en anelse. "At the Max", som var en IMAX koncertfilm med The Rolling Stones med en spilletid på 90 minutter excl. pause og kostede 100 kr at overvære. Til "At the Max" forstillingerne blev der iøvrigt også kun solgt maksimalt 222 billetter således, at kunderne ikke kom til at sidde på de allerforreste rækker.

I de første mange år blev Planetariets teknik i form af lyd, lysbilleder samt lys bag lærredet demonstreret, så man kunne se højttalerne. Det var meget imponerende, og understregede Planetariets funktion som et stort underholdningstempel, der kan vise fantastiske film og planetarieshow om fra alle egne af vor klode, med den mest moderne teknik.

Omtrent 2/3 af alle forestillinger er Omnimax filmforestillinger med 6 kanals stereo og et kæmpestort billede.

I starten af planetariets liv, var mange gæster af den opfattelse, at Omnimax film er det samme som de "ride"-film, der blev vist på Bakken (Cinema 180) og i Tivoli (Cinema 2000) i 1970erne og 1980erne. Der stod man op under et meget buet kuppellærred og så film med hurtige biler og rutchebaner mv. Lyden var utålelig, uforståelig og endda på tysk.
 
Læs mere her:

Tycho Brahe Planetarium
IMAX Dome / Omnimax Film

IMAX Sound + IMAX Projector

Internet link:


Tycho Brahe Planetarium
IMAX Corporation

Carl Zeiss

 
Omnimax er derimod et helt særligt filmsystem. Man sidder ned i konfortable stole og ser på meget store velbelyste skarpe billeder, og lytter til lyd fra 6 kanaler.

Planetariet var i starten en stor succes, og kunne således byde gæst nummer 1.000.000 velkommen alleredde i april 1991. Til gengæld dalede nyhedens interesse og 1991 og 1992 blev nogle tamme år. Sommeren 1993 var nogenlunde med en daglig indtjening på over 130.000,- kr. Et beløb der automatisk udløste iskager til personalet.

Der er mange gode annekdoter fra Planetariet som endnu ikke er skrevet ned. Her er en af historierne. Kronprins Frederik, der var en ivrig gæst i de første år, kom på privat besøg og ville betale med sit Dankort til billetdamen. Billetdamen tage hans kort og kører den igennem. Imens han står og venter siger hun til ham "Det er udløbet!". "Hvad!" svarede han noget overrasket, indtil han fandt ud af billetdamen tog gas på ham, hvorefter han grinede.
 
 
 
 
 
 
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 17 december 2017 07:36:24