biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Danmark 1904-2020
København 1904-2020
Premiere 1911-2020

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM I DANMARK
Historie | Maskiner
Aktuelt i 70mm
Biografer | Film

7OMM FILM I:
Todd-AO
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Blæst op til 70mm
IMAX Dome
Special Venue

NYHEDER

• 2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Film- og Kinoteknik
Filmformater
Sensurround
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Bio, Køge

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Filmoperatør Peter Schøn Hansen. Foto: Thomas Hauerslev Dato: 21.05.2017
Køge Bio, tirsdag en 18. april, 2017. Juncker's træbeklædning på væggene.

Historien om Køge Bio går faktisk 110 år tilbage i tiden.

I Køge Byhistoriske Arkivs registratur står der, at den 17. februar 1907 åbnede biografen under navnet "Kjøge Biografteater" i håndværkerforeningens gamle lokaler på Industrihotellet i Nyportstræde 3.

Der var forestillinger kl. 19., kl. 20 og kl. 21 på hverdage og hver time fra kl. 17.00-21.00 om søndagen. Den første uges program bød på filmene "Klokkerens Datter", "Militærmanøvrer i Alperne" og "Mam".

Året efter, i 1908, flyttede Køge Bio til nyindrettede lokaler i Svogers Gård, Torvet 3, hvor biografen holdt til frem til maj 1940, hvor man flyttede ind i de nye - og nuværende - lokaler på Torvet 17.
 
Læs mere her:

Galleri: Køge Bio, 18. april 2017

Alle danske biografer

Internet link:

 
Filmoperatør siden 1987 Peter Schøn Hansen.

I løbet af 1939 påbegyndtes byggeriet af byens nye biograf i Casinogården, Torvet 17. Samme efterår kunne man fejre rejsegilde på den nye biografbygning - ved rejsegildet sås bl.a. borgmester Niels Albrechtsen (S) og arkitekt og biografdirektør Engelstoft.

Den 5. maj 1940 kunne Køge Bio flytte ind i de nye moderne faciliteter, der bød på alt det, som kunne gøre besøget til en stor oplevelse for biografpublikummet - i en tid, hvor Nazi-Tyskland netop havde lagt sin klamme hånd over Danmark. Den første film der vistes var: "Det sidste Kys".
 
 
"Til Foyer" skiltet i biografen. Skiltet følger med over i den nye Nordisk Film biograf i maj 2017.

Operatørrummet var således udstyret med to hypermoderne foreføringsmaskiner, toneanlæg, radio, lysbilledapparat og farveprojektør. Højttaleranlægget i foyeren kunne tilsluttes både grammofon, tonefilmanlæg og radio.

"Såvel billedmaskinerne som det supersymfoniske toneanlæg der sikrede filmen den fuldendte hengivelse, var leveret af Bofa A/S i Struer.

Teatersalen var topmoderne. Sidevæggene var beklædt med Junckers bøgeparket. Baldakinerne var overpolstret med sølvstof.
 
 
Biografgæsterne Defne, Eda og Majken.

Den bageste del af teatersalen bestod af logen og 1. plads, der hævede sig amfiteatralsk op mod bagvæggen, der var beklædt med akustiske plader"

-, står der at læse i arkiverne hos Køge Byhistoriske Arkiv. (Per Møller, Lørdags Avisen)

Salen var oprindelig med lige over 300 sæder og som så mange andre biografer fra den tid med sæder i forskellige klasser, de dyre ”sofasæder”, de billige ”cowboy-rækker”, mellemklasse, og både en direktørloge og en offentlig loge hvor man kunne se ned på de resterende publikummer.
 
 
Gamle aldersbegrænsninger.

I 1984, overtog Laila Christensen biografen med støtte fra sin far Magnus Christensen (Gråsten Bio).

Nu begyndte en tiltrængt ombygning og modernisering.

Operatørrummet var udstyret med kinomaskiner fra Cinemecanica (Victoria 8), i starten med kulbuelys, senere ombygget til xenonkolber, men uden nogen form for automatik. Dengang skulle operatøren ikke stå og sove, så gik det ud over fremvisningen.

De gamle Loger blev ombygget til operatørrum med nyere Cinemecanica maskiner (Victoria 5) som kunne fjernbetjenes, og var der direkte adgang til det. Førhen lå operatørrummet ”udenpå” bygningen med tilgang gennem gården og ud over en tagterrasse. Sæderne i salen blev udskiftet og antallet kraftigt reduceret nu til 229 ens bløde sæder over hele salen.
 
 
Medarbejder Ali klar til at sælge dig en billet.

Billetsalg og ”Chokoladesalg” blev slået sammen til en kiosk, og det var nu muligt at få ansatte kunne betjene publikum, og samtidig passe fremvisningen, samt lukke ind og ud, en personalemæssig besparelse, som var nødvendig i 80erne.

I foråret 1990, blev Biografen kåret til "Årets Biograf 1990" af Foreningen af filmudlejere i Danmark (FAFID). Det synlige bevis på hæderen fik man få uger senere, den 5. maj, hvor man i forbindelse med biografens fejring af 50 året for åbningen på Torvet 17, fik nedlagt en "Hollywood flise" foran indgangspartiet.
 
 
Reflekser og illusioner. Hvad er virkelighed og hvad er fantasi?

Gennem årene frem til lukningen i 2017, er biografen løbende renoveret, nye stole som igen reducerede antallet lidt (206), større lærred og nyt teknisk udstyr, senest Digitaliseringen i 2010, som betød at det nu var muligt at vise 3D film (RealD).

Digitaliseringen kom også på billetsiden og i starten af 1990’erne begyndte biografen at bruge ”EDB-Billetter” hvor der før var brugt Planark, som var et ark med een billet for hver sæde i salen, og sådan et ark blev brugt til hver forestilling (et enormt spild, hvis der kun blev solgt få billetter) – Bestillinger blev foretaget over telefon, og der blev skrevet små kuverter med kundens navn og nummer, hvor billetterne så blev lagt i.
 
 
Biografdirektør Laila Christensen med "BIO" skiltet i baggrunden. Bogstaverne følger med over i den nye Nordisk Film biograf i maj 2017.

Nu blev det muligt at bestille over internettet, og senere at tage sin billet med på sin telefon og fremvise den i døren for adgang til salen uden at skulle stå i kø ved billetsalget.

Biografen har i alle årene været drevet som en kommerciel biograf, med hovedsagelig studerende ansat. Hvoraf de fleste har været ansat siden gymnasietiden og ofte frem til de endte deres videregående uddannelse.

Biografen lukkes i forbindelse med at Nordisk Film Biografer Køge åbner 25. maj 2017. Personale og ledelse fortsætter i den nye Biograf.

Sidste forestilling var 21. maj 2017 – "Kong Arthur: Legenden om sværdet".

 
 
Typisk planark uden dato fra Bio i Køge til en enkelt forestilling. Ark nummer 1702. 17 rækker i Bio. Bemærk, at række 1 og række 2, er i samme kolonne, og at 14. række plads 21, findes nederst på 15. kollonne. Planarket er fremstillet på Oleas offsettrykkeri i Hadsund. En virksomehed, der bl.a. fremstillede billetter til cirkus, biografer og teatre i mange år.  Trykkeriet lukkede omkring 2010. Foto: Filmoperatør Peter Schøn Hansen

Klik på arket, for at se en forstørrelse.
 
 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret lørdag, 18 december 2021 14:05:00