biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 


2024
 

2023
11.12.2023

Wow! Sikke en fantastisk hjemmeside og sikke en KÆMPE skat af historie! Det er jo bevaringsværdigt i topklasse! Denne sidder kan aldrig lukke, det er så vigtigt at vise, hvad der har været før! Jeg har sådan lyst til at tage lokalerne tilbage og skabe en biograf på menneskets præmisser igen. Wow.

Mathilde Pedersen

17.11.2023

Hej Thomas,

Først og fremmest tusind tak for en helt fantastisk og informativ hjemmeside. Det er helt enormt flot sådan en kæmpe-research der er udført! BRAVO, den herre!

Med venlig hilsen
Gert Michelsen, Frederikshavn

26.10.2022

Hej - og tak for herlig læsning om Danmarks biografer. Ikke at jeg har specielt kendskab til film og bio'er ud over, at jeg som alle andre gik en del i biograferne i min ungdom (1960-1970'erne).

Naturligvis tjekker man de biografer, man især besøgte. Jeg boede som barn i Herlev og kom i sagens natur en del i den daværende Herlev Bio, der også er glimrende omtalt, som jeg også husker meget fra biografen. Ellers var det de store biografer i Københavns Centrum og nogle af dem på vej ind mod byen (Husum, Roxy, Grøndal, Nora m.fl.).

For at gøre det kort, så mangler der en biograf på listen. Nemlig: Hvidbjerg Bio i Thy (postnummer 7790). Jeg kender ikke meget til den biograf, så kan ikke fortælle om den. Men som knægt på ferie i Thy har jeg været der nogle få gange med mine forældre. Biografen var ikke stor, og den var meget gammeldags af udseende og møblement i sammenlignet med den (dengang) ret nye Herlev Bio og de store biografer i København. Hvidbjerg Bio lå ved jernbanestationen. Jeg ved ikke, om det var i samme bygning, men i hvert fald så i forlængende af stationsbygningen. Bygningerne brændte omkring 1966-67, og Hvidbjerg Bio genopstod aldrig.

Bedste hilsener
Flemming Pedersen, Skovlunde
 

16.07.2023

Hej Thomas

Super fed side!

Henrik Andreas Bøggild

2022
August 4, 2022

Hej Thomas,

Hatten af til dig og din helt igennem fantastiske hjemmeside. Det er virkelig beundringsværdigt at se, hvor præcist og helstøbt du arbejder.

Venlig hilsen,
Margaret Mann

10.03.2022

Hej THa

En imponerende indsats, du lægger i dine websites. Jeg har nydt dine fotoserier fra Toftegaards Bio - med ret stort vemod. Bygningen beholdt jo på trods af anden anvendelse sit tydelige biografudseende gennem alle årene, og jeg så altid over på operatørrummet, når jeg passerede. Jeg har i sin tid overnattet flere gange i det operatørrum, så det rummede jo minder.

Hygge, fl.

2021
30.07.2021

Hej Thomas

Min lille familie, og jeg, er på ferie i hovedstadsområdet, og er kommet i humør til en film i planetariet. Jeg har siddet og kigget på Planetariets, til tider forvirrende, hjemmeside, og kunne læse at salen har gennemgået en renovering. Sparsomt med oplysninger, om renoveringen, på siden, søgte jeg på Google.
Hvad dukker op? Biografmuseet.dk, hvad ellers? :-)

Meget ærgerligt med skrotning af både fremviser og Carl Zeiss maskine. Sidstnævnte, var Viteks Egon Schmidt meget imponeret over - kan jeg huske.

Igen, tak for en god hjemmeside. Den bringer mange gode minder frem, og er meget informativ.

Med venlig hilsen
Lars S-Jensen

2020
16.12.2020

Tak for en meget gennemarbejdet og interessant hjemmeside.

TEIT WEYLANDT

18.05.2020

Hej Thomas

Tak fordi i gør det muligt at læse om min far og hans biograftid. Jeg bliver helt rørt over at læse det, og at I gør dette arbejde.

De bedste hilsner
Hanne Bonnichsen Jensen
Kino Sorø + Bio, Vildbjerg

03.04.2020

Jeg synes det er et imponerende arbejde du har lagt i hjemmesiden.

Med venlig hilsen
Per M. Jensen, Kbh. NV.

2016
28.11.2016

Hej Thomas,

Det er et fantastisk arbejde du laver. Fornemt! Tak for indsatsen!

Bedste hilsen
Asger Bak, Borup Kino

28.11.2016

G´aften, Thomas

Fantastisk stykke arbejde, du har lavet! Tak for din enestående entusiasme! Den slags synes sjælden at finde i vore dage på T Hauerslev-niveau!

Alle hjertelige hilsner
Søren Rislund, Borup Kino

2015
21.10.2015

Hej Thomas,

Ditt virtuella muséeum är fantastiskt! Jag saknar fortfarande det gamla Vesterbro varje gång jag går söderut från Hovedbanegården. Ibland kommer jag inte längre än till Vesterbros torv och sitter där länge, länge och längtar tillbaka till 1980, ha ha.

Vi hörs snart igen. Starkt jobbat med museét!

Med vänlig hälsning,
Thomas Nilsson

06.05.2015

Goddag,-og hold da op, hvor er det en lækker hjemmeside, som jeg først har ”opdaget” her til morgen. Jeg er ellers blevet pålagt at støvsuge her i formiddag, mens fruen handler lidt ind, men jeg vil hellere sidde her og hygge mig med denne fantastiske ”opdagelse”.

Venlig hilsen
Kurt Quiding
Greve
 

2014
28.11.2014

Kære Thomas, du er i sandhed en uundværlig historiefortæller og det er et fantastisk stykke arbejde du gør allaround. Både for nu’et og ikke mindst for eftertiden. Vi tales i det nye år om Baltoppen Bio :)

Jan Boye, Baltoppen Bio

23.03.2014

Kære Thomas,
Hvor er det altså spændende. Ingen tvivl om at netop sådanne personlige interviews vil gøre biografmuseet.dk endnu mere spændende at besøge for alle slags filmentusiaster fra hele verden. Siden er unik, og du fortjener al den ros, som kan gives. Fortiden vil altid have betydning for de mange efterfølgende generationer, så jo mere fortid vi har, jo bedre.

Bedste hilsener,
Erik Hamre, Gentofte Kino

2013
09.01.2013

hejsa thomas og biografmusset.

jeg er en filmentusiast, der i digitaliseringen af biograferne er blevet mere opmærksom og interesseret i filmformater. jeg er yderst spændt på at få taget min 70 mm-mødom med the master i imperial i næste måned, kan næsten ikke vente.

i havde en 70 mm. festival netop i imperial for nogle år siden, og mit spørgsmål er egentlig bare, om det er noget, der kunne dukke op igen? jeg har skrevet til nordisk film nogle gange gennem årene, men de ved ikke rigtig noget, selvom det heldigvis heller ikke er noget, de vil udelukke. men hvad tror du? var det en succes sidst, nok til at man tør håbe på at det sker igen?

alt godt til dig og mange tak for en vildt spændende hjemmeside; jeg sidder med armene i vejret af begejstring.

venligst,
henrik østergaard
 

17.11.2013

Tak for en flot hjemmeside.

Knud Sørensen


 
2010
03.08.2010: - Hans Schjørmann:

Biografens navn har forvirret mange. Jeg har –mindst én gang- mødt mennesker der løb rundt om Enghave Plads, og spurgte efter Enghave Bio. Det har været kedeligt at få at vide at den lå kilometre borte, når der kun er minutter til den ønskede forestilling.

Men faktisk er navnet logisk nok. Det kvarter Enghave Bio betjente har mange navne. Et af dem er Kongens Enghave. Da biografen åbnede havde den også adresse på Enghavevej. Men den ende af vejen, er siden omdøbt til Borgbjergvej.

Alligevel: Hvis biografen havde heddet f. eks. Sydhavnens Bio eller SydVest Bio, så havde der ikke været så meget at tage fejl af. Men biografer har det med at få navn efter devisen: Hellere snobberi end reél forbrugeroplysning.

Kommer man på de kanter, er der mulighed for at bedrive biograf-arkæologi. For Enghave Bio har efterladt sig jordiske rester:

Gå ad Borgbjergvej til Faktabutikken. Hvor den ligger havde Enghave Bio sin facade. Forlad nu Borgbjergvej og gå nogle meter ad den sidevej, der udgår fra hjørnet. Ser man derfra tilbage mod hjørnet, ser man en underlig tragtformet bygning. Selv 40 år efter biografens lukning, er bygningen umiskendeligt en biografbygning.

Enghave Bio er omtalt i de to nedennævnte bøger. De er begge læseværdige biografier om mennesker vokset op i kvarteret.

Preben Hansen:
Enghavevej
Gyldendal 2009

Kirsten Jacobsen og Erik Clausen:
Clausen
Lindhardt og Ringhof 2009

26.07.2010

Kære Redaktør!

Jeg er fornyligt stødt på jeres hjemmeside og jeg er ret begejstret!

Med venlig hilsen
Hans Schjørmann

2009
04.09.2009

Jeg har lige opdaget denne pragtfulde side.

GENIALT!!!!!

Tusinde tak fordi I har gidet lave det store arbejde.

Jeg arbejdede som knægt i Gentofte Kino, mens Hr. Kaiser havde biografen. Både som kontrollør, og operatør - jeg startede allerede derovre da jeg kun var 12 år gammel.

I kan tro det var et ømt syn med sådan en lille knægt i en stor kontrollørfrakke (mindst 5 størrelser for stor) og til kasket der gled ned over ørene.

Jeg ved ikke om jeg stadig har billeder fra biografen liggende hjemme hos min mor, men jeg skal prøve at kigge det igennem ved lejlighed.

Hvis der ligger noget, skal jeg nok scanne det ind og sende dem til jer.

Med venlig hilsen, Jan Leo Plet
danskfilmforum.dk

2008
28.12.2008

Jeg kigger meget på jeres side, og det er bare utroligt spænende alt det med både filmhistorie og forlængst forsvundne biografer.. - jeg er meget vild med film og alt det ved siden af. I mangler lidt om fks Tivoli bio, kastrup bio...da jeg har kommet der meget ville det være spænende at læse om.

PS - jeg har selv været meget statist, også min far var det i flere danske film i 70,erne, og er næsten vokset op på kastrup teater - lå ude på Englandsvej.

Med venlig, Kim Olsen

04.08.2008

Hej Thomas.

Hvor er det flot, interessant og et kæmpearbejde, du præsterer med din store interesse for specielt 70mm film! Jeg har være i branchen (filmudlejning) i en million år, men jeg anede ikke, og har aldrig hørt om dit store arbejde.

Jeg er meget imponeret!

Kh - Vini
UIP

17.03.2008

Fantastisk stykke historie du har samlet her.

Heidi Pernille Thamestrup

04.03.2008

Tak for de gode historiske oplysninger på den "home-site". Jeg har læst indholdet med stor interesse.

Er det muligt at indkredse dette:

Jeg kan fra min barndom huske, at der var en biograf nogenlunde midtvejs mellem Hundested og Lynæs i midten af 1950´erne, beliggende i en fritstående gulmalet bygning (som havde en arkitektur, der set udefra, kun kunne ligne en traditionel biografbygning). Denne var omgivet af et lyngbevokset parkområde.

Jeg mener at vide at der senere i 1980´erne? var en anden biografbygning med flere sale i selve Hundested By nær ved havnen.

Hvad er der blevet af disse biografer og kan der opspores noget om deres historie?

08.10.2009: Update, se dette link

Med venlig hilsen
Peter Sørensen

2007
28.05.2007

Hej, Fin hjemmeside.

Klaus Bech

2006
02.03.2006

Hej Thomas,

En lille hilsen her på nattekvisten med tak for dit store arbejde - jeg læser jævnligt dine sider med stor interesse (og nostalgi). Er glad for, at mit lille hjørne af mosaikken også er med nu under erindringer.

De bedste hilsner
Kim Schroeder

28.02.2006

Kære Redaktør

Flot arbejde!

Jeg voksede som knægt op i min fars Bio i Rødby. I 67 blev der bygget om til Todd-A-O med 70mm maskiner, en spændende proces for en 14-årig dreng.

Der blev således skabt meget flotte billeder på lærredet og med en fantastisk lyd.

Det var også tit og ofte mig, der skulle slæbe de meget tunge stålkasser med film op til operatørrummet. En god helaftensfilm fyldte jo dengang en hel del. Nu kan det hele fås på en lille skive!

Min lillebror lærte at køre film, mens jeg solgte billetter og slik. Jo familien var i sving dengang.

Mange hilsener Mogens Rønnebek (med billet til søndagens Bodilfest)


 
2005
17.09.2005

Kære Thomas Hauerslev,

Vedr. Folketeatret, Århus

Først og fremmest vil komplimentere dig for en rigtig flot hjemmeside, hvor man virkelig får et rigtig godt indblik i mange hendengangne biografer.

Men naturligvis er det vel vigtigt at oplysningerne som ligger på hjemmesiden er korrekt.

For god ordens skyld, skal jeg gøre opmærksom på at jeg drev Folketeatret, Århus fra 26. december 1984 til Folketeatret blev solgt til Nordisk Film 1. november 1999.

Med venlig hilsen
Kim Pedersen
Formand "Danske Biografer"

22.07.2005

Det er en virkelig spændende beretning som jeg lige har læst, nemlig den om 3 Falke Bio. Synd at det så var en lille 17" skærm i sort hvid som skulle smadre det hele dengang i 60erne. Så mer, mer, mer filmhistorie og gerne flere billeder, tak.

Mvh Flemming Nerløe

19.07.2005

kære radaktør

Jeg har lige været inde på din side ang. Imperial Bio, som kaldes den bedste biograf i Danmark - den synes jeg skal tages med et gran salt. Jeg har før jeg blev handicappet og måtte sidde i kørestol, været ret mange gange i Imperial Bio men nu er det desværre slut. Efter ombygningen troede jeg at også kørestole kunne komme ind i biografen med ak.ak.ak. Intet skete. Det er forkasteligt at biografen ikke vil se kørestole i salen. Deres hjemmeside (www.imperialbio.dk) er den mest elendige jeg har set længe

med venlig hilsen richardt

11.04.2005

Kære Hr. Hauerslev

Tak for en rigtig god hjemmeside. Det er en dejlig grundig side.

med venlig hilsen Filmkostumier Evelyn Olsson

April 11, 2005

Hej Thomas

Jeg sad og kikkede efter nogle mål på nogle biografsæder, og faldt over denne side, og ville selvfølgelig lige tjekke om der stod noget om min gamle barndoms biograf "Enghave Bio" og kan da fortælle at, den engang i 70erne blev ombygget til en Irma, og for omkring 6-7 år siden blev lavet om til en Fakta. Surt. Måske du vil have opdateret noter omkring det.

Mvh Dan Pedersen

07.01.2005

Imponerende arbejde.

Mvh Mads Lebech, borgmester

18.08.2005

... et flot og meget omfattende site I har her! Stor ros skal der lyde.

De venligste hilsner Søren Vinberg

11.02.2005

Jeg dumpede også ind på din side ved et tilfælde.

Det er den mest imponerende side om danske biografer, jeg endnu har set.

Jeg var selv operatør i Nygade på strøget da de kørte – den der naturfilm du ved nok (DT).

Men vi havde da også andre film en gang imellem – Bla. En repremiere på Chaplins "Guldfeber".

Jeg har et par billeder fra dengang – måske finder du dem interessante.

Senere kom jeg til Saga på Vesterbrogade – jeg finder nogle flere billeder fra dengang. Og sender til dig.

Det billede som viser operatørrummet i Saga – vækker de nostalgiske minder. Hvis du har kontakt til nogen fra dengang – så kan du undersøge om der er nogen som har billeder fra ”Lille Saga”, som var en lille eksklusiv test sal, som lå lige bag selve biografen – den havde maskiner med kulbuelys lamper og et gammelt B&O lydsystem.

Jeg er flyttet til Nordjylland – og er nu frivillig hjælper i vores lokale Pandrup Kino. Er du interesseret i billeder herfra. Det er efter sigende – Danmarks ældste provinsbiograf. (måske)

Operatøren på de vedhæftede billeder hedder Pauli Olsen (det er ikke mig selv). Kontrolløren som sætter billeder op hedder Svend Andersen.

Med venlig hilsen
Erling Møller
Ingstrup / Løkken

Denne side er fandemaj blevet flot, thumps up!

Keep tracking, Stig Westergaard, Denmark

2004
29.04.2004

Kære Thomas,

Det er nogle virkelig flotte billeder. Med dine aktiviteter er du med til at holde bevidstheden om det danske biograf univers oppe på et højt niveau. Tak for det!

Erik Hamre, Gentofte Kino

26.02.2004

Jeg har nu adskillige gange villet se hvad der gik i biografen i Roskilde. Det er endnu ikke lykkedes mig at finde frem til det? Hvordan fanden har I tænkt jer man skal gøre?

Birgitte Mønsted, Psykoterapeut MPF

19.02.2004

Hej

Jeg er ikke total biograffreak, men jeg alligevel har jeg brugt en del tid på hjemmesiden. Når man uden forudgående interesse finder sig selv klikke rundt, så er det fordi det er spændende skrevet og bygget op. Flot arbejde og fængende.

Selv har jeg som barn være med min far rundt og se diverse eftermiddagsforestillinger i mange biografer, der desværre ikke eksisterer mere. Feks. Islev Bio, Husum Bio, biografen oven på Hvidovre Stationscenter og vist en enkelt eller to inde i byen som jeg ikke kan huske navnet på. Nå jo og så har jeg også været i 3 Falke Bio og se "My Fair Lady". Og det har denne hjemmside været med til minde mig om. Så tak for en rar web-oplevelse.

Mvh.
Nana Holm Green, Vanløse

02.03.2004

Det er en virkelig ualmindelig flot hjemme side, - den fremkalder mange gode minder fra min fortíd som (fritids)filmoperatør. Bl.a. er artiklen om Villabyernes Biograf sjov at læse.

Med venlig hilsen
Arne Dupont

2003
18.11.2003

Har lige læst historien [om Kinopalæet] af Thomas Hauerslev. Meget interessant. Det var en fantastisk biograf som jeg ofte besøgte, da jeg altid fik fribilletter, fordi damerne i billetlugen åbenbart troede jeg var i familie med min berømte navnebror, hvilket jeg ikke er.

Hilsen Lau Lauritzen

10.03.2003

Tak for de mange ting du udretter, ikke mindst omkring vores fælles passion: 70mm. Det er jo ikke mindre end enestående hvad du overkommer. Bliv ved! 

Mange kærlige hilsner fra os i Aalborg. Orla.

2002
11.05.2002

Kære Thomas

Sjældent har jeg set så flot og grundig en hjemmeside. Jeg blev især ramt af de pragtfulde billeder fra 3 Falke Bio - minderne væltede frem. Det var også imponerende at se repertorielisten fra samme biograf.

Venlig hilsen, Aksel Willumsen

2001
18.11.2001

Kære Thomas Hauerslev,

Det var dog en aldeles herlige side, jeg forleden fandt på nettet, netop om 70mm-film, Todd-AO osv. Jeg var/er selv en gammel 70mm-freak! Jeg hjemsøgte altid biografer, der viste 70mm-film. Så var det næsten lige meget, hvilken film, der blev vist.

Jeg er født i Odense 1954, så det var primært her, jeg gjorde mine ”studier”. Dog husker jeg besøg i københavnske biografer som store oplevelser. Jeg husker stadig ”Lawrence of Arabia”, ”Biblen – i Begyndelsen” og ”Funny Girl” i 3 Falke Bio (min favoritbiograf over alle!) som absolutte højdepunkter. Jeg fik som barn en personlig rundvisning i operatørrummet af August Andersen og fik endda lov til at trykke på knapperne, så tæpperne (!) kunne gå til og fra og lyset dæmpedes.

”Doctor Zhivago” og ”Rumrejsen år 2001” var også store, dog ikke helt på samme højde på grund af Rialtos lidt klaustrofobe og ”tunge” sal og det alt for lille lærred.

Med venlig hilsen, Otto Boserup, Danmark

15.11.2001

-hej,

Jeg var igang med at undersøge om Tycho Brahe Planetariet har tænkt sig at vise Disney's "Beauty and the Beast", når den i januar relanceres til IMAX. Ved et tilfælde dumpede jeg ind på din "e-bog" om 70mm filmenes historie i Danmark.

Det er noget af det mest spændende, jeg har læst længe. Jeg er dybt imponeret over den mængde informationer, det er lykkedes at hente frem - både teknisk og historisk.

Det mest pudsige er, at det også i mit tilfælde var "3 Falke Bio", der åbnede øjnene for oplevelserne i 70mm, da jeg flyttede til hovedstaden. På det tidspunkt, var store biografer vist allerede en døende race, men "3 Falke" holdt fanen højt i nogle år ekstra med de repriser, som du nævner i din bog. (Jeg morede mig altid over, at Imperial reklamede med "Danmarks Største Biograf", mens "3 Falke" reklamerede med "Danmarks Største Lærred" :-) )

Endnu en gang: Jeg bukker og takker for interessant læsning!

Peter Behrend, Danmark

02.11.2001

hej Thomas ! 

Det er en imponerende hjemmeside Du har flot, flot. Jeg vil anbefale den overalt!

De venligste hilsner fra Palads operatøren, der må nøjes med "SMALFILM" ;-)

"Tøffe"/ Per Tofte Nielsen, Danmark
 


Online: 01-01-2005. Updated: 17-03-2024