biografmuseet.dk
Forord | Søg | Kontakt
Skriv din historie

Danmarks Biografer
Oversigt
Stoleplaner
Litteratur
Biografkalender
Lærredstørrelser

Roadshow
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido
Folketeatret


Store Filmformater

70mm Film
Todd-AO / Cinespace 70
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
CineMiracle
Sovscope 70
Super Technirama
Cinerama
Dimension 150
Cinema 180
SHOWSCAN
IMAX Dome
Motion Master

Nyt på biografmuseet

2017 | 2016 | 2015
2014 | 2013 | 2012
2011 | 2010 | 2009
2008 | Nyhedsarkiv

Bibliotek
Interview mm.
Film- og Kinoteknik
Filmfestival
Det Store Udland
Sensurround
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

eXTReMe Tracker

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

"Dersu Uzula" præsenteret i Sovscope 70

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Presse fra Posthusteatret Aps, 1976Dato: 07.07.2018
Det er uden for diskussion en af sæsonens interessanteste film, der bliver vist, når Alexandra på mandag kan holde intet mindre end Europa premiere på den japanske instruktør Akira Kurosawa's "Dersu Uzala", prisvinderen fra sidste internationale filmfestival i Moskva.

At Kurosawa er en af de betydeligeste og mest hyldede instruktører i verden idag - man behøver blot at nævne "De Syv Samuraier", "Blodets trone", og den netop i denne sæson aktuelle "Rødskæg" - valgte at gøre sit comeback i Sovjetunionen, har gjort "Dersu Uzala" til en af de mest omtalte sovjetiske film siden Eisensteins og Pudovkins store film fra tyverne og trediverne.

Dog ikke alene derfor, men fordi filmen er lykkedes i så fantastisk grad, at mange kritikere allerede nu regner den for at være en af Kurosawas største og smukkeste film.

At det ikke er Kurosawas penible situation alene - han har haft arbejdsvanskeligheder i det sidste tiår i Japan - der medførte hans arbejde for Mosfilm, ses af det faktum, at allerede da han for tredive år siden læste grundlaget for filmen - jægeren og videnskabsmanden Arsenjevs bog "Rejse i Ussurij Landet", en bog, der er enormt populær, ikke blot i Sovjetunionen, men osse i en række vestlige lande, besluttede Kurosawa sig for at filmatisere bogen.

Han tænkte dengang på at lave den i Hokkaido, men som han selv har udtalt, er naturen i denne nordlige del af Japan ikke så udtryksfuld som i Usssurijtaigaen, hvor handlingen udspilles. Desuden vidste Kurosawa, at han i Japan ikke kunne få lov til at lave sine film, som han ønsker, og det er i en sådan grad, at han for nylig har udtalt, at han overhovedet ikke mere kan lave film i Japan.

Mens han arbejdede for amerikanerne på storfilmen "Tora! Tora! Tora!", gik i stykker efter tre ugers forløb, fik han fuldstændige frie hænder af Mosfilm, så han idag taler om det frugtbare samarbejde med sovjetrusserne, der gjorde ham meget lykkelig.

"Dersu Uzala" handler om mennesker som er en del af den natur, vi idag gør alt for at ødelægge, og om venskabet mellem to mennesker, der forenes i deres kærlighed til naturen. Med Arsenjevs bog som grundlag er det lykkedes Kurosawa at skabe en film, der med sin karakteranalyse og sin detaljerigdom nok er typisk for sin instruktør, men som alligevel - med de friere hænder han har haft, og det specielle Russiske stof, er en fornyelse af den godt tres-åriges storinstruktørs produktion.
 
Læs mere her:

Historien om 70mm Film i Danmark

Mere om "Dersu Uzala" på in70mm.com

Internet link:

Original titel: “Дерсу Узала”/ "Dersu Uzala" (2:24) + pause. Fotograferet i: 70mm, 5 perf., 24 billeder/sek. Primært kamerasystem: Sovscope 70 og præsenteret i 6-spors stereofonisk magnetlyd. Formatforhold: 2,21:1. Oprindelsesland: USSR. Produktionsår: 1974. Verdenspremiere: July 1975, Moskva. Dansk premiere: 15.03.1976, Alexandra, København.

Director: Akira Kurosawa. Screenplay: Akira Kurosava and Yuri Nagibin, based on the works of Vladimir Arsenyev. Produced by: Yoichi Matsue & Nikolai Sizov. Original Music by: Isaak Shvarts. Cinematography by: Fyodor Dobronravov, Yuri Gantman & Asakazu Nakai. Art Direction by: Yuri Raksha. Editor V. Stepanovoi. Production: Mosfilm Studio

Maksim Munzuk (Dersu Uzala), Yuri Solomin (Captain Vladimir Arseniev), Svetlana Danilchenko (Mrs. Arseniev), Dmitri Korshikov (Wowa son of Arsenjev), Suimenkul Chokmorov (Jan Bao), Vladimir Kremena (Turtwigin), Aleksandr Pyatkov (Olenin).
 
 
Pressen skrev:

"Årtiers bedste og smukkeste film"
Berlingske Tidende

"En af de ypperste i filmens historie"
Politiken

Længde: 3825 meter (35mm)
Cencur: Rød
CS/farve

Udlejning: Kommunefilm
Import: Posthusteatret ApS

Golden Prize 9th Moscow International Film Festival, 1975:
• Dersu Uzala by Akira Kurosawa

Academy Awards, 1976
• Best Foreign Language Film

David Donatello Prize, 1977
• Best Foreign-Language Film in Italy, 1977
 
 
  
Gå: tilbage - op
Opdateret lørdag, 07 juli 2018 09:06:29