biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Palladium 1938, København

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Thomas HauerslevDato: 24.05.2010
"Ben Hur" havde danmarkspremiere i Palladium i 70mm.

I 20'erne startede Svend Nielsen Palladium Film, og tjente store summer på bl a "Fyrtårnet og Bivognen" filmene med Carl Schenstrøm og Harald Madsen. Før talefilmen blev udbredt, blev "Fy & Bi" filmene vist over hele kloden. Da dette marked forsvandt med talefilmens fremkomst, indså man hurtigt, at virksomheden kun kunne blive rentabel, hvis den blev kombineret med biografdrift. Svend Nielsen søgte bevillingerne til både Palads Teatret og Kinopalæet. I stedet fik han i 1935 tilsagn om bevilling til en ny storbiograf på Vesterbrogade imellem Rådhuspladsen og Helgolandsgade. Efter forhandlinger med Industriforeningen byggede Palladium selv en biograf med et 20 årigt lejemål, der blev forlænget.

Arkitekt Ernst Kühn tegnede Palladium og Christiani og Nielsen var hovedentreprenør. Den 4. september 1937 var der rejsegilde i overværelse af Ib Schønberg, alle håndværkerne, Svend Nielsen og hans hustru skuespillerinden Solvejg Oderwald-Leander. Med tåre i øjnene takkede Svend Nielsen for de pæne ord. Emil Reesens hornorkester spillede herefter "Vuptigine".

Palladium åbnede den 18. januar 1938 ved en gallaforestilling for 1200 indbudte gæster. Alle indbudte mødte op i store toiletter og kjole & hvidt for at se premieren på Universal filmen "Tre Smarte Piger" med Deanna Durbin. De første kinomaskiner var Ernemann VII B.

Blandt premieregæsterne var prins Knud og arveprinsesse Caroline Mathilde samt prinsesserne Ingeborg af Sverige, Thyra samt Luise af Prøjsen. Statsminister Stauning og Steincke var også til stede i logerne.

Hans Hartvig Seedorf fremsagde en poetisk og inspirerende prolog om filmen. "Den verden du gæstede i drømme", sagde han bl.a. Justitsminister Steincke tog herefter ordet, og uddelte ros og ris til dansk film. Der blev vist diverse forfilm bl a en retrospektiv med titlen "Midt i Byens Hjerte", der viste nedrivningen af Industribygningens udstillingsparti og bygningen af Palladium biografen. Med et kæmpe bifald kom Wurlitzerorgelet derefter op af gulvet. Der gik et sus gennem salen, da det første af de 3 fortæpper gik til side ved premieren. Det første var lavet af silkevelour, det andet af silkedamask og det sidste var et sølvtæppe beregnet til et farvespil af forskellige projektører. Farvespillet skiftede i takt med kinoorglets toner. Dernæst blev danmarks første farvefilm, en turistfilm, præsenteret.

Wurlitzer (opkaldt efter Rudolph Wurlitzer 1831 - 1914) organet var det første og eneste af sin slags i Danmark. Det var et underholdningsorgel med 3 manualer. Det blev drevet af luft. Et kabel med 1200 korer førte over til magnetventilerne som åbnede og lukkede for orgelpiberne. Det repræsenterede alle instrumenter heriblandt 2 flygler, et helt filharmonisk orkester, et swing orkester og et jazz orkester.
 
Læs mere her:

Hvem kender omstændighederne bag et mystisk billede fra Palladium biografen?

Palladium 1978, København

Palladium biograferne i København

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
Australieren Berrey Brettoner var den første til at spille på Wurlitzeren. Mogens Kilde startede i 1940, og spillede til 1952 kun afbrudt af 2 års orlov. Robinson Cleaver var efter Mogens Kilde's mening den bedste, men han blev aldrig populær. Peer Frost, Ove Peters, Bertrand Bech, der døde i 1992, og Benna Moe spillede også i Palladium. Benna Moe var den eneste, der var konservatorieuddannet. En af de populæreste var englænderen Bobby Pagan. Han komponerede bl.a. Rådhusklokke melodien "Copenhagen, you've taken my heart". Bobby Pagan spillede i flere omgange.

"Bævreklaveret", som det Københavnske vid havde døbt orglet, nød udstrakt popularitet. Før hver forestilling kom orglet op af gulvet med fronten vendt imod publikum. Herefter drejede det rundt og der blev spillet 10-15 minutter før filmene. Der har også været radiotransmissioner fra Palladium med kinoorglet.

Det var Danmarks mest luksuriøse og moderne biograf. Biografen blev prist af alle, og den var i mange henseender en miniature udgave af Radio City Music Hall i USA. Byggeriet var budgetteret til 1 million kr, men kom til at koste næsten 2 millioner. Der var lagt meget vægt på den kunstnerisk udsmykning. Både i salen og i foyeren var væggene dekoreret med relieffer af billedhuggeren Stæhr-Nielsen. På trappeafsatsen på den store endevæg havde Svend Johansen malt et stort festligt maleri i lakfarve på guldgrund. Billedet symboliserede had og kærlighed og andre dramatiske drivkræfter i menneskelivet og filmen.

I "Kongelogen" var stolene kongeblå. I sidelogerne var de bordeaux og resten af stolene var røde. I venstre side af prosceniet sad der et ur så man kunne se hvad klokken var.

I foyeren var der nogle detaljer som Københavnerne ikke havde set magen til før. Man kunne parkere sine børn i en børneparkering hos en legeonkel under forestillingen. Hunden kunne også parkeres i et rummeligt bur. På dametoilettet var der indrettet et elegant forværelse, hvor damerne kunne nette sig før og efter filmen. Forbilledet var selvfølgelig fra Amerikas store biografer.
 
 
Fra gaden kom man ind i den store foyer, hvor billetkontoret lå som en ø lige midt i indgangen. Et stykke længere inde til venstre lå restauranten "Giraffen", hvor bl a Jørgen Grauengaard spillede. "Giraffen" var et kendt dansested og var navnlig kendt som et sted for "Hellerupdrenge". I højre side lå toiletterne, kiosken og kontoret samt hundepasningsrummet og børnepasningen med legetøj. Lige frem fra gaden lå den store trappe, der ledte op i biografen.

Palladium lukkede i perioden 1. august - 13. august 1960 for at bygge om til Todd-AO. De original Todd-AO DP70 maskiner blev installeret, og et nyt stort buet lærred blev opsat. Filmen "The Five Pennies" blev flyttet over i 3 Falke bio, da den endnu ikke var udspillet. Palladiums første 70mm film var "Can Can", der havde premiere den 14. august 1960. Dagen før, den 13. august, var der forpremiere på "Can Can" kl 20.00. Ved danmarkspremieren på "Ben Hur" mandag den 19. februar 1962 kastede Jens Otto Krag og Helle Virkner glans over biografen.

Da Todd-AO blev installeret i 1960, og et nyt kæmpelærred blev opsat, skete det på bekostning af kinoorglet. I højre side af prosceniet sad de store orgelpiber til kinoorglet. De blev fjernet, så man kunne gøre lærredet bredere. Danmarks eneste kinoorgel blev solgt til biografdirektør Kaj Hansgaard (69 år i 1991, tlf 4233 3646) fra Regina Teatret i Roskilde (senere Regina i Slangerup). Han havde stadig orglet stående i sin kælder i december 1991, dog uden at det fungerede.

Da "Playtime" fik premiere i 70mm, besøgte Jaques Tati Palladium, hvor han lavede et one-man show på scenen i overværelse af bl a tronfølgerparret. "Playtime" kørte i 9 uger. Året senere, da "Playtime" fik en Bodil for bedste udenlandske film, kom Tati igen, og modtog statuetten ved uddelingen i Imperial bio. Han var aftenens højdepunkt.
 
 
4000 watt xenon i Zenith 4000/X lampehuse, nye højttalere og nyt lærred blev sat op medio 1971. De nye højttalere var nødvendige til premieren på "Le Mans", der var i 35mm med 4 kanals magnetlyd. Samme år 5. juli (7120) blev der indkøbt 2 transformerlysdæmpere. Der kom også et nyt blåt fortæppe op.

Frederik Sundram, der blev direktør i 1969, var meget fremsynet og kendt for altid at holde sig på teknologiens forkant. Den 13. november 1972 bestilte Sundram to nye ultramoderne forevisningsapparater fra Officine Cinemeccanica i Milano, Italien. Cinemeccanica havde videreudviklet Victoria 8 til "nogle revolutionerende fuldautomatiske datastyrede forevisningsapparater". Maskinerne var udstyret med 1800 meter spoler og det revolutionerende EDB styrede hulkortsystem. Med dette hulkortsystem kunne maskinerne ved hjælp af små magnetstrimler påklistret filmen selv starte og stoppe filmen, skifte format, slukke lyset og tænde det igen. Filmoperatørene blev dog ikke overflødige pga de nye maskiner. De blev istedet ansat som funktionærer. Han installerede samme maskiner i Triangel Teatret og Husum Bio. De kun ca 10 år gamle 70mm Philips maskiner blev angiveligt udskiftet pga permanent blændertræk.

Palladium var den første biograf i Danmark og blandt de 10 første biografer i Europa med dette system. Omkring den 30. maj 1973 blev de nye Victoria 8 maskiner installeret i Palladium. Todd-AO var sandsynligvis ikke til at køre på de nye maskiner, da der manglede tonehoved.

De 2 DP70 maskiner blev efter et ophold hos Dansk Biograf Teknik solgt til Bio i Malling, hvor Per Hauberg fik dem installeret. Her kører maskinerne den dag i dag uden blændertræk.

"The Godfather" havde premiere den 26. december 1972 samtidigt med 3 Falke bio. Palladium skulle garantere minimum 10 uger. Det var en kæmpe succes. På 7 uger så 100.000 gæster filmen. Det var den største eftermiddagsbelægningsprocent i Palladiums historie. I den periode indspillede "The Godfather" 1.750.000 kroner. Der var altid meterlange køer uden for billetkontoret.

Den 1. oktober 1973 blev der bestilt et nyt lærred i størrelsen 4,8 x 10,3 m og 32 nye "stereo" højttalere. Ventilationsanlægget blev også skiftet. Der blev lagt nye gulve og stolene fik nyt betræk. Toiletterne blev shinet op. Alt sammen uden at biografen lukkede en eneste dag. Hele biografen blev moderniseret for næsten 2 millioner kroner. I hele Palladiums 35 års levetid havde den aldrig været mere rentabel end i 1973. 10% af Københavns biografbilletter blev solgt i Palladium, der have en omsætning på 7-8 millioner i 1973. Om aftenen var der en belægningsprocent på 48, og om eftermiddagen var den 22.
 
 
Natten til den 26. februar 1974 (en tirsdag) var der indbrud i operatørrummet. Ved 10 tiden om formiddagen ringede en mand til billetdame Fanny Jørgensen og fortalte, at han havde stjålet en rulle film af "Papillon" fra operatørrummet. Resolut sprang den ældre billetdame op i operatørrummet, og konstaterede sandheden heri. Døren var brækket op, og sidste halvdel af filmen var væk. Da hun kom ned igen, var manden i telefonen også væk. Han ringede senere og udbad sig en løsesum så han, hans kone og 2 børn samt nogle venner kunne rejse ud af landet. Fru Fanny Jørgensen aftalte at mødes på ABC cafeteriet i nærheden. Hun skulle bære et program fra filmen i hånden så tyven kunne genkende hende. Tyven dukkede ikke op. Politiet formodede at det var en pakistaner.

Palladiums's fine neon facade i dagene op til lukningen med udgangen af 1976. Foto Peter Koch.

I de følgende dage delte 3 Falke bio sin kopi med Palladium. I Ekstra Bladet var der billeder af Svend Åge Bech, der overgiver kopien i 3 Falke bio til Palladiums operatør, Palle Roy. Om fredagen den 28. februar 1974 henvendte en 29-årig københavner sig i Palladium's foyer. Han ville sælge kopien til Palladium for en ven. Politiet anholdte manden, der tilstod at det var ham som var tyven. Han blev løsladt sigtet for indbrud. Det viste sig, at han ikke havde stjålet kopien, men blot gemt den for operatørerne under et varmeskab over operatørrummet. Spolen vejede 25 kilo, og havde en diameter på 83 cm. Da politiet fandt spolen, var en halv meter af filmen beskadiget. Det viste sig senere, at den 29 årige københavner skulle bruge pengene til at rette op på sin økonomi efter en skilsmisse.

Midt i 70'erne var der planer om at indrette en biograf i den tidligere restaurant "Giraffen". Men planerne blev droppet, da man ikke kunne forlænge lejemålet mere end 2 år af gangen.
 
 
Annonce fra Henning Sprogøe's samling

Danmarks første lange tegnefilm i farver "Fyrtøjet" fik premiere i Palladium. En enkelt verdenspremiere på en pornofilm er det også blevet til i november 1969. Titel ukendt. Palladium lukkede efter sidste forestilling torsdag den 30. december 1976 efter 38 år. Den sidste film var "Den Runde Ridder Svinger Sværdet" med Bud Spencer kl 2 - 4,15 - 7 og 9,15. Bygningen skulle rives ned inden Tivoli åbnede den 1. maj 1977. Efter Palladium's lukning og nedrivning blev Victoria maskinerne hengemt og geninstalleret i det nuværende Palladium sal 1. Stolene blev i en periode genanvendt i Klaptræet på Kultorvet, der lukkede i december 1991.

Adresse
Palladium
Vesterbrogade 1
1620 København V

Direktør
A/S Palladium Svend Nielsen (38-59)
Tage Nielsen (63-69)
Fredrik Sundram (69-76)

70mm Maskiner
DP70, Todd-AO filmprojektoren fra Philips Cinema

Billet telefon
Central 4012-4013-4014 (49-59)
Central 4012 (63-64)
01 14 40 12 (68-76)

Pladser
1347 (49-59)
1410 (63-77)
1415 ( - )
 
 

En sød piccoline

 
8 April 2005

Jeg har været ansat i kiosken som stod i midten udenfor, i ca. 14 dage, det var en som hed Nielsen som var kioskejer. Det eneste jeg husker var at han ikke var særlig behagelig at arbejde for. Overfor på Vesterbrogade var en chokoladeforretning, hvor vi drenge købte erstatnings brud chokolade, det var under krigen, og det var ikke rigtig chokolade at få dengang. Jeg blev særlig opmærksom på en sød piccoline som var inde i biografen. Senere i mit ægteskab finder jeg ud af at hun er i familie med min kone. Hun hed Gerda Muff, og bor nu i Guldbergsgade.

venlig hilsen Preben Larsen.
 
 

Den sidste forestilling

 
Palladium's allersidste biografannoncer fra den 30. december 1976. Henning Sprogøe's samling. Klik på annoncen for at se en forstørrelse

23.05.2010

Jeg var inde at se den sidste forestilling den 30.12.76. Det var ikke, som der står i Biografmuseet med Bud Spencer, men de Palmas "Besættelse". Mærkelig aften. Ikke mange mennesker, personalet stod alle på trappen i uniform og sagde velkommen. De virkede knugede. Så gik filmen igang og efter kort tid begyndte en gruppe på sidste række at råbe og stampe. Aggresivt.

Der gik lidt tid før lyset blev tændt og pludselig åbnedes dørene ned til foyer'en og politi med hunde kom væltende op i biografen. Efter en kort tumult blev publikummerne anholdt og ført ud.
Det var en gruppe læderjakker, der var kommet ind for at se Bud Spencer og ikke Genevieve Bujold.

"Besættelse" forsatte og da filmen var færdig, efter en meget melodramatisk slutning i valsetakt, var det trods alt befriende, at denne klassiker af en biograf, fik leveret spænding til sidste tæppefald.

Henning Sprogøe
Skuespiller
 
 

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om
 

 
   
 
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:12:31