biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM I DANMARK
Historie | Maskiner
Aktuelt i 70mm
Biografer | Film

7OMM FILM I:
Todd-AO
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Blæst op til 70mm
IMAX Dome
Special Venue

NYHEDER

• 2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Filmformater
Sensurround
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 


NYHEDER & ARTIKLER
Europa Bio's Repertoire 1958 - 1980
Se oversigten over alle film, der blev vist i Europa Bio i Aalborg. Fra porno & sengekantfilm, fra Alistair MacLean til Dirty Harry, fra Olsen Banden til James Bond og fra Tarzan film til de store 70mm film - de var der alle. Filmklubber, søndagsforestillinger, helaftensfilm, dobbelt midnattere - hele repertoiret præsenteret på en gang - til til en tur ned ad "memory lane" med biografmuseet.dk
Europa Bio - Udbudsmateriale 1957
Der leveres og monteres en krum billedskærm med et nyttespænd på 14 m - pilhøjde svarende hertil 1,92 m - og nyttehøjde på 6,5 m. Skærmen monteres på et rørstativ som skal includeres nærværende entreprise - tegning vedlægges tilbud. Skærmen skal reflektere mindst 80% af det indfaldne lys diffust, være uden synlige samlinger og af anerkendt fabrikat, prøve kan eventuelt vedlægges. Anvisning på rengøring af det tilbudte lærred vedlægges.
Europa Bio, Aalborg
Af Thomas Hauerslev
Europa Bio åbnede d. 15 august 1958 med "Syng for Mig Caterina" fra Gefion Film. Europa Bio blev drevet af Aalborg Kommune og med sine 793 pladser var det den største biograf nord for Århus. Det store buede lærred fra væg til væg tryllebandt publikum og denne superbiograf blev også hurtigt kaldt for byens bedste.

Europa Bio's Repertoire 1958 - 1980
Ny booklet "Amagerbrogades Biografer"
Vi har i Sundby Lokalhistoriske Forening og Arkiv udsendt et lille medlemsblad om "Amagerbrogades biografer" - som nu er blevet trykt i et lidt pænere udstyr til særligt interesserede. Omkring halvdelen af oplaget er allerede solgt, og den kan bl.a. købes i de lokale boghandlere.
Biografmuseet's Forord - Det startede egentligt som et bogprojekt om 70mm i Danmark
Med afsæt i en teenager's biografoplevelser i 1970ernes København er biografmuseet.dk et privat drevet museum og e-Magasin, der drives på frivillig og entusiastisk not-for-profit basis. biografmuseet.dk henvender sig til alle biografinteresserede og handler om alle biograferne i Danmark, Færøerne, Grønland og (muligvis) Dansk Vestindien - fra den første "Kosmorama" i 1904 til den sidste nye 4K digitale superbiograf i lokalområdet. Formålet er enkelt - at dokumentere udviklingen af alle biograferne i tekst, illustrationer og billeder, som den har udviklet sig igennem mere end 100 år.
Kult på Kulturnatten
Af Lykke Hilfling Lehman
Danmarks første action-farce på Danmarks største lærred på Kulturnatten den 11. oktober. ”Bananen – Skræl den før din nabo” (fra 1990) kan opleves til denne særlige visning med introduktion af både instruktør og skuespillere.
"Hamlet" i 70mm på Kronborg under åben himmel
Af Thomas Hauerslev
En magisk aften udfoldede sig i slotsgården på Kronborg slot den 10. august 2013. Den episke storfilm ”Hamlet” fra 1996, af Sir Kenneth Branagh, blev vist i den originale Panavision Super 70mm version for et publikum bestående af forventningsfulde Shakespeare fans og enkelte die-hard 70mm fans. Der var lagt op til en stor begivenhed i selskab med en dysfunktionel kongelig familie - i det mindste for dem, der vidste hvad der skulle ske.
Hele Danmarks Rolf Konow, Stillbillede Fotograf
Af Thomas Hauerslev
Mit job er at få folk til at gå i biografen og se filmen. Jeg tager billeder under optagelserne, og jeg prøver at fange essensen af scenerne. Billederne bruges til at hænge op i biograferne. Mit job er at lave disse billeder, og dermed skabe publicity for filmen igennem blade, aviser og bøger. Et godt stillbillede fanger scenen på en måde, så publikum vil gå ind og se filmen.

• Gå til Rolf Konow, Still Fotograf
Enestående chance for at opleve Panavision Super 70
Af Thomas Hauerslev
Kenneth Branagh's OSCAR nominerede 4-timers mesterværk "Hamlet" fra 1996, vises i slotsgården på Kronborg, den 10. august 2013. "Hamlet" er fotograferet af Alex Thomson i Panavision's System 65 og det bliver en unik udendørs oplevelse at se filmen i 70mm på Kronborg Slot hvor handlingen foregår.
Enestående chance for at opleve 70mm Todd-AO
Af Thomas Hauerslev
Biffen i Aalborg varmer op til danmarkspremieren på "Samsara" og viser "Baraka" mindst 5 gange på det buede lærred i den original Todd-AO 70mm version med fuld Dolby Stereo SR og split surround. En total meditativ sanseoplevelse du ikke må gå glip af.
"Samsara" i Panavision System 65 - Snart i Danmark
Af Thomas Hauerslev
Der er Danmarkpremiere den 28. august på Ron Fricke og Mark Magidson's nye mesterværk "Samsara". En overdådig visuel oplevelse venter biografpublikummet når "Samsara" bliver vist i de danske biografer.
 
 
biografmuseet besøger Radio24syv til en snak om filmformater
Af Thomas Hauerslev
Radio24syv havde henvendt sig og spurgt om biografmuseet.dk vill stille op til en kort snak om filmformater, og prøve at forklare hvordan filmformater og hvorfor moderne TV skærme har et format der hedder 16:9
Atlas Biograferne, Rødovre
Torsdag 29. august 2013 kl. 10 åbner Atlas Biograferne dørene for alle, der vil have en unik biografoplevelse med kompromisløs komfort, hvor alle sanser bliver forkælet. Atlas Biograferne har 5 sale med i alt 680 pladser.
"Hidden Universe" - ny IMAX Film i Planetariet
Lørdag den 29. juni 2013 har Tycho Brahe Planetarium Danmarkspremiere på IMAX filmen: "Hidden Universe". Filmen vises i IMAX DCP format – verdens største filmformat - på det næsten 1.000 m2 store kuppellærred.
Per Hauberg, 40 år i Malling Bio
Jeg markerer mit jubilæum ved at vise åbningsfilmen til en enkelt forestilling på dagen, og selvfølgelig til billetprisen fra dengang (øre-afrundet). På jubilæumsdagen den 12. juli holder jeg ÅBEN BIF fra kl 14 og byder på lidt vådt og tørt til en forhåbentlig hyggelig snak om film og biograf dengang og nu - og måske i fremtiden.
Biografen, Hørning
Af Per Hauberg
"Hørninghus" rummede indtil begyndelsen af halvfjedserne - jeg tror allerede det var 1971, den lukkede - Biografen, Hørning. 120 pladser. Der blev senere gardinbutik, men den er også væk nu.
CinemaxX viser "EVERYTHING OR NOTHING: The Untold Story of 007"
Af CinemaxX
Imens James Bond redder verden fra kaos og katastrofer på filmlærredet, trækker denne overbevisende dokumentar tæppet til side for at afsløre kampene, truslerne og de mange risici, som udfolder sig i virkelighedens verden bag kameraet. Oplev “Everything or Nothing” den 7/7 kl. 18.30. I CinemaxX København og Aarhus
Valby Kino en helt ny biograf
I starten af sommeren 2013 slår vi dørene op til en helt ny lokal biograf - Valby Kino. Arbejdet med at få opbakning til en biograf i Valby har stået på i ca. 10 år. Det har fra starten været ønsket, at drive biografen som et uafhængigt projekt.
Stem en Bond-film i biografen
Af Cinemaxx
Du kan være med til afgøre, hvilken af tre James Bond-film der skal vises på det store lærred: "From Russia with Love", "On Her Majesty’s Secret Service" eller "The Spy Who Loved Me"? Stem på Kino.dk inden 27. maj.

• Gå til Allerød Bio
• Gå til galleri Allerød Bio
Malling Bio viser "Lawrence af Arabien"
Af Thomas Hauerslev
Malling Bio har importeret den ny-restaurerede version af David Lean's mesterværk "Lawrence af Arabien". Fra den 16. maj 2013 og 2 uger frem vil man i Mallings førende teater kunne opleve den smukt restaurerede film på det store lærred.
50 år med Agent 007 i Danmark
Af Thomas Hauerslev
I dag  - den 5. april 2013 - er det 50 år siden at den første James Bond film "Mission: Drab" havde Danmarkspremiere. Det foregik i Nørreport Bio i København. Filmen blev lanceret som en "kriminalthriller" og blev spillet 4 gange om dagen: Kl 14, 16:15, 19 og 21:15.
Tom brænder for det analoge filmudstyr
Af Mia Than Larsen
I slutningen af 50'erne tog Tom Jensen operatør-beviset i Herlev, og det blev starten på rigtig mange år med analoge filmapparater. I dag er han 73 år og pensionist, men han har bestemt ikke mistet interessen for de gamle filmapparater.
Nyt biograf-museum i byen
Af Mia Than Larsen
En håndfuld film-entusiaster i Næstved kan ikke leve med, at det analoge filmudstyr bliver skrottet til fordel for digitaliseringen i de danske biografer. Derfor har de besluttet at åbne et biograf-museum til bevarelse af maskinerne.
Erindring fra Bio Næstved i 70erne
Af Jan Knudsen
Jeg startede i Bio i 1970 og kørte med Kalee maskinerne indtil ombygningen i 1976 hvor de havnede hos Poul Petersen, Dansk Biograf Teknik i Rødovre. Alle år kørte de med kulbuelys. De var dog så moderne at kullene havde elektrisk fremføring saledes at man naesten kunne køre et helt akt uden at justere på dem.

• Gå til Dolby Atmos i Bio Næstved
 
 
ALLE BIOGRAFMUSEET'S NYHEDER
2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | Nyhedsarkiv

5 ÅR SIDEN - 2008
70mm Premiere i Biffen, Aalborg
Statens Film Arkiv i Bagsværd
Jan Niebuhr, chefoperatør og supervisor i BioCity

10 ÅR SIDEN - 2003

70mm og 6-sporet stereofonisk magnetlyd
Palads Teatrets historie
Findes den store Filmoplevelse Endnu?


16 ÅR SIDEN - 1997
Jeanne d'Arcs Lidelse og Død i Symfonien i Aalborg

Velkommen i Bio - Bio Næstved's åbning i 50erne
Især i Tiden efter den store og for Byen saa overmaade betydningsfulde Landsudstilling i 1935 har Næstved udfoldet et Initiativ, der tør siges langt at overgaa de fleste andre Provinsbyers Indsats. Een Ting har man imidlertid manglet — et virkelig moderne, tidssvarende Filmsteater af en til Byens Udvikling svarende Størrelse. Grunden hertil var ikke, at Vovemodet og Lysten manglede. Det var udelukkende de hæmmende Byggerestriktioner, der kom i Vejen.
Biffen i Nordkraft, Aalborg
Af Thomas Hauerslev
Biffen er et eksempel på, at man kan få en meget stor filmoplevelse i en lille biograf. I Biffen er der ikke gået på kompromis med kvaliteten. Billed- og lydkvalitet er i top i alle biograferne. Se de gode film på de buede lærreder med den god lyd og skarpe billeder fra de behagelige sæder på på de buede rækker - DET ER EN LUXUSOPLEVELSE.
I Biffen med "The Master" i Panavision Super 70
Af Thomas Hauerslev
I juni 2009 åbnede Aalborg's nye 3-sals biograf "Biffen". Fra begyndelse har det været meningen at der skulle vises 70mm film. I februar 2013 lykkedes det endelig at få en 70mm film til Aalborg - til og med en helt ny film produceret i Panavision's System 65. Premieren på 70mm var "The Master" den 15. februar 2013 i sal A.
70mm Premiere på "The Master" i København
Af Thomas Hauerslev
"Hvorfor nøjes med noget tilfældigt småtteri, når en enkelt kæmpe biograf kan være lige så effektiv som et helt bio-center, og samtidig holde kvaliteten på topplan?" Nemlig - gå I Imperial Bio!!
Biffen, Aalborg viser "The Master" i 70mm
Af Thomas Hauerslev
P. T. Andersons episke "The Master" bliver vist i Biffen fra 15. februar, og helt ekstraordinært en 70mm kopi af filmen. Biffen er en af de få biografer i landet, der kan håndtere film i superformatet 70mm - en ægte filmoplevelse, du ikke skal snyde dig selv for.

En af Danmarks nyeste 3-sals biografer med 70mm udstyr og Philips' Oscarbelønnede DP70 maskiner i alle 3 biografer.

Buede lærreder og luxus som få biografer kan byde på. Der bliver ganske få forestillinger i 70mm af en af de mest imødesete film fra 2012. Filmen har været undervejs i 5 år, og nu har den endelig dansk premiere i 70mm.

Kommer her i Teatret - biografmuset's liste over udvalgte repriser
 
"The Master" i Panavision System 65 - nu i Danmark!
"The Master" er fotograferet med et Panaflex System 65 Studio kamera. Formatet er beskåret til 1.85:1. 80% af den færdige film er fotograferet i 65mm. De resterende 20% er fotograferet i standard 35mm. Det var et kreativt valg at anvende begge filmformater. Den anvendte 65mm råfilm er Eastman Kodak's 5201 på 50 ASA.

• Gå til
Historien om 70mm Film i Danmark
Dolby Atmos i Bio Næstved
Af Tom Jensen
Bio 1-5 i Næstved har haft Danmarkspremiere på Dolby Atmos - med højttalere overalt i biografen, giver det publikum en lydoplevelser, der er helt unik
Stumfilm, Tonefilm og nye Systemer
Ingeniør L.A. Duus Hansen
For at faa indtryk af en kontinuerlig bevægelse, maa billedskiftningen foregaa med en ret høj frekvens — 40-50 billedindtryk pr. sekund — og det vil støtte gengivelsestroværdigheden meget, saafremt selve skiftebevægelsen gennem afdækning skjules for øjet, saaledes at de enkelte billeder kun ses, naar de er i ro.
Imperial Bio i København viser "The Master" i 70mm
Af Thomas Hauerslev
Dette er den første kommercielle 70mm visning i Skandinavien, og jeg er sikker på, at det danske publikum vil nyde at se P T Anderson's film præcis som han havde forestillet sig det skulle ske "I 70mm og fuld stereofonisk stereo"
DSB Kino, København
Af Keld P. Andersen
DSB Kino blev indrettet i en gammel ventesal på Københavns Hovedbanegård og blev indviet d. 21. Februar 1935. DSB´s generaldirektør Knutzen var idemanden til den nye biograf og havde ansat A. Møller som direktør til at forestå den daglige drift.

• Se også:
Casino, Broadway Bio 1-2, Bio, Tylstrup, INN Side Bio, Faaborg
 

Online: 01-01-2005. Updated: 15-03-2023