biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

CinemaxX / Vue Fisketorvet, København

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dkDato: 01.10.2021
CinemaxX på Kalvebod Brygge den 18. oktober 2021. Foto: Thomas Hauerslev

CinemaxX / Vue Fisketorvet (2024)
Kalvebod Brygge 57

Åbnet 6. oktober 2000

Cinemaxx – eller CinemaxX som deres logo skriver – åbnede som del af det nyopførte indkøbscenter Fisketorvet på Kalvebod Brygge fredag den 6. oktober 2000 (CinemaxX 7, 8, 9 og 10 åbnede 10.10.2000.). Det er den tyske CinemaxX-kæde, der hermed gør deres entré på det danske marked. Det er samtidig den første nye biograf, der åbner i København siden Scala i 1989. Nordisk Film Biografer havde budt 15 millioner kroner i årlig husleje for placeringen, men blev markant overbudt af CinemaxX. Den tyske biografkædes intention er naturligvis blot at tjene penge på at sælge en hulens masse biografbilletter, men for hele konkurrencesituationen i København og omegn bliver åbningen på Fisketorvet et mindre jordskælv.

• Gå til Galleri CinemaxX København, 2009
• Gå til Galleri CinemaxX København, 2006
• Gå til CinemaxX's Filmchef Rikart O. Købke fortæller om den nye IMAX biograf i København
• Gå til Danmarks første digitale fremvisning i 4K
• Gå til Nordens første IMAX-biograf åbner i København
• Gå til CinemaxX Classic
• Gå til CinemaxX installerer Digital 3D

Nordisk Film Biografer er for første gang siden 1983 ikke længere ene om at sætte dagsordenen hvad angår premieretidspunktet og placeringen af de store film. Kæden kan heller ikke gøre brug af det pres, man tidligere havde i forhold til eksempelvis Scala på Axeltorv. Man mister dermed også den monopol-lignende tilstand, der havde gavnet kædens flagskib, storbiografen Imperial ved Vesterport station. Distributørerne var allerede begyndt at sende deres film ud i et væsentligt højere antal 35mm-kopier end tidligere. Det var åbenlyst, at CinemaxX stort set ville få de film, man gerne ville have. Ved den totale biografdigitalisering ti år senere kommer de fleste Hollywood-titler automatisk op på samme tid de fleste steder i verden. Kim Brochdorf og Michael Obel med mange års erfaring indenfor biografdrift og filmproduktion stod i spidsen for den nye biograf.

Kalvebod Brygge-området var ved åbningen endnu slet ikke udbygget. Hele bebyggelsen af havnefronten var blot i sin spæde udvidelse og man gik ad broen over det store banegårdsterræn for at komme fra Dybbelsbro Station til Fisketorvet. Det var der så også virkelig mange, der benyttede sig af; så mange, at man faktisk i dag har ’Fisketorvet’ stående under Dybbelsbro-navnet på stationsskiltene. Derudover var det naturligvis meningen, at man skulle hente publikum fra det kæmpe opland, særligt syd for København, der kom kørende i bil. Der var således flere timers gratis parkering i centret, der har plads til over 2.000 biler. Ved helaftensfilm kunne denne gratis parkeringstid endda forlænges. I en periode hvor det blev stadigt dyrere at parkere i Københavns midte, var det et fantastisk godt trækplaster. Ikke blot for Fisketorvets øvrige forretningsdrivende men i særdeleshed for CinemaxX. Nordisk Film Biografer indgik som modtræk et samarbejde med et parkeringsanlæg i Nyropsgade, men CinemaxX trak godt til sig de første år.

De danske kræfter involveret i tegningen af biografen med særligt henblik på foyer-forhold havde forklaret tyskerne, at danskerne elskede popcorn, sodavand og bland-selv-slik. Tyskerne insisterede på deres koncept med kæmpebar. Kompromiset var en minimal slik-afdeling umiddelbart indenfor til venstre foran sal 3 og en bar placeret i midten af den enorme foyer som en gigantisk ø. Det så ganske indbydende ud, men problemet var, at køerne var alenlange foran den mikroskopiske slikbutik, mens der var gabende tomt i baren. Naturligvis en overdrivelse men meget hurtigt blev baren fjernet og erstattet af en lang disk i højre side af foyeren mellem den store sals to indgange, hvor der nu blev solgt popcorn og sodavand samt lidt slik. I den anden ende blev slikforretningen udvidet i flere omgange. I dag varetager det al salg af slik, popcorn og sodavand og har størrelse i retning af et mindre supermarked. Placeringen er fortsat ved sal 3 og denne sals air-conditioning er åbenbart forbundet med foyeren i direkte nærhed af popcorns-popperen, så der er en udpræget lugt af popcorn i salen. Dette kan enten læses som advarsel eller som en anbefaling.

Foyeren er godt belyst. Dagslys er der masser af fra den gigantiske panoramavinduesfacade til venstre ud mod havnefronten. Vinduet strækker sig helt fra kælderens gulv til førstesalens top. Ved aftentide lyser mange kønne lysekroner i store nedsænkninger fra loftet. Oprindelig var der et pænt blåt gulvtæppe med guldstjernemønster. Det blev senere erstattet af rødt, gummiagtigt gulv. Det er formentlig nemmere at rengøre og holde vedlige, men langt fra så flot. Der er kommet nye sofaer i form af store, runde, sorte puder. De er heller ikke så kønne men ganske bløde og behagelige at sidde på. Der er desuden et pænt antal stole og borde, hvor man kan sidde og hygge sig med panoramaudsigten før filmstart. Oprindelig var der også pyntet op med palmer rundt om i foyeren, men de er væk igen. Toiletter er placeret i kælderetagen og på første sal. Oprindelig også efter den tyske model, hvis detaljer skal udelades her, men i dag særdeles pæne og så rengjorte, man nu kan forvente. Kælderetagen forekommer gennem alle årene kold.

Der er to indgange til biografen. Fra venstre side af Fisketorvets hovedindgang ved Kalvebod Brygge og så inde i centret fra biografens bagside, hvor man føres direkte ud til den del af centrets caféer og restauranter. I de første år var der fysiske billetsalg i forhallen mellem gaden og foyeren. Den er nu åbnet op til et samlet foyerområde, hvor billetsalg er flyttet over til automater eller alternativt sliksalget. Rigtig mange køber naturligvis deres biografbillet hjemmefra direkte på mobilen.

Ved åbningen i 2000 bestod biografen af ti sale. Sal 1 var den største sal med 750 pladser, sal 2 havde 295 pladser, sal 3 – 303, sal 4 – 403, sal 5 – 320, sal 6+7 – 196 og sal 8+9+10 hver 177 pladser. Derudover har alle sale yderligere to handicappladser, sal 1 dog fire. Biografen rådede dermed sammenlagt over mere end 3.000 pladser. Det matchede eller overgik det oprindelige Palads Teatret i Københavns gamle hovedbanegård og det var flere, end det nye Palads nogensinde havde haft. Tilmed var pladserne fordelt over mange flere kvadratmeter og benpladsen ovenikøbet supergod i samtlige sale og på samtlige rækker. Med andre ord var – og er – CinemaxX på Fisketorvet danmarkshistoriens hidtil største biografkompleks målt på kvadratmeter og siddepladser. Sal 1 og 2 er placeret i foyerens høje side, mens sal 3 ligger til venstre for forhallen med front op mod Kalvebod Brygge. Sal 4 og 5 er placeret på en højt beliggende første sal, mens salene 6 til 10 er placeret i kælderen. 4-10 nås ved trappe eller elevator i foyerens venstre side. I den første tid efter åbningen frekventerer den store sal med lasershow, lys og røg inden filmen. Lærredet er samtidig det største i hele Norden. Teknikken er naturligvis det ypperste, man har set og hørt med THX-lyd osv.

Biografens program består af de store underholdningsfilm. Biografen er den 6. oktober 2000 ene i byen med premieren på ”For Love of the Game” fra UIP med Kevin Costner. Derudover vises ”Hollow Man” med Kevin Bacon og en del ungdoms- og børnefilm. Ugen efter starter efterårsferien og her kommer yderligere en håndfuld børne- og familiefilm på programmet. CinemaxX kommer vældig godt fra start. I efterårsferien når biografen torsdag den 19. oktober sin hidtil mest velbesøgte dag, hvor 8.100 løser billet. Hvis man kigger på pladsantallet kombineret med de mange daglige forestillinger, hvor der lægges ud fra kl. 10, kunne der såmænd snildt have været mange, mange flere inde. Vi skriver imidlertid ikke længere 1978, hvor Palads på Axeltorv kunne sætte gigantrekorder med deres daværende 12 sale. I alle tilfælde når biografen at sælge en kvart million billetter i løbet af de første 75 dage. De første uger efter åbningen er Imperial ude af ligningen, men man viser mange film sammen med Palads, Palladium og Scala. I november er ”Blinkende lygter” eksempelvis en dansk kæmpesucces.
 
Læs mere her:

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign


 
Den 17. november 2000 har Disney-animationsfilmen ”Dinosaurerne” premiere i både Cinemaxx, Palads, Scala og Imperial og den 5. januar 2001 er samme firkløver også fælles om at trække det voksne publikum ind til M. Night Shyamalans ”Unbreakable” med Bruce Willis. Herefter er CinemaxX stort set med på det hele. Biografen viser alle de brede film, men man finder også plads til titler med lidt bredere art-appeal. Det gælder eksempelvis en del af Biografklub Danmark-filmene. Disse er sjældent de største trækplastre på lige netop Fisketorvet, men biografen viser dem som en god diversitet i programfladen. Biografklub Danmark-titlerne naturligvis også fordi publikum forventer at kunne se dem her.

Allerede inden biografen var fyldt et år, var den imidlertid ved at være gal. CinemaxX-kæden havde store problemer på hjemmemarkedet og forsøgte at afvikle sine udenlandske investeringer eller indgå i et samarbejde om den fortsatte drift. Biografen på Fisketorvet var man ganske godt tilfreds med, selvom man helt givet havde forventet endnu større indtjening. Meget, meget værre stod det til med den nyåbnede biograf i butikscentret Vesterport i Odense. Her måtte man dreje nøglen om efter mindre end tolv måneder. Det betød et underskud på 19 millioner kroner i kædens første år. I København var Empire Bio åbnet på Nørrebro i januar 2001, men seks måneder senere lukkede Bent Fabricius-Bjerre sine Scala-biografer på Axeltorv, så det var en tumultagtig periode for biograferne. Man valgte imidlertid at afblæse salget af sine danske forretninger. En af grundene var, at man havde bundet sig for en tyve års lejeperiode på Fisketorvet. CinemaxX-kæden åbnede siden nye biografer i Bruuns Galleri i centrum af Århus i 2003. Man overtog også biograferne i Rosengårdscentret i det sydlige Odense, i dag CinemaxX Odense.

• Gå til Galleri "Sorte Kugler" premiere i CinemaxX København

I 2014-15 gennemgår CinemaxX en større forandring. I april 2015 er den gamle sal 1 bygget om til IMAX-sal med to IMAX-projektorer og mulighed for at vise IMAX 3D. Den nye sal har 549 sæder + tre handicappladser og åbner med danmarkspremiere på ”Avengers: Age of Ultron”. Allerede i december året forinden er biografen udvidet med fire helt nye sale. Dels for at imødekomme behovet for flere sale, når samme film vises i både 2D- og 3D-versioner, men også fordi der var så rigeligt med plads at tage af. De nye sale blev indrettet i en del af den kolossalt store foyer på første sal og i det åbne rum herunder indskudt mellem stueplan og første sal ved trappeopgangen. De nye sale får plads til hhv. 82, 76, 102 og 76 pladser i salsnumrene 11, 12, 13 og 14. Biografen har nu i alt pænt over 3.100 pladser. I alle sale er der minimum 1,2 meter frit til benene og femten graders hældning mellem hver stolerække. Der er dobbeltsæder til kæresteparrene bagerst og midt i salene er der installeret nye, sorte VIP-sæder i læder, hvor både sæde og armlæn er blevet bredere. Desuden har alle sæder en bred kopholder til selv den største cola. Rækkerne er inddelt på tysk CinemaxX-manér med bogstaver i stedet for numre og logepladser som angivelse for de bedste pladser. Det er vist fortsat meget forvirrende for det danske publikum.

I en voksen alder af tyve år har biografen allerede vist omkring 2.500 film. Blandt de største succeser er naturligvis alle de største film, der har været vist i de danske biografer i samme periode. I flæng kan nævnes ”Ringenes Herre”-, ”Hobbitten”- og ”Harry Potter”-serierne, James Bond-filmene, ”Avatar”, som er biografens største succes i 3D, superhelte-filmene fra Marvel Studios og alle de øvrige samt mange, mange flere. Enkelte film får premiere alene i CinemaxX, men de fleste deler biografen med Københavns andre biografer.

Kim Brochdorf forlader stillingen som administrerende direktør sidst i 2020 efter 20 år på posten og afløses af sin finansdirektør, Helle Delfs Thomassen. Rikart Købke har siden 2004 stået for bookingen til kædens tre biografer. Den er i 2021 fortsat repræsenteret ved biograferne beliggende i Fisketorvet, i Aarhus og i Odense og har siden den problematiske begyndelse ofte præsteret pæne overskud. Biografkæden er siden 2012 ejet af Vue International.
 
 

Biografdetaljer 2011

 
CinemaxX Sal 1, august 2006. Foto: Thomas Hauerslev

Moderne biograf med 3.000 sæder og 10 biografer med aircondition, god benplads og kraftig hældning på stolerækkerne. Der er store væg-til-væg lærreder i alle sale, og biografen har både Skandinaviens største lærred og de to største lærreder i København.

Biografen har som den første og eneste på Sjælland en sal, der kan vise billedopløsningen Digital 4K. Biografen kan vise film i RealD 3D.

Sal 1 er udstyret med Meyer Sound højttalere, den nyeste teknologi indenfor biograflyd, og den eneste herhjemme med Dolby Surround 7.1.

Billetpriser:
Forestillinger før kl. 18.00: kr. 65-70
Forestillinger fra kl. 18.00: kr. 75-80
Børnebillet (under 12 år): kr. 55
MinimaxX: kr. 40
Pensionistbillet (fra 65 år) før kl. 18.00: kr. 55
Baby Bio: kr. 60
Studierabat (mandag-torsdag): kr. 10

Børne- og pensionistbilletter kan ikke kombineres med andre rabatformer. Ved helaftensfilm tillægges alle billettyper 20 kr./stk. Ved forestillinger i 3D tillægges alle billettyper 30 kr./stk.

Billetpriser varierer efter placering i salen.

CinemaxX ligger i Fisketorvets Shoppingcenter centralt ved Dybbølsbro Station – kun et stop fra Københavns Hovedbanegård.

Busserne 1A, 30 samt 65E kører til døren.

Der er 3.000 parkeringspladser med 3 timers gratis parkering. Gæster med billet til helaftensfilm kan få forlænget parkering ved henvendelse i billetsalget. Parkeringsanlægget lukker 15 min. efter sidste film er slut.
 
 
BiografPladsLærredTeknikNoter
Bio 1

IMAX Digital 3D
 
750

Sæder med ekstra benplads række Q
24,7 m x 10,3 m

 (254,4 m2)

Skandinaviens største biograflærred
Digital 2K
RealD 3D.
Dolby Digital EX 7.1
DTS
Teleslynge
Handicapadgang
Bio 2305

Sæder med ekstra benplads række J
15,3 m x 6,3 m

(96,4 m2)
Dolby DigitalHandicapadgang
Bio 3320

Sæder med ekstra benplads række S
15,6 m x 6,9 m

(107,6 m2)
Dolby DigitalHandicapadgang
Bio 4418

Sæder med ekstra benplads række L. RealD 3D
 18,2 m x 7,6 m

(138,3 m2)

Københavns næststørste biograflærred
Digital 2K
Dolby Digital
DTS
Handicapadgang
Bio 533015,4 m x 6,8 m

(103,6 m2)
Digital 4K
RealD 3D
Dolby Digital
Handicapadgang
Bio 6206 12,3 m x 5,5 m

(67,7 m2)
Dolby DigitalHandicapadgang
Bio 7206 12,3 m x 5,5 m

(67,7 m2)
Dolby DigitalHandicapadgang
Bio 8187
12,1 m x 5,2 m

(62,9 m2)
Dolby DigitalHandicapadgang
Bio 9187
11,9 m x 5,2 m

(62,2 m2)
Dolby DigitalHandicapadgang
Bio 1018712 m x 5,2 m

(62,8 m2)
Dolby DigitalHandicapadgang
Bio 11    
Bio 12    
Bio 13    
Bio 14    
     
 

 
 
  

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om 5977 siddepladser og væg-til-væg lærreder - CinemaxX's Biografer
 
 
  
  
  

• Gå til CinemaxX / Vue Fisketorvet, København
 
Gå: tilbage - op
Opdateret onsdag, 29 maj 2024 08:10:07