biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Danmark 1904-2020
København 1904-2020
Premiere 1911-2020

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM I DANMARK
Historie | Maskiner
Aktuelt i 70mm
Biografer | Film

7OMM FILM I:
Todd-AO
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Blæst op til 70mm
IMAX Dome
Special Venue

NYHEDER

• 2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Film- og Kinoteknik
Filmformater
Sensurround
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com

 

Duften Af Fritter I Imperial
I 2020 udgav Thomas Kaarsted sin Odense-roman Steder Tiden Har Glemt. Et af stederne er Imperial Bio. Vi bringer her et lille tilbageblik om det hvide palads på Dalumvej.

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Thomas KaarstedDato: 20.02.2022
Steder Tiden Har Glemt. Roman. 370 sider. 2020. Forlaget Olga

Imperial eksisterer ikke længere. Biografen lukkede i 1985 og stod derpå i flere år som en spøgelsesbygning midt på Dalumvej. Men i min barndom og ungdom var den et hvidt palads, et magisk sted, hvor jeg fik en stor del af min underholdningsmæssige dannelse. Yngre læsere skal her huske på, at det var før mobiltelefoner og internet. Vi havde kun Danmarks Radio, tysk tv og biograferne. Og i Dalum var Imperial stedet.

Derfor skulle biografen med i min kriminalroman "Steder Tiden Har Glemt". Jeg havde ikke skrevet skønlitterært før, og senere har jeg lært, at de fleste debutanter skiver autobiografisk. Om sig selv. Om deres fortid. Om deres familie. Og om deres by. Det var jeg lykkeligt uvidende om, men valgte hurtigt en række steder, som både rummede magi og mystik, og som passede ind i handlingen. Eksempelvis Fyns Tivoli, Fruens Bøge Skov og altså Imperial. Når biografen blot kaldes Imperial, så er det fordi ingen i gamle dage brugte Bio. Imperial var en institution i sig selv.
 
Læs mere her:

Imperial Teatret, Dalum

Biograferne i Odense i '80erne

Min Bauer U3 i Imperial, Dalum


Biografer på biografmuseet.dk

Biografmuseet.dk's liste over alle biografer i Danmark

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Biografpremierer i Danmark 1911 - 2020
 

Dødens Gab

 
Bogen centrerer sig om en psykolog, der lider under, at hans bror i 1979 forsvandt under en tur i Fyns Tivoli. Han forsøger i en række tilbageblik at opklare forbrydelsen, og her kommer Imperial blandt andet i spil. En af de bærende scener foregår i biografen, og uden at afsløre for meget af plottet vil jeg lidt prætentiøst citere fra romanen:

Der er en elektrisk stemning i luften. Alle er spændte. John, som sidder ved siden af mig på 14. række, taler højere, end han plejer. Han taber sin slikpose. Han nævner, at Robert burde være her. Robert er i Jylland med sin mor. Alle i lokalet er ældre end os. ’Dødens Gab’ har premiere i Imperial. Det er lige efter jul. Tidlig aften. Biografen er fyldt til sidste plads. Mindst 500 gæster. Folk frøs i vinterkulden, mens de ventede på nyt om uafhentede billetter. Et par store drenge fik uventet gevinst. Bagefter kørte de rundt på deres udborede knallerter midt ude på Dalumvej. Et par biler dyttede af dem. John fik to billetter i julegave. Det er råkoldt. Gråt.

Vi kender Imperial rigtig godt. En kæmpestor hvid bygning med en brun indgang i træ, en lounge med grillbar, duft af pomfritter, toiletter i kælderen og indbygget tonet lys i væggene. Provinsens største lærred. Vi ser de billige eftermiddagsfilm om lørdagen her. Vi ser på billeder fra kommende film her. Vi går forbi udhænget med billeder mindst et par gange om ugen. Den lille sal kører porno. Indehaveren skifter som regel billederne om mandagen. En del skoledrenge i Dalum går en omvej den dag.

Scenen er det rene fup. I bogen foregår den i 1979, men "Dødens Gab" havde premiere i julen 1975. Desuden så jeg aldrig filmen i Imperial. Jeg var ikke gammel nok. Øjebliksbilledet med de unge knægte på knallerter er desuden fra en helt anden film, nemlig "E.T." Alligevel er scenen præcis som den skal være. Duften af pomfritter, som konkurrerede med klubhuset i Dalum Boldklub om at være de bedste, stemningen, lyset, interiøret. Alt det minder om, at Imperial er sted der fortjener at blive husket. Derudover er den et vidnesbyrd på, at man som forfatter dybt afhængig af arkivarer, samlere og fotografer. Nogle af detaljerne stammer således fra artiklen om Biograferne i Odense her på sitet.
 

 

Skolebio og exploitaion

 
IMPERIAL på Dalumvej i forfald i november 1991. Foto: Thomas Hauerslev

Imperial rummede det hele. Vi gik i skolebio der. Vi så alle de store film der. Bond-filmene og "USS Nimitz Forsvundet i Stillehavet". Vi blev også introduceret til bizarre exploitation-film (herunder Hunulven Isle fra SS). Jeg husker skolebio i begyndelsen af 1980’erne. Her blev vi elever linet på de traditionelle to rækker og spadserede lige forbi udhænget med nøgne damer. I det herrens år 2022 var det sikkert blevet en sag for skolebestyrelsen.

I bogen sker der gedulgte ting i Imperial, og min bog kan på overfladen virke som en mørk og dyster gengivelse af min barndom, byen og Dalums historie. Det er nu kun delvis intentionen. Det autobiografiske mix mellem barndom, byer og opdigtede hændelser har været brugt af ikoner inden for krimigenren siden dens begyndelse.

Hvis man således skulle sidde med "Steder Tiden Har Glemt" og tænke, at den er ret mørk, så ligger det helt i traditionen for klassisk kriminallitteratur. Desuden er der i Skandinavien de seneste årtier skrevet bøger om snart sagt enhver metropol, by og flække. På den måde har Imperial blot fundet sit lille frimærke på landkortet.

 
 
  
  
  
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 20 februar 2022 08:47:40