biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Danmark 1904-2020
København 1904-2020
Premiere 1911-2020

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM I DANMARK
Historie | Maskiner
Aktuelt i 70mm
Biografer | Film

7OMM FILM I:
Todd-AO
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Blæst op til 70mm
IMAX Dome
Special Venue

NYHEDER

• 2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Film- og Kinoteknik
Filmformater
Sensurround
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

"Yes, yes, Twerk Queen, I like. See, I must. Touch, I can't"
Gallapremiere på Star Wars: The Force Awakens

Tilbage til forsiden
Skrevet og fotograferet af: Thomas Hauerslev Dato: 01.01.2016
Henrik og August på hver sin side af en vaskeægte Stormtrooper, der til dagligt er lagerforvalter i Herlev, og går under navnet Benny "Vinkelrør" Olsen.

Tirsdag den 15. december 2015, var der Gallapremiere på ”Star Wars: The Force Awakens” i CinemaxX’s IMAX biograf på Fisketorvet i København. CinemaxX var lukket hele dagen så personalet kunne forberede den store event, med besøg af selveste den Amerikanske ambassadør Rufus Gifford. Forud for denne aften var der sendt invitationer ud, med strenge instrukser om, at man absolut ikke måtte medbringe en mobiltelefon denne aften. Hvis man endelig gjorde, ville den prompte blive konfiskeret af det til denne aften engagerede sikkerhedsfirma. Med mindre man i stedet afleverede den pænt i den midlertidige garderobe i biografens foyer. Sikkerheden var i top med metaldetektorer ved indgangen og velfriserede sikkerhedsfolk i jakkesæt og ”plug” i øret. Der var flere der fandt dette grænsende til det hysteriske, men Disney Koncernen beskytter jo deres investering så godt de kan imod pirateri. Hvordan arrangørerne så i øvrigt forestiller sig, at nogen gider tage billeder af en 3D film er lidt af et mysterium.
 
Læs mere her:

"Star Wars: The Force Awakens" Gallapremiere i CinemaxX IMAX, 15. december 2015

Internet link:

OK, man må ikke ha' sin telefon med ind - hvad så med mit XG-21 lyssværd far?

CinemaxX’s store foyerarealer var dekoreret med laserlys, spejlkugler og badet i flot belysning på denne aften. I det ene hjørne stod en stor LEGOvæg med Star Wars logoet, og i loftet hang der en Star Wars destroyer, også bygget i LEGO. Væg og destroyer blev beundret aftenen igennem, og flittigt brugt som baggrund til en uendelig række af selfies med Stormtropper og Princesse Leia’er. Midt på gulvet stod en model af robotten BB-8, som også blev fotograferet flittigt. På et langt bord blev der serveret lækre pindemadder til aftenens gæster, og i CinemaxX’s egen bar var der boblevand og ”free drinks” leveret af Carlsberg Bryggerierne.
 
 
Hr. Kylo Ren, hvordan står det til ude i Galaxen. Ånder der fred og ro over det hele?

Gæsterne blev lukket ind kl 20:00. Forud for indlukningen havde TIVOLI Garden’s "stormtropper", spillet John William’s udødelige musik fra filmen på den lille plads foran CinemaxX. Garden blev ”akkompagneret” af Star Wars’ stormtropper, og mange andre fans, der var mødt op i fuld mundering og lyssværd. Et festligt indslag, der understregede at dette i sandhed var en stor premiereaften. Facaden var dekoreret af et lidt tamt lasershow, der kunne skrive ”Star Wars”, og vise en TIE fighter på væggen. Men OK, i 1977 var det high-tech. Laserlysunderholdningen fungerede langt bedre i foyeren, da lyset blev ”båret” af en let røg fra røgmaskinerne.
 
 
Jeg hader Darth Vader. Kedelige venner,  problematisk åndedræt og sort spand på hovedet.

VIP gæsterne ankom på den røde løber og blev fotograferet langs VIP væggen, som er en baggrund med biografens navn, IMAX logoet og selvfølgelig filmens titel. Det er prisen for at være kendt, man bliver inviteret til arrangementer som dette, imod at stille op til fotografering med mand og børn. Som Groucho Marx sagde det: "That's the price you have to pay". For enden stod journalisterne og nedskrev petit-nyhederne, som man senere kunne læse i de kulørte blade – hvis man gider. VIP gæsterne denne aften kommer ikke kun fra skuespillets rækker. Der var også gæstende radiostjerner, danseekperter og TV kendisser fra nyhedernes verden. Ind imellem spottede jeg også mennesker, der har været i berøring med dansk politik. Det mere farverige indslag blandt VIP gæstelisten var den regerende Twerk Queen og selvudnævnt "numsedronning", kun iført opsat hår, violet slikkepind, Star Wars T-shirt og tætsiddende strømpebukser – og ikke meget andet. Jeg kendte hende ikke, men kunne slet ikke undgå at bemærke den tætsiddende påklædning omkring hendes numse. Et herligt frisk og sexet indslag. Hvad mon Master Yoda har tænkt henne i sin udstilingsmontre? "Yes, yes, Twerk Queen I like. See I must. Touch I can't".
 
 
"Hmmm, gu' ved om Troels nu har husket at invitere moster Betty til den 24, og jeg skal huske tomater og agurker, og så skal vi ha' sendt julekort, nåe ja, jeg skal osse lige smile her. Bare det snart er overstået".

TIVOLI Garden, selvfølgelig klædt i rød uniform, skrårem og bjørneskindshue, spillede op igen 20:45, hvorefter gæsterne blev lukket ind i den imponerende IMAX biograf. På hvert sæde lå en ”goodie bag” fra Walt Disney shoppen, indeholdende Star Wars LEGO legetøj, en malebog, og andre gode sager som man kunne tage med hjem og give til de yngste i husholdningen. For samlere af Star Wars legetøj var det sikkert de rene guldklumper af nørmest religiøse dimensioner. Et soundtrack kunne også have gjort det. Troldspejlet’s Jakob Stegelmann - kendt fra TV skærmen, og ekspert ud i alt om tegnefilm - introducerede filmen og fortalte om dengang han så den første Star Wars film i sommeren 1977 i Imperial Bio i København. Det var et halvt år før den havde premiere, og han var sikker på, at det var noget særligt han havde set. Og ganske rigtigt. Det blev en stor succes dengang, med en spilletid på mere end 3 måneder i Imperial, og vinder af 7 OSCARS.
 
 
Obi Van, vi mødes igen. Nå, skal du osse tisse?

Publikum var begejstret mødt op til denne gallapremiere på den nyeste film i serien, og mange havde iført sig et kostume fra deres ynglingsfigur, eller osse viftede de forsigtigt med et lyssværd. Lyset blev dæmpet, og publikum iførte sig 3D brillerne. Den klassiske stjernehimmel kom til syne på det store IMAX lærred. Så kom øjeblikket vi alle havde ventet på. ”STAR WARS” i gule bogstaver, til tonerne af John William’s musik. Der gik et sus igennem biografen da den kendte ”title crawl” forsvandt ud i verdenssummet og handlingen gik i gang. Flere gange under filmen blev der klappet og piftet af et eksalteret publikum, der i den grad var med i handlingen. Jeg tror, at mange af de mest inkarnerede Star Wars fans var klar til til akut behandling med film, ilttelt og det hele, når man iagttog deres iver for at se denne film. Der er var en fabelagtig stemning.
 
 
Da Han Solo, i skikkelse af Harrison Ford, dukkede op i filmen, var det som om at taget løftede sig. Så var alt godt igen. Der er gået næsten 40 år siden den første barnelige begejstring tog sin begyndelse. Ford, 73 år gammel, men stadig med den sprøde humor, der gjorde "Star Wars" værd at se den gang. Vi er tilsyneladende blevet gamle sammen med Ford. Nostalgi. Nostalgi. Man skulle være en hård nitte, hvis man ikke blev revet med bølgen i det øjeblik. Det var jo - næsten - ligesom da man så "Star Wars" første gang den 28 december 1977. For 37 år siden på bagerste række i Imperial Bio til 2-forestillingen, og 12 kroner over hele salen. Min bror og jeg så den sammen den gang, og det gjorde vi også denne aften i CinemaxX på Fisketorvet.
 
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret lørdag, 18 december 2021 14:05:33