biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Rønde Bio, Rønde

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Filmoperatør Keld P. Andersen, SlagelseDato: 03.03.2018
Den første biograf i Rønde åbnede engang i 1920erne i en ejendom på Frederiksalle med 120 pladser af Helbo Rasmussen som senere drog til Fotorama i Hammel. I 1929 blev biografen overtaget af Otto Jørgensen og han byggede en ny biograf i Rønde overfor Hotel Rønde. Hans nye teater åbnede i sommeren 1946 med 260 pladser. I 1950 overtog Jørgen Jørgensen biografen efter sin far og han sørgede bl.a. for at der omkring 1960 kunne blive vist CinemaScope Film. Biografen havde på det tidspunkt faste spilletider kl. 19 og 21 og en eftermiddagsforestilling søndag kl. 16 men fra 1965 overgik man til kun en aftenforestilling.

I Maj 1979 blev Rønde Bio overtaget af Bent Nielsen som i forvejen drev biografen i Ebeltoft og som noget nyt i Rønde lavede han specielle månedsprogrammer så folk kunne se hvad der kom i biografen fire uger frem. Der blev også indført to aftenforestillinger igen. Bent Nielsen arrangerede også specielle eftermiddagsforestillinger for børn hver lørdag og søndag eftermiddag. Bent Nielsens første film i Rønde Bio var "Far til Fire og onkel Sofus" og "Honning Måne", derefter fulgte "Vil du se min smukke navle" og der var godt besøg til de første forestillinger. De største filmsuccesser i Bent Nielsens tid var John Travoltafilmen "Saturday Night Fever", "Vinterbørn" og "Grease" - derudover var Olsen Banden og James Bond filmene også velbesøgt. Bent Nielsen prøvede også med pornofilm men det gad man ikke se i Rønde, de gik derimod godt i hans anden biograf "Bio" i Ebeltoft. Der kunne de tyske turister skabe fuldt hus når de "kulørte" strimler dansede rundt på lærredet.

I slutningen af 1979 brød Rønde Bios to gamle filmmaskiner sammen og Bent Nielsen måtte indkøbe nyt materiel hos Cinemeccanica i Milano for 150.000 kr. men biografen måtte holde lukket i to uger før de var opstillet og køreklar. Det nye maskinel var indrettet med spoletårn og kunne således styres fra biografsalen. Bent Nielsen havde søgt Rønde Byråd om lån til det nye maskinel men havde fået nej til dette - ej heller filmfonden kunne hjælpe så han måtte søge andet steds.

Da Bent Nielsen overtog Rønde Bio i 1979 var det en underskudsforretning med et ret beskedent publikum men han forblev dog optimist og da han havde haft en god start så han lyst på fremtiden lige indtil videofilmene gjorde sin entre. Disse mente han var en "døgnflue" og at de unge mennesker ville hellere i biografen - men hen af vejen måtte han sande, at disse videofilm desværre havde fået overtaget og pr. 31. Marts 1984 lukkede Rønde Bio. Hans anden biograf i Ebeltoft blev overtaget af Nia og Gert Skov men de kunne heller ikke holde liv i denne så den lukkede i 1987. Bent Nielsen blev så efterfølgende Fregatkontrollør på Fregatten "Jylland".
 
Læs mere her:

Alle danske biografer

Ebeltoft Bio, Ebeltoft

Internet link:

  
Gå: tilbage - op
Opdateret lørdag, 03 marts 2018 06:10:56