biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

CINERAMA Vender Tilbage
Oktober 2015 - European Cinerama Tour besøger Panora, Malmø & Cinemateket, København

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Randy Gitsch, Anders M Olsson, & Thomas Hauerslev Dato: 06.08.2015
Cinemateket i København, og Panora Biografen i Malmø præsenterer CINERAMA på hver sin side af Øresund i oktober måned 2015.

Produceren Randy Gitsch og instruktøren Dave Strohmaier kommer og præsentere deres arbejde med at restaurere de klassiske Cinerama film. Alle filmene er igen gjort tilgængelige i digitale restaurede udgaver direkte fra Cinerama Inc.'s arkiver i Hollywood, USA. En række europæiske biografer i Tyskland, Østrig og Norge har allerede præsenteret alle disse sjældne widescreen film. Nu er det København og Malmø's tur.

“Det glæder os meget at få lov at præsentere noget så eksklusivt som de endelige digitale versioner af disse film, og dele denne oplevelse i adskillige biografer i Europa, hvor Cinerama historisk set altid har haft en meget stor fanskare”, siger Randy Gitsch.

CINERAMA er:

- første virkelige effektive widescreen system
- første filmsystem med 7 kanal magnetlyd
- første effektive 1st person oplevelse (Du er MED i filmen)
- første rigtige Technicolor rejsefilm, som virkelig kunne præsentere eksotiske steder
- første virkelig gode illusion af virkeligheden
- og meget mere

Har du tænkt på hvorfor det er så spændende at se Tom Cruise suse ned af bakkerne på motorcykel i den seneste "Mission: Impossible" film? Filmet helt tæt på hans motorcykel i fuld fart, er det som selv af være til stede lige midt i handlingen. Det er en helt særlig form for underholdning, at indvolvere tilskueren, så han eller hun får den intense fornemmelse af at være med lige midt i handlingen. Omgivet af store billeder og en omsluttende lydside er biografgængerne MED I FILMEN.

Det er ikke nogen ny gimmic. Vi skal mere end 60 år tilbage i tiden for at finde den allerførste VIRKELIGE gode illusion af "at være med i handlingen". Kæmpestore billeder og 7-kanal stereo. I 1952 kom CINERAMA med sloganet "PUTS YOU IN THE PICTURE", det var en sensation ulig noget man hidtil havde set.

Med få undtagelser er de fleste af disse film er ikke set offentligt i mere end 50 år, da det kræver et meget omfattende projektionssystem med 3 maskiner og en dubber til at afspille den imponerende 7-kanals lydside. Ingen af de oprindelige biografer eksisterer længere.
 
Læs mere her:

CINERAMA kommer tillbaka. European Cinerama Tour besöker Panora, Malmö

København - The 2015 European Cinerama Festival Tour

Interview med producer Randy Gitsch

Søren Kragh Jacobsen husker "Windjammer"

Publikum husker "Windjammer" og Cinerama

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" Pressemeddelelse - Juni 2010

Cinerama - "1st person experience"

Kinopalæet - Cinerama i Hovedstaden

Cinemiracle

"Windjammer" i Danmark

in70mm.com:
Alle remaster credits
Alt om Cinerama Remaster
Alt om Cinerama
Cinerama Adventure

Festival flyer fra:

Karlsruhe Cinerama Tour
 
Filmene er blevet specielt formatteret i Smilebox® Simulated Curved Screen letterbox - en digital process, der gengiver hvordan filmen oprindeligt blev vist på et 146 grader buet lærred. Smilebox® virker på alle buede og flade typer af lærreder, uanset størrelse.

David Strohmaier har instrueret og overvåget hele processen med at restaurere hele biblioteket af Cinerama film i de 5-6 år det har taget. Randy Gitsch har copyrighted de nye re-master udgaver og Tom March har været producer.

Strohmaier og Gitsch har arbejdet sammen siden 2002 hvor de sammen producerede den definitive historie om 3-panel Cinerama's historie "Cinerama Adventure". I tæt samarbejde har de rejst over hele USA og Europa og præsenteret de nye versioner of disse film. I 2014 præsenterede de også premieren på "Holiday in Spain" / "Scent of Mystery" ved Malaga's International Film festival, og siden i Bradford på National Media Museum. "Cinerama South Seas Adventure" havde premiere ved Venedig Film Festivalen i 2013. Alle titlerne er re-mastered i 2K, med den original 7-kanal stereo remixet til 5.1 og tilgængelige på DCP.

CINERAMA er en hjørnesten i filmhistorien. Tænk på alle de Scopes, Ramaer, og Visions filmindustrien har præsenteret os for de seneste 60 år. De stammer alle fra den indflydelse Cinerama efterlod. Alle studierne prøvede at gøre Cinerama kunsten efter. At sælge biografbilletter i stor stil. Hver dag i biografen skal vi tænke på Cinerama når vi se en film i Panavison eller CinemaScope eller Widescreen. Det var Cinerama der transporterede publikum fra de trygge rammer i 4:3 optisk mono lyd, ud i en 146 graders synsvinkel på gigantiske lærreder, med en fantastisk 7 kanals stereo lydside. Det var fremtiden i 1952, og det er mere end 60 år siden! Filmteknologi er her stadig, og bliver udvikler hurtigere end nogensiden med 4K, Dolby Atmos og IMAX Digital bare for at nævne noge stykker som kan opleves i København. -, og endeligt, I FONA kan vi i dag købe buede TV skærme - det går altsammen tilbage til 1952, da Lowell Thomas proklamerede "Ladies and Gentlemen, THIS IS CINERAMA".

Mine damer og herrer, DETTE ER CINERAMA!
 
Internet link:

cinemateket.dk
Billettlf: 33743412 fra 25.aug.
Billetpris ca 70/45 kr

 

Cinemateket, København, Cinerama Program Quick Guide

 
Torsdag 22.10.2015
17:00 Cinerama Adventure (2002)
21:00 Holiday in Spain / Scent of Mystery (1960)

Fredag 23.10.2015
19:00 Cinerama's Russian Adventure

Lørdag 24.10.2015
14:30 THIS IS CINERAMA (1952).
17:30 Seven Wonders of the World / Verdens Syv Vidundere (1956)
20:30 Windjammer - The Voyage of the Christian Radich (1958).

Søndag 25.10.2015
14:00 South Seas Adventure / Sydhavets Eventyr (1958)
19:00 Cinerama Holiday / Så Hold Da Helt Ferie (1955)
 
 

This is CINERAMA! 2015 Cinerama Tour spilletider og credits
Med forbehold for ændringer

 
Tirsdag 20. oktober 2015
Panora, Malmø
19:00 THIS IS CINERAMA (1952).
Remastered Copyright 2011 by Cinerama Inc. All Rights Reserved. Introduceres af David Strohmaier og Randy Gitsch. 123 min. + 20 min. Intro/pause. Vises med svenske undertekster

Reconstructed and Remastered by David Strohmaier. Producer for Cinerama Inc. John Sittig. Image Restoration and Color Grading by Greg Kimble. Associate Producer Randy Gitsch. Associate Producer Carin-Anne Strohmaier.

Den første scene i "This is Cinerama" er filmet fra første række i en rutschebane, og giver dig den dag idag et sug i maven og en fornemmelse af at være med i filmen. Da filmen havde premiere, var det teknikken og ikke indholdet der var det store trækplaster. Et gigantisk buet lærred kombineret med 7-kanals stereomagnetlyd gav publikum en filmoplevelse, man endnu ikke havde set magen til.

"This is Cinerama" tager dig med på en rejse til La Scala i Milano, på en helikoptertur over Niagara vandfaldene, videre til Venedig og til tyrefægtning i Madrid. Anden halvdel er den mest underholdende med de fantastiske vandskioptagelse fra Cypress Gardens i Florida. En meget spektakulær film, der blev startskuddet til hele bølgen af bredfilmsformater op igennem '50erne.

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!
"This is Cinerama" Blu-ray og DVD
 

Onsdag 21. oktober 2015
Panora, Malmø
19:00 Seven Wonders of the World (1956)
Stanley Warner Cinerama Corp. Remastered Copyright 2014 by Cinerama Inc. All Rights Reserved. Introduceres af David Strohmaier og Randy Gitsch. 121 min. + 20 min. Intro/pause. Vises med svenske undertekster

Reconstructed and Remastered by David Strohmaier. Producer for Cinerama Inc. John Sittig. Associate Producer Randy Gitsch. Associate Producer Carin-Anne Strohmaier.

Af antikkens syv underværker, er det kun et, der findes idag, nemlig Kheopspyramiden. Denne film tager publikum med fra pyramiderne og videre til de andre spektakulære seværdigheder rundt omkring i verdenen.

Vi følger globetrotteren Lowell Thomas på jagt efter den moderne verdens underværker med Cinerama kameraet monteret i hans ombyggede B-29 "Smasher", imens vi får de storladende og farverige billeder at se - som f.eks. Grand Canyon og Victoriavandfaldet, og de menneskeskabte seværdigheder som Sfinxen, og Taj Mahal. På rejsen ser vi også afrikansk dans, japansk teater og andre kulturelle indslag.
 

Torsdag 22. oktober 2015
Cinemateket, København
17:00 Cinerama Adventure (2002)
93 min. + 20 min. Introduceres af David Strohmaier og Randy Gitsch. Vises med danske undertekster

DANMARKSPREMIERE

"The CINERAMA Adeventure" er en dokumentarfilm, der fortæller den fantastiske historie om CINERAMA, der med 3 kamerarer og 3 projektorer underholdt millioner af mennesker i '50erne og '60erne. I modsætning til 3D, der hutigt forsvandt, oplevede CINERAMA 14 års success og spillede i mere end 200 biografer over hele verdenen indtil det forsvandt i 1966. Denne dokumentarfilm beskriver udfordringerne med at udvikle denne banebrydende widescreen filmprocess og dertil hørende sterefoniske surround lyd - et system, der var langt før sin tid.

Den første film "This is Cinerama" tvang Hollywood i knæ i 1952, og førte til, at hele filmindustrien startede bredformat- og stereolydens æra. De fem første film var rejsefilm, der viste den store verden frem for publik i flotte Technicolorfarver og betagende widescreen. Senere hoppede MGM med på vognen og producerede to store succeser "Vi Vandt vesten" og "Brødrene Grimms Vidunderlige Verden". Mere end 40 af de oprindelige CINERAMA medarbejdere, skuespillere og filmfolk er blevet interviewet til denne film. Der er optaget mere end 63 timers interview og det tog tre år at producerer "The CINERAMA Adventure".

• Om "The CINERAMA Adventure"
Cast og Credits
Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!
 

Panora, Malmø
19:00 Cinerama Holiday (1955)
Remastered Copyright 2012 by Cinerama Inc. All Rights Reserved. Introduceres af Anders M Olsson. Vises med svenske undertekster

Reconstructed and Remastered by David Strohmaier. Producer for Cinerama Inc. John Sittig. Associate Producer Randy Gitsch. Associate Producer Carin-Anne Strohmaier.

Den anden Cineramaproduktion følger det samme spor som den første Cinerama film: Store spektakulære billeder fra dele af verden som på den tid var ukendt for de fleste af biografpublikummet. Filmen veksler imellem to gifte par på rejse - et amerikansk par på rejse i Europa, og et schweizisk par på rejse i USA.

Cinerama's produktionsteam, under ledelse af Luis de Rochemont havde nu lært hvilke scener som så mest imponerende ud i Cinerama. I særdeleshed udendørsscenerne i de schweiziske alper fungerer rigtigt fint. Filmen er optaget midt i 1950erne og giver et godt billede af Amerikanernes syn på verden, og er fantastisk underholdeende i al' sin camp og kitsch.
 

Cinemateket, København
21:00 Holiday in Spain / Scent of Mystery (1960)
Remastered Copyright 2012 by Cinerama Inc. All Rights Reserved. Introduceres af David Strohmaier og Randy Gitsch. 108 min. + 20 min. Intro/pause.

Danmarkspremiere


Reconstructed from surviving elements by David Strohmaier. Producer for Cinerama Inc. John Sittig.

"Holiday in Spain" et et unikt og magisk eventyr, der følger en krimiforfatter, spillet af Denholm Elliot, der opdager et plot om at slå en amerikansk arving, der er på ferie i Spanien ihjel. Han får hjælp af en taxichauffør, spillet af Peter Lorre, og sammen kører de rundt det sydspanske landskab for at forpurre denne plan. Filmen er instrueret af Jack Cardiff, og produceret af Mike Todd, Jr. Med Mario Nascimbene’s flotte lydspor og en rolleliste, der også inkluderer Paul Lukas, Beverly Bently, Liam Redmond, Leo Mckern og Diana Dors, er der lagt op til en solid omgang underholdning.

"Holiday in Spain" har været anset som en "lost film" siden premieren, men er nu restaureret på baggrund af 65mm negativer og falmede 70mm kopier. Filmen kan nu ses i fine farver og med en ny-produceret credit roll i slutningen af filmen. Filmet on-location i Sydspanien og oprindeligt præsenteret som "Scent of Mystery" og vist i “Smell-O-Vision”.

Oliver Todd Interview
• Om "Scent of Mystery" / "Holiday in Spain"
 

Fredag 23. oktober 2015
Cinemateket, København
19:00 Cinerama's Russian Adventure (1966)
Remastered Copyright 2012 All Rights Reserved. Introduceres af David Strohmaier og Randy Gitsch. 127 min. + 20 min. Intro/pause.

DANMARKSPREMIERE

Reconstructed from surviving 65 and 70mm elements by David Strohmaier. Reconstruction Produced by Tom H. March.

Russerne konstruerede naturligvis også deres egen 3-panel system, Kinopanorama. Det var meget få Kinopanorama film, der blev vist den for Østblokken. Denne film er sammensat af de bedste scener fra 15 timers optagelser, og tager dig med på en fantastisk rejse fra Polarcirklen til det sydlige ishav, via Sibirien, Moskva og Leningrad.

De russiske landsbyer og den russiske kultur passer fortrinligt til denne type rejseskildring. Fra cirkus i Moskva hvor vi ser løver der rider på heste (!), og Bolshoibaletten er naturligvis også med. Mere overraskende er billeder fra industriel hvalfangst og brutal vildsvinejagt. Alt sammen ledsaget af den russiskglade Bing Crosby's milde røst.
 
 

Lørdag 24. oktober 2015
Cinemateket, København
14:30 THIS IS CINERAMA (1952).
Remastered Copyright 2011 by Cinerama Inc. All Rights Reserved. Introduceres af David Strohmaier og Randy Gitsch. 123 min. + 20 min. Intro/pause. Vises med danske undertekster

DANMARKSPREMIERE

Reconstructed and Remastered by David Strohmaier. Producer for Cinerama Inc. John Sittig. Image Restoration and Color Grading by Greg Kimble. Associate Producer Randy Gitsch. Associate Producer Carin-Anne Strohmaier.

Den første scene i "This is Cinerama" er filmet fra første række i en rutschebane, og giver dig den dag idag et sug i maven og en fornemmelse af at være med i filmen. Da filmen havde premiere, var det teknikken og ikke indholdet der var det store trækplaster. Et gigantisk buet lærred kombineret med 7-kanals stereomagnetlyd gav publikum en filmoplevelse, man endnu ikke havde set magen til.

"This is Cinerama" tager dig med på en rejse til La Scala i Milano, på en helikoptertur over Niagara vandfaldene, videre til Venedig og til tyrefægtning i Madrid. Anden halvdel er den mest underholdende med de fantastiske vandskioptagelse fra Cypress Gardens i Florida. En meget spektakulær film, der blev startskuddet til hele bølgen af bredfilmsformater op igennem '50erne.

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!
"This is Cinerama" Blu-ray og DVD
 
Cinemateket, København
17:30 Seven Wonders of the World / Verdens Syv Vidundere (1956)
Stanley Warner Cinerama Corp. Remastered Copyright 2014 by Cinerama Inc. All Rights Reserved. Introduceres af David Strohmaier og Randy Gitsch. 121 min. + 20 min. Intro/pause.

Reconstructed and Remastered by David Strohmaier. Producer for Cinerama Inc. John Sittig. Associate Producer Randy Gitsch. Associate Producer Carin-Anne Strohmaier.

Af antikkens syv underværker, er det kun et, der findes idag, nemlig Kheopspyramiden. Denne film tager publikum med fra pyramiderne og videre til de andre spektakulære seværdigheder rundt omkring i verdenen.

Vi følger globetrotteren Lowell Thomas på jagt efter den moderne verdens underværker med Cinerama kameraet monteret i hans ombyggede B-29 "Smasher", imens vi får de storladende og farverige billeder at se - som f.eks. Grand Canyon og Victoriavandfaldet, og de menneskeskabte seværdigheder som Sfinxen, og Taj Mahal. På rejsen ser vi også afrikansk dans, japansk teater og andre kulturelle indslag.
 
Cinemateket, København
20:30 Windjammer - The Voyage of the Christian Radich (1958).
Remastered Copyright 2011 by Cinerama Inc. All Rights Reserved. Introduceres af David Strohmaier og Randy Gitsch. 142 min. + 20 min. Intro/pause. Vises med danske undertekster

Reconstructed and Remastered by David Strohmaier. Producer for Cinerama Inc. John Sittig. European Producer Thomas Hauerslev.

Et specialbygget kamera fotograferer tre film samtidigt. Derefter vises de tre film samtidigt på tre synkronisere projektorer på et gigantisk buet lærred som dækker næsten hele horisonten. Med "Windjammer" i CineMiracle kunne publikum følge den fantastiske sejllads og senere vakle søsyge ud af biografen. 50 år senere var negativerne ved at gå i opløsning, og ejerne Pacific Theatres, har nu bekostet en ansigtsløftning af en sjælden set 35mm kopi fundet på det Svenske Filminstitut. Kopien har gennemgåen et omfattende digitalt efterarbejde for at genskabe de falmede farver, og er oven i købet blevet formateret til at give en illusion af den oprindelige CineMiracle effekt.

Filmen en dokumentert rejsereportage i datidens stil. Der er ikke megen handling, men de norske kadetter fylder godt op på filmlærredet, imens Lasse Kolstad synger "Kari Waits for Me". Og skoleskibet Christian Radich har ikke mindst igennem denne film bidraget til hvad det indebærer at være nordmand i '50erne.

"Windjammer" - Cinemiracle i Danmark
"Windjammer" Pressemeddelelse - Juni 2010
"Windjammer" i København, 1957
"Windjammer" Blu-ray og DVD
S/S Christian Radich, besøger København, april 2010
Det danske "Windjammer" 16-siders souvenirprogram
 

Søndag 25. oktober 2015
Cinemateket, København
14:00 South Seas Adventure / Sydhavets Eventyr (1958)
Remastered Copyright 2012 by Cinerama Inc. All Rights Reserved. Introduceres af David Strohmaier og Randy Gitsch. 125 min. + 20 min. Intro/pause.

Reconstructed and Remastered by David Strohmaier. Producer for Cinerama Inc. John Sittig. Co-Producer Tom H. March. Associate Producer Randy Gitsch. Associate Producer Carin-Anne Strohmaier.

Dette er den femte og sidste of de oprindelige rejsefilm i 3-panel Cinerama. Her tages publikum med på øhop fra Hawaii til Australien og tilbage til Honolulu i fem små vignetter: En smuk ung dame er på sightseeing på Hawaii, en Fransk maler tager til Tahaiti i Paul Gauguins fodspor, en soldat vender hjem til New Zealand, og et par vignetter til - altså en betydelig mere indholdsrig historie i forhold de øvrige Cineramafilm.

Orson Welles er fortælleren i dele af filmen, og desuden er det vist første gang at bungy jump vises på film
 
Panora, Malmø
15:00 Windjammer - The Voyage of the Christian Radich (1958)
Remastered Copyright 2011 by Cinerama Inc. All Rights Reserved. Introduceres af Anders M Olsson

Reconstructed and Remastered by David Strohmaier. Producer for Cinerama Inc. John Sittig. European Producer Thomas Hauerslev.

Et specialbygget kamera fotograferer tre film samtidigt. Derefter vises de tre film samtidigt på tre synkronisere projektorer på et gigantisk buet lærred som dækker næsten hele horisonten. Med "Windjammer" i CineMiracle kunne publikum følge den fantastiske sejllads og senere vakle søsyge ud af biografen. 50 år senere var negativerne ved at gå i opløsning, og ejerne Pacific Theatres, har nu bekostet en ansigtsløftning af en sjælden set 35mm kopi fundet på det Svenske Filminstitut. Kopien har gennemgåen et omfattende digitalt efterarbejde for at genskabe de falmede farver, og er oven i købet blevet formateret til at give en illusion af den oprindelige CineMiracle effekt.

Filmen en dokumentert rejsereportage i datidens stil. Der er ikke megen handling, men de norske kadetter fylder godt op på filmlærredet, imens Lasse Kolstad synger "Kari Waits for Me". Og skoleskibet Christian Radich har ikke mindst igennem denne film bidraget til hvad det indebærer at være nordmand i '50erne.
 
Cinemateket, København
19:00 Cinerama Holiday / Så Hold Da Helt Ferie (1955)
Remastered Copyright 2012 by Cinerama Inc. All Rights Reserved. Introduceres af David Strohmaier og Randy Gitsch.

Reconstructed and Remastered by David Strohmaier. Producer for Cinerama Inc. John Sittig. Associate Producer Randy Gitsch. Associate Producer Carin-Anne Strohmaier.

Den anden Cineramaproduktion følger det samme spor som den første Cinerama film: Store spektakulære billeder fra dele af verden som på den tid var ukendt for de fleste af biografpublikummet. Filmen veksler imellem to gifte par på rejse - et amerikansk par på rejse i Europa, og et schweizisk par på rejse i USA.

Cinerama's produktionsteam, under ledelse af Luis de Rochemont havde nu lært hvilke scener som så mest imponerende ud i Cinerama. I særdeleshed udendørsscenerne i de schweiziske alper fungerer rigtigt fint. Filmen er optaget midt i 1950erne og giver et godt billede af Amerikanernes syn på verden, og er fantastisk underholdeende i al' sin camp og kitsch.
 
 
 

Om Cinerama

 
Cineramafilm er optaget med tre 35mm kameraer, og blev oprindeligt vist med tre 35mm maskiner samtidigt. En fjerde maskine afspillede lydsporet med de 7 lydkanaler.

Det som gør Cinerama meget interessant i forhold til andre wide screen systemer er, at det altid er en "1st person experience" for publikum at se denne type film. Billedvinklen er 146 grader, hvilket er meget tæt på den  menneskelige synsvinkel. Det betyder, at publikum oplever filmen som om de selv er tilstede når de ser filmen tæt på et STORT buet lærred. Denne fornemmelse af realisme, var der ingen andre systemer der kunne reproducere mere effektivt end Cinerama. Cinerama så dagens lys den 30. september 1952 i The Broadway Theatre i New York. Det var kulminationen af næsten 13 års arbejde, og premieren på den første film var en sensation, der gav genlyd verden rundt. I løbet af de næste 10 år, skulle Cinerama biografer sprede sig i de mest prestigefyldte biografer i storbyerne over hele kloden .

Cinerama systemet var oprindeligt reserveret til rejsefilmsgenren, hvor kameraet blev taget med rundt i verden og så blev der ellers fotograferet eksotiske sceneer, som et begejstret publikum over hele kloden tog til sig i mere end 10 år. 10 år efter verdenspremieren kom Cinerama endelig til Danmark, men da var det måske for sent. Danskerne havde vænnet sig til at se de store flotte Todd-AO billeder. Nyhedens interesse forsvandt hurtigt, og Cinerama lukkede efter kun 14 måneder i Kinopalæet i København.

I starten af 1960erne investerede MGM i Cinerama, og producerede to film i systemet. "How the West Was Won" og "Brødrene Grimm's Vidunderlige verden". Det var meget dyrt at producere film i Cinnerama, og efter 10 år med rejsefilm, begyndte investorene at kikke sig om efter alternativer. Efterfølgende investerede Cinerama Inc. i 65mm/70mm produktioner som f.eks. "Panserslaget ved Ardennerne" og dermed var det slut med at fotografere og vise film i "3-strip Cinerama".
 
 
Siden starten af 1960erne har alle Cinerama kameraer og Cinerama filmnegativer været gemt af vejen.

I 1985 startede en gruppe dedikerede Cinerama fans The International Cinerama Society. Kronen på værket blev åbningen af Cinerama biografen i Pictureville i Bradford i England. Cinerama oplevede en sand renaissance de følgende år med åbninger af biografer i Dayton, Seattle og i The Cinerama Dome i Los Angeles.

I Sverige er der en fuldt fungerende Cinerama biograf i Biografmuseet i Säter uden for Stockholm.

Cinerama Film:
"This is CINERAMA"
(1952) (ikke vist i Danmark)
"Cinerama Holiday"
(1955)
"Seven Wonders of the World"
(1956)
"Search for Paradise"
(1957) (ikke vist i Danmark)
"Cinerama South Seas Adventure"
(1958)
"Renault Dauphine"
(Reklamefilm) (1959) (ikke vist i Danmark)
"The Wonderful World of the Brothers Grimm"
(1962)
"How The West Was Won"
(1962)
"In The Picture" (Kortfilm) (2012)

• Gå til Film produceret i 3-panel Cinerama og CineMiracle

Øvrige Cinerama Produktioner:

"Windjammer" (1958, Cinemiracle)
"Cinerama's Russian Adventure" (1966, Kinopanorama)
"Holiday in Spain" / "Scent of Mystery"
, (1960, 65mm)
 
 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:16:13