biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM I DANMARK
Historie | Maskiner
Aktuelt i 70mm
Biografer | Film

7OMM FILM I:
Todd-AO
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Blæst op til 70mm
IMAX Dome
Special Venue

NYHEDER

• 2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Filmformater
Sensurround
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Det er NO TIME TO DIE for Kino og Sune!
Sune Thomsen Kæmper for Gentofte Kino

Tilbage til forsiden
Skrevet og fotograferet af: Thomas Hauerslev Dato: 10.04.2020
Sune Lind Thomsen overtog Gentofte Kino den 1. marts 2020. 11 dage senere lukkede Kino indtil videre som følge af COVID19 virusudbruddet i Danmark.

"Kommer om 2 minutter", skriver Sune i sin SMS efter jeg havde parkeret min cykel i Kino's vindfang, og meddelt min ankomst. Klokken er 13, onsdag den 8. april 2020. Kino har været lukket i omtrent en måned og foyeren er fyldt op med sofaer og ting og sager. Kino er midlertidigt lukket lige som alle de andre biografer i Danmark for at forhindre COVID19 virus i at sprede sig for hurtigt. Alle biografer er lukket - ikke bare i Danmark, men i hele verdenen.

• Gå til Galleriet:
Besøg i Kino 8. april 2020

Et øjeblik efter kommer Sune rundt om hjørnet, og låser os ind i biografen. Undskyldende siger han "Det passer faktisk ret dårligt, for jeg SKAL have sendt nogle e-mail....". Jeg forsikrer Sune om, at det OK, og jeg tager billeder i foyeren imens han tænder sin laptop på bardisken og foretager nogle telefonopringninger. Sune er vildt stresset siger han selv og taler lige så hurtigt som han plejer. Pga nedlukning og statslige hjælpepakker i denne højst usædvanlige situation, ser det ud til, at KINO ikke kan få nogen hjælp og derfor er udsigten til en lukning af Kino faretruende nær.

Pga omstændighederne ved overtagelsesdatoen, og betingelserne for udbetaling af COVID19 støtte ser det ret sort ud for Sune. Én dag tidligere havde Sune selv beskrevet det på facebook:

Kære venner af Gentofte Kino.

I dag må vi dele nogle alvorlige nyheder med jer. Idét vi har overtaget Gentofte Kino per 1/3-20, så kan vi IKKE modtage hjælp fra regeringens hjælpepakker. Vi kan godt nok dokumentere 100% tvungen omsætningsnedgang, men da vi jo ikke ejede biografen i februar, så dækkes vi 100% af nul kroner. Man skal nemlig have minimum en måneds reference. Vi nåede kun 11 dage før vi blev lukket. Vi falder simpelthen udenfor hjælpemulighederne.

Hvis dette virkelig bliver en realitet, så er fremtiden mere dyster end allerede forventet. De faste udgifter i biografen hører jo ikke op blot fordi vi ikke kan få hjælp, så konsekvenserne af den nu ekstra lange lukning uden hjælpepakker tegner unægteligt et meget mørkt billede. Med andre ord – vi bukker under, inden vi når frem til start.

- er der mon nogen der har en hotline til erhvervsministeriet, kulturministeriet eller til de højere magter?

Kommentarene har været mange, støttende og medfølende. "Det kan simpelt hen ikke være rigtigt", "KINO må ikke lukke!" og ".... det SKAL lykkedes" går igen og igen. Selv om der er lukket, er der stadig mange driftsudgifter hver måned. Det er de simple fakta. "Jeg kan ikke starte med en gæld af den størrelse. Det kan jeg ikke skubbe foran mig. Jeg får den aldrig betalt, og lige nu ser det ud til at vi måske først kan åbne 1. august. Worst case, 1. september."
 

Læs mere her:

Gentofte Kino

Galleri: Gentofte Kino 8. april 2020
Galleri: Gentofte Kino (2004)

Internet link:


TV Lorry

Lorry text

Ekstra Bladet

Godt nyt for Kino
 
Kino på Gentoftegade skulle planmæssigt genåbne den 2. april 2020 med den nye Agent 007 film "No Time to Die". Pga COVID19 lukning, er premieren udskudt til 12. november 2020.

Sune købte Kino af Erik Hamre, der havde valgt at gå på pension efter 34 år som leder af Kino. Som en del af aftalen, overtog Sune alt i den gamle biograf. Det vil sige, alle møbler, samlinger af plakater, gamle 16mm film, to 35mm Bauer B14 kinomaskiner, en 16mm Bauer maskine, et selvspillende klaver, et stort akvarie, kandelabre, bardisken med indhold, samlingen af 179 kunstværker og den originale herreurinal fra 1938. Og ikke mindst et meget, meget loyalt publikum.

Sune har store ambitioner med Kino, og som noget af det første har han allerede udskiftet alle møblerne i foyeren fra den nuværende klunke- og cafestil med møbler af Børge Mogensen, som han designede for FDB i starten af '40erene. "Det giver god mening. Kino er fra 1938 og Børge Mogensen's møbler er fra samme periode. Bellevue har deres Arne Jacobsen stil, og jeg vil bruge Børge Mogensen i foyeren." Møblerne er allerede ankommet, og er stillet på marmorgulvet i foyeren. "Du må helst ikke offentliggøre billeder af dem, de skal være en overraskelse til mit puiblikum. -, og de står slet ikke som jeg har tænkt mig".

Inde i den store smukke funkis biografsal - en af de eneste originale (og største) i kongeriget - arbejde Sune med ideer om at hæve ryglænet på de gamle Quinette stole fra '80erne. Stolene er meget fine at sidde i syntes jeg, men jeg kan godt mærke, at ideen ikke er dårlig. Hævet ca 10 cm, støtter den meget bedre i den prøvestol som Sune demonstrerer. Han har allerede snakket med en smed om de modifikationer, der skal til. Det karakteristiske ved Kino er, at der er usædvanlig god benplads. Imidlertid er stolene fra en tid hvor man ikke tænkte på kopholdere og individuelle armstøtter. Også her har Sune en plan om at bygge små borde, der kan monteres på stolene. "Jeg har ikke råd til at købe nye stole", siger han, imens har begejstret fortæller om planerne. Der er lidt koldt i biografen, for den har ikke været opvarmet i næsten en måned. På scenen foran det flotte røde fortæppe, står kandelable og den bordeauxfarvede chaiselong sofa, der har været fast inventar i Kino i mange år. "Det skal sælges. Det hører bedre til i Reprisen end her", siger Sune.

I foyeren har Sune brugt tiden under lukningen til at bygge udstillingskabene om. De fire "gamle hengemte og ødelagte udstillingsskabe", som Sune selv udtrykker det, har været skjult siden engang i '80erne. Da de dukkede frem igen, sad der plakater fra "Jagten på den Forsvunde Skat" og "Yentl" mfl., hvilket vidner om, at skabene blev lukket af i 1981. Det er næsten 40 år siden! Sune har store planer for de enkelte skabe, som skal rumme billeder og historien om Kino, og et helt skab skal tilegnes hans ynglingsfilm med filmprojektor, levende billeder, sand og plakater. "Det bliver stort", siger han med et smil, og jeg lover ikke at afsløre noget. Sune viser mig plakaten i en fin guldramme af Kino's anden film på repertoiret fra 1938. Det er "Alarm" med selveste Victor Borge i en af rollerne. Det er ikke noget nyt, at man kan mærke historiens vingesus i Kino. Kino må være en af de ældste fungerende biografer af den størrelse i landet, som ikke er bygget helt om og "moderniseret" på bekostning af historien. Det er ihvertfald Sune's ambition, at fremhæve det, der gør Kino helt unik. En klassisk biograf med moderne teknik, fortæpper, gode stole og det hele.

Oppe på første sal ligger operatørrummet med de store kinomaskiner. En Bauer B14 35mm kinomaskine i grøn hammerlak står ved siden af den moderne digitale maskine. Bagerst i lokalet står søstermaskinen - en anden grøn Bauermaskine. Lyset er for længst slukket, og der kommer ikke flere 35mm film igennem dem her i Kino. De skal sælges til en samler, og så skal der stilles en anden maskine op i stedet for med nogle andre muligheder, fortæller Sune mig."Det kunne være sjovt at vise publikum nogle analog film en gang imellem". Sune vil gerne vise nogle klassikere med pauser og hele molevitten, men så skal det være på én maskine, og et tallerkenbord, ellers er det ikke praktisk.
 
 
Sune bladrer i Biografbladet med CinemaScope annoncer fra '50erne. Flot indbundende bøger med næsten 70 år på bagen. Alting er sirligt lagt på hylderne. Ro og orden hersker på det lokale filmmuseum i Gentofte.

Ved siden af operatørrummet har Sune brugt næsten hele marts måned på at rydde op. Lokalerne er fyldt op fra gulv til loft med gamle filmplakater og 16mm film. Det var en del af købsaftalen med Erik, at alt dette fulgte med. Sune er selv samler af filmplakater og han antager, at der ligger ca 7000 af slagsen på hylderne. I et andet lokale ved siden af ligger der yderligere hundredevis af filmplakater fra mange af de film, der har været vist i Kino igennem tiden. Alle disse plakater skal også katalogiseres og lægges til den store samling. Det er tanken at lave en web shop med filmplakater - men det antager jeg ligger lidt ude i fremtiden. Det bagerset rum er fyldt op med 16mm kopier af forskellige film. Sune's plan er også at aktivere 16mm maskinen, så de gamle film igen en dag - under særlige omstændigheder - atter kan vises på de store lærred.

Som en af de få biografer i Danmark har Kino en loge ved siden af operatørrummet. Trappen derop skal lige sættes istand, og der skal indrettes en minibar. "Så kan Hendes Majestæt godt komme ind og se film standsmæssigt", siger Sune med et smil.

Den klassiske biograf spiller godt ind i tiden for øjeblikket. Alt er tilgængeligt på elektronisk medier som YouTube og streaming på utallige platforme. Publikum kan se ALT muligt indhold på en computer eller TV skærm som de lyster. Men den autentiske biografoplevelse og sociale oplevelse, kan de kun få ved at henvende sig i billetkontoret. Kun i biografen's mørke kan publikum opleve den helt rigtige film- og biografstemning med store billeder og lyd. Få steder kan gøre det så godt som Kino. Imidlertid ser det ret dystert ud for Sune og Kino under de omstændigheder der foreligger lige nu. Sune arbejder på højtryk med advokater, kommunen og venner for at finde vejen ud af problemet med hjæpepakken, der kan sikre Kino's fortsatte virke.

Klokken er næsten 14:15, og det er tid at sige farvel igen, efter denne fine rundvisning. Jeg forsikrer Sune om, at det er mig, der siger tak for hans tid. Kino er for en tid lukket ned, imens der bygges og reorganiseres. Sune's plan var at genåbne Kino med nye møbler, ny foyer mm den 2. april med danmarkspremiere på den nye Agent 007 film "No Time to Die". En premiere af den kaliber ville give ham et økonomisk boost, til at financiere alle hans biografplaner hen over sommeren og langt ind i efteråret. Historisk set er ny James Bond film altid garant for 10% af et helt års indtægt i de danske biografer, siger Sune. Den ide ligger nu i ruiner.

Sune skrev på Facebook for et par dage siden "- er der mon nogen der har en hotline til erhvervsministeriet, kulturministeriet eller til de højere magter?". Sune er optismistisk og men også realistisk, og siger, at han ikke har tænkt sig at stifte meget gæld, og gør sig klar til at lukke Kino. Trods meget uheldige odds nærmest vælter entusiasmen for Kino ud af Sune i en lind strøm i løbet af denne visit. Sune besidder en urokkelig tro på biografen som et sted hvor publikum skal have det godt, og han glæder sig til at åbne og komme igang.

Det er NO TIME TO DIE for Kino og Sune!
 
 

Nyt fra Gentofte

 
Fredag 10.04.2020 kl 18:40, Gentofte Kino's Facebook side:

Så er der godt nyt! Jeg har igennem hele dagen været i dialog med erhvervsstyrelsen og det ligner at der er fundet en løsning for Gentofte Kino. Tilbage står nogle teknikaliteter som jeg forventer løst efter påske. Igen vil jeg gerne takke både alle jer og systemet for stor støtte og opbakning i denne proces. Det har været enestående. Så medmindre noget uventet sker tør jeg godt love at Gentofte Kino åbner igen.

Rigtig god påske til alle.
Sune Lind Thomsen


26.05.2020

Så tæller vi ned!!! Vi åbner Grundlovsdag og kan næsten ikke vente til d. 5. Juni. Filmprogrammet er på vej. Vi får automatisk sædespærring, så alle bookinger placeres med god afstand til de næste i salen .... og med 2 meter mellem rækkerne er @gentoftekino måske (en af) landets mest corona-sikre biografer.

Vi ses!

Billetbestilling starter 1. Juni.
 
 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret lørdag, 04 marts 2023 12:43:40