biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 


NYHEDER & ARTIKLER
Europæiske Biografer viser "The Hateful Eight" i 7OMM
I ’The Hateful Eight’, der foregår seks, otte eller 12 år efter Borgerkrigen, kæmper en diligence for at komme gennem det barske vinterlandskab i Wyoming. Dusørjægeren John Ruth og hans fange Daisy Domergue haster mod byen Red Rock, hvor Ruth, der på disse kanter er kendt som ’The Hangman’, vil sørge for, at Domergue får sin fortjente straf.
Publikum husker "Windjammer" og Cinerama
Jeg så "Verdens Syv Vidundere" sammen med min søster. Jeg husker den tydeligt, og jeg har tænkt så meget på den i mange, mange år, fordi dengang var man jo ikke ude og rejse. Det var fuldstændigt fantastisk for mig at se Niagara, og pyramiderne. Man blev fuldstændigt svimmel når man fløj med. Det var simpelt hen fantastisk for os. Vi kendt jo kun "Vagabonderne fra Bakkegården", så Cinerama var helt utroligt. Jeg har aldrig nogen sinde glemt den - og så så jeg, at Filmhuset havde den på programmet. Jeg måtte simpelt hen opleve den igen.
Big Bio, Herlev
Af Thomas Hauerslev
Big Bio har 5 biografer, heraf er 3 af dem udstyret med buede lærreder - ikke meget buet, men alligevel. Big Bio's bio 4 og 5, har flade lærreder. Alle lærreder er 3D typen med en sølvagtig overflade og frit hængende. Der er ikke fortæpper. Projektorerne er fra Barco med 4K opløsning i Bio 1 og Bio 2 og 2K opløsning i biograferne 3, 4 og 5. Crown forstærkere og JBL højttalere sikrer at der er tilstrækkelig power i lyden ude i biograferne. Det er herligt at JBL er tilbage i biograferne. De lyder bare bedre end alle andre højttalermærker.

• Gå til Big Bio, Herlev, tirsdag 27. oktober, 2015

Søren Kragh Jacobsen husker "Windjammer"
Af Thomas Hauerslev
Først og fremmest kan jeg huske min egen angst for at komme ind og blive oversvømmet af bølger, idet at jeg havde fået fat i en billet på 2. eller 3. række. Det var i Forum, og jeg kan da huske hvor bjergtaget jeg var, altså af skibe i havsnød og bølger, der væltede ind over en og sådan noget ik' - og i øvrigt kan jeg overhovedet ikke huske handlingen [griner].
Interview med producer Randy Gitsch
Af Thomas Hauerslev
Det er længe siden at Cinerama har været vist her i byen. Rigtigt mange år siden, men nu kan publikum få en ide om hvad det hele gik ud på dengang, og måske forstå begejstringen fra det store lærred, og selv opleve den begejstring. Der er meget Showmanship i Cinerama og dette er deres chance for at opleve hvordan det foregik i en biograf.

• Gå til
Billedgalleri - The 2015 European Cinerama Festival Tour


• Gå til Ultra Panavision 70 & "The Hateful Eight"

Ny Film i Planetariet - Ta’ med på Eventyr med "Havet's Giganter"
Publikum vil komme med på eventyr sammen med ”HAVETS GIGANTER”, når denne film om nogle af verdens største og mest fascinerende skabninger toner frem på Planetariets kæmpelærred. ”HAVETS GIGANTER” er et betagende ocean -eventyr, der lader publikum dykke ned i disse 15 meter lange og 50 ton tunge havpattedyrs forunderlige verden.
MIX COPENHAGEN - Festival af nødvendighed
Af Simon Verheij
MIX Copenhagen er med til at sætte fokus på de mange facetter, vores miljø består af, og det er sundt. Hvad der i tidernes morgen begyndte som en mindre filmkavalkade og græsrodsbevægelse, er i dag vokset til én af de vigtigste filmfestivaler herhjemme. Både ud fra et politisk, kunstnerisk og kulturelt synspunkt. Stort tillykke med de første 30 år.
Ultra Panavision 70 & "The Hateful Eight"
Af Thomas Hauerslev
Quentin Tarantino har optaget sin seneste film i Ultra Panavision 70, det store 65mm filmformat fra '60erne. Filmen får amerikansk premiere udelukkende i 70MM i mere end 50 biografer, den 25. december 2015 - hele 2 uger før den digtiale premiere. Ikke nok med det, det bliver en roadshow film, med pause, og ouverture og ingen ringere end Ennio Morricone skriver musikken til denne film. "The Hateful Eight" imødeses med stor spænding af hele branchen, filmentusiaster og fans af FILM og ikke mindst 70MM fans. Filmen får dansk premieren den 7. januar 2016 og distribueres af Scanbox film.
CINERAMA kommer tillbaka
Af Gitsch, Olsson & Hauerslev
Cinemateket i Köpenhamn och Panora-biografen i Malmö presenterar CINERAMA på var sin sida Öresund i oktober månad 2015. Producenten Randy Gitsch och regissören Dave Strohmaier kommer att presentera sitt arbete med att restaurera de klassiska Cinerama-filmerna. Alla filmerna har på nytt gjorts tillgängliga i digitala restaurerade utgåvor direkt från Cinerama Inc.'s arkiv i Hollywood, USA. En rad europeiska biografer i Tyskland, Österrike och Norge har redan presenterat alla de här sällsynta bredbildsfilmerna. Nu är det Köpenhamns och Malmös tur.
CINERAMA Vender Tilbage
Af Gitsch, Olsson & Hauerslev
Cinemateket i København, og Panora Biografen i Malmø præsenterer CINERAMA på hver sin side af Øresund i oktober måned 2015. Produceren Randy Gitsch og instruktøren Dave Strohmaier kommer og præsentere deres arbejde med at restaurere de klassiske Cinerama film. Alle filmene er igen gjort tilgængelige i digitale restaurede udgaver direkte fra Cinerama Inc.'s arkiver i Hollywood, USA. En række europæiske biografer i Tyskland, Østrig og Norge har allerede præsenteret alle disse sjældne widescreen film. Nu er det København og Malmø's tur.
Fremtidssikret megabiograf åbner i Field’s 13. august
Have Kommunikation
Med vores nye biograf i Field’s cementerer vi vores tro på, at biografoplevelsen til stadighed er en af de bedste kulturoplevelser, man kan have i 2015 – og mange, mange år frem. Nogen mener, at biograferne er truede af de mange filmtilbud hjemme i stuerne og ikke mindst streamingtjenesterne, men det gør vi ikke, udtaler direktør i Nordisk Film Biografer, Lars Jørgensen.

• Gå til
Nordisk Film Biografer, Fields, København
Biograferindring fra Vejle
Af Harald Hess
Jeg har her en gammel Biograf-billet, der har ligget som et bogmærke i en bog i mange år. Den er mærket 10 række nr 9 Kl. 7.10 14 Juni. Intet årstal. Jeg blev student i Vejle i 1946 og flyttede derefter til Hellerup, hvor jeg boede hos en familie i Sundvæget i 1946-50, og jeg tror billetten stammer fra den periode. Jeg kan ikke huske hvilken film jeg så, eller hvilket årstal.
 
 
CinemaxX's Rikart Købke fortæller om IMAX i København
Af Thomas Hauerslev
Reaktionerne har været fantastiske. De tre ting publikum har reageret på har været billedkvaliteten, lyden og komforten. De har siddet om natten når de er kommet hjem og har skrevet til os. De har simpelt hen sat sig ned og skrevet ”TAK!” til os på en måde som vi aldrig har oplevet før. "Endelig", og de har "drømt om det i mange år", og "hvor er det fantastisk".n

 

• Gå til CINERAMA Vender Tilbage. European Cinerama Tour besøger Cinemateket, København
• Gå til CINERAMA kommer tillbaka. European Cinerama Tour besöker Panora, Malmö


Målefelter, Effektforstærkere, Indgangsvælgere, Relæmoduler, Magnetlyd og Perspecta fra BOFA
Af Michael Christensen
Bang & Olufsen leverede i mange år biografudstyr under navnet Bofa. Her er en samling af de forskellige forstærkere de leverede. BOFA fremstillede rigtigt mange forskellige anlæg og moduler til deres forstærkeranlæg til bl.a. biografer overalt i Danmark. BOFA leverede til hospitaler, skoler, fabrikker, kasserner, resturanter o.s.v., udstyret med radio, båndafspiller og gramofon.

• Gå til galleriet:
BOFA udstyr fra B&O's afdeling for kinoteknik
CinemaxX viser "Agent 007 i Ilden" / "Thunderball"
CinemaxX Classic puster liv i en lang række filmklassikere, der fortjener at blive oplevet på det store lærred – nyrestaureret og i samme digitale kvalitet, som du er vant til at se i biografen. Der er filmoplevelser for enhver smag... lige fra action og gys til kult- og Bond-klassikere. På den officielle Bond-dag den 7/7 kl. 007 (PM) kan 'Thunderball' for første gang opleves på det store lærred i flot restaurering i digital 4K.
"Lawrence af Arabien" i Imperial Bio 31. Maj - 28. juni 1990
Af Thomas Hauerslev - OPDATERET
I 1990 lykkedes det at få den restaurede version af "Lawrence of Arabia" til Danmark. Der var 2 forestillinger om dagen til en billetpris på 40/45 kr. "Lawrence of Arabia" blev en kolossal succes og der kom 853.000 kr brutto i kassen på 29 dage og 58 forestillinger. 1169 gæster ønskede at se denne film til den allersidste forestilling i Imperial Bio.

• Gå til galleriet: "Lawrence af Arabien" i 70MM Dolby Stereo
Cinemiracle og "Windjammer" i København, 1957
Af Thomas Hauerslev
Cinemiracle filmen "Windjammer" var en stor success i sommeren 1958 i Danmark, da den turnerede rundt. Filmen var optaget i Caribien, Madeira, Oslo og New York, men en kort sekvens i slutningen af filmen var optaget i København, i Tivoli, Nyhavn og på Rådhuspladsen. Her er en oversigt med dengang og nu billeder.

Gå til Premiere i CinemaxX på IMAX Digital 3D

Gå til IMAX Biografer i Skandinavien
Nordisk Film Biografer Field’s åbner til august 2015
Af Nordisk Film
Nordisk Film Biografer Field’s åbner til august 2015, bliver det med en teknologi, der vil revolutionere biografoplevelsen. I biografens største sal installeres nemlig en innovativ og prisbelønnet laserprojektor fra firmaet Barco, som vil give publikum en fantastisk oplevelse

• Gå til
Filmen ”RUMREJSEN ÅR 2OO1”

• Gå til Min Bauer U3 i Imperial, Dalum
 
 
ALLE BIOGRAFMUSEET'S NYHEDER
2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | Nyhedsarkiv

5 ÅR SIDEN - 2010
Professor Fate's "Hannibal 8" fra "The Great Race"
"Ørneborgen" - 41 års Jubilæum 1969 - 2010
Wide-Screen Biografmusik

10 ÅR SIDEN - 2005

Biografdirektør Thorvald Orland Pedersen


15 ÅR SIDEN - 2000
Biografprofessoren

25 ÅR SIDEN - 1990
"Lawrence of Arabia" i Imperial Bio 1990


Gå til 1960ernes Biografbranchereklamer fra Arkivet
3 FALKE BIO Københavns nyeste og mest moderne biografteater
Af Biografbladet
23. oktober aabnede Københavns nyeste og mest moderne biograf "3 FALKE BIO" paa Frederiksberg, hvis bevillingshaver er Liberalt Oplysningsforbund med August Andersen som direktør. Salen rummer 1000 pladser fordelt med 400 paa "Gulv" og 600 paa "Terrasse". Ved rummets udformning er taget videst mulige hensyn til det nyeste forevisningssystem Todd-AO. Resultatet er blevet et lærred med dimensionerne 8 x 17,6 m, der fylder praktisk talt hele den ene endevæg fra side til side og fra gulv til loft.
Nordens første IMAX-biograf åbner i København
CinemaxX Presse
Nu kommer IMAX-formatet endelig til Danmark. CinemaxX afslører nemlig, at de har indgået en aftale om at åbne en IMAX-biograf i København. Allerede nu er byggeriet i fuld gang, og den ombyggede biograf vil være færdig til den danske premiere på ”Avengers: Age of Ultron” d. 23. april i år.
Svend Bovenschulte, Filmoperatør, 1917
Af Bente Frydenlund
Jeg har fundet disse fotos i min mormors gamle album. Operatørrumet er med stor sandsynligvis fra Kinografen i Frederiksberggade. På billedet er Svend Bovenschulte. Han var ven til min mormors bror Marius Hansen, som det fremgår af teksten på postkortet.
Erindring fra Roxy
Af Kristian Jensen
Et par gamle billeder fra starten af halvfjerdserne hvor jeg havde ekstrajob som filmoperatør i Roxy bio. Maskinerne på billedet blev ombygget fra kulbuelys til Xenon vandkølede lamper i min tid der.
70MM Festival for 11. Gang - Size Always Matters
Af Jan Eberholst Olsen
Den første 70mm-festivalen ble arrangert i år 2000. Som maskinist på Cinemateket visste jeg at det i arkivet fantes 70mm-kopier som sjelden eller aldri ble vist. Enten passet ikke filmene inn i et ordinært program, eller de var for lange, for pompøse eller for kommersielle. Idéen om å samle Hollywoods gigantomani og hjemmesitterne i én festival har blitt en stor suksess. Vi har lett og funnet filmer som ikke har vært vist på kino siden slutten av 60-tallet. Vi har inspirert andre cinematek og festivaler til å anerkjenne et «filmformatets Rolls-Royce», og selv Cinemateket i Paris har nå begynt å vise filmer på 70mm.
Min Bauer U3 i Imperial, Dalum
Af Britt M Hvass
Om jeg kender den Bauer U3 – jammen, ja – jeg har jo passet og plejet den som om det var mit barn. Jeg mener at kunne mindes at ABCinema+D fik den Bauer U3 som var med automatik, hvorimod den anden Bauer U3, vi havde var med manual skift og manual indstilling. Det var for øvrigt også den maskine, som kunne køre/vise film med ”magnet lyd".
Bio, Nørre Snede
Af Kim Bruun
Hotelejer Jens Petersen åbnede den 17. februar 1927 den første faste biograf i Nørre Snede i hotellets sal og drev denne frem til 1952, hvor han efter uregelmæssigheder med afregningen af forlystelsesafgiften måtte afhænde den til Gunnar Obel.
Rejsebio, Nørre Snede
Af Kim Bruun
Familien Bruuns virke med biografdrift går dog meget længere tilbage i tiden- helt bestemt til 1895. Ditlev Henrik Bruun, som var af gammel cirkus- og artistslægt, påbegyndte fremvisning af lysbilleder, som derefter i begyndelsen af 1900-tallet gik over til levende billeder.

• Gå til 70MM Festival for 11. Gang i OSLO


• Gå til
Rejsebio, Nørre Snede
 

Online: 01-01-2005. Updated: 01-01-2024