biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Danmark Oversigt
København
København Omegn
Nordsjælland | Vest, Midt og Syd
Bornholm
Møn, Bogø, Lolland & Falster
Fyn og øerne
Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM I DANMARK
Historie | Maskiner
Aktuelt i 70mm
Biografer | Film

7OMM FILM I:
Todd-AO
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Blæst op til 70mm
IMAX Dome
Special Venue

NYHEDER

• 2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Filmformater
Sensurround
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Dragør Biograf

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dk Dato: 15.03.2022
Dragør Bio fotograferet i 1986. Denne dag spilles den italienske komedie "Angreb er det bedste forsvar" med Bud Spencer og Terence Hill. Foto: Thomas Hauerslev

DRAGØR BIOGRAF
Jan Timanns Plads 1

Åbnet 19. oktober 1928

Der har eksisteret biograf i Dragør siden 1909. Oprindelig lå biografteatret nede på havnemolen, men her har man alle dage ledt efter en mere velegnet placering. Den gamle biografbygning var egentlig nyopført, men man havde ikke gjort sig særlig umage og de fleste fandt placeringen uhensigtsmæssig. ’Levende billeder hører ikke til nede ved vandet’.

• Gå til galleri Dragør Biograf, 4. december 2022
• Gå til mere om Dragør Biografteater (1909)


Det endte med at være tømrermester Johannes Petersen, der købte den gamle biograf med henblik på at rive den ned, når der på et tidspunkt var fundet et egnet sted i byen. Ikke mange eksisterende lokaler duede som biograf. I 1928 var man forvænt med biografkomfort mange andre steder, men det gamle Dragør var tæt bebygget, så skulle man placere sig i midtbyen, var gode råd dyre. Det lykkes da heller ikke at finde et sted, hvor man kunne bygge nyt. I stedet indretter man sig i Dragørgårds gamle lade. Alle dage fornemmer man det oprindelige tilhørsforhold. Lignende forandring var år forinden sket for Stefans Biografteater på Nørrebro, der flyttede over i en gammel kostald, intet mindre. Denne biograf er dog sjovt nok lukket nøjagtig to måneder før, den nye biograf i Dragør kan slå dørene op 19. oktober 1928. Petersen havde håbet på at kunne drive sin biograf egenhændigt, men det lykkedes ham ikke at få den vristet ud af politimesteren, der havde forlænget den forrige ejers bevilling. Således flytter enkefru Marie Bohtmann med Petersen ind til Jan Timanns Plads. Forholdet har næppe været helt lykkeligt, for det holder ikke særligt mange år.
 
Læs mere her:

Biografer på biografmuseet.dk

Biograferne i København 1904 – 2020

Biografmuseet.dk's liste over alle biografer i Danmark

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Biografpremierer i Danmark 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

Hvad CinemaScope Byder på

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Hvad er VistaVision?

Biografmuseets biografhistoriske kalender. Vigtige datoer og begivenheder i biografhistorien
 
Dragør Biograf 4. december 2022. Foto: Thomas Hauerslev

Til venstre i det lave forhus forefindes allerede en lokalberømt bagerforretning med delikate nøddekager og iscreme, mens der til højre indrettes konfektureforretning, efter der den første tid har været forhandlet fodtøj. Over indgangens trædøre står der blot ’biograf’ og det er fuldstændig samme skilt, der endnu sidder der i dag, hvor de gamle indgangsdørene har følgeskab af høje plakatskabe på hver side, der også har eksisteret fra biografens åbning. Resten af huset ligner også fuldstændig sig selv. Salen med sit skråtag strækker sig bagved i ladebygningen langs Toldergade. Der er 209 pladser og tre udgange direkte mod gaden. De forreste rækker er ved åbningen blot bænkepladser til børnene. Forklaringen til ’så sent’ i biografernes levetid at indrette ny biograf med bænke lyder, at ’de yngste gæster har svært ved at holde på vandet, når spændingen tager overhånd oppe på lærredet’. Da salshældningen nogle år senere forbedres, spærres den bagerste udgangsdør. Der er adgang til operatørrummet direkte fra gaden. På forhusets første sal ligeledes med skråtag er der indrettet lejlighed. Mellem de to småbutikker fører en lille indgang ind til en minimal, rund vestibule med billetsalg til venstre og her bagved foyer med adgang til salen fra begge sider.

Biografen åbner som stumfilmsbiograf med pianist nede foran lærredet. Fru Bohtmann havde startet med selv at sidde ved klaveret, men den rolle var nu overladt til andre. Der går dog ikke længe, før stumfilmsæraen er forbi og man er nødt til at investere i tonefilmsudstyr. I den forbindelse overtages biografen i 1932 af Axel Hansen, der moderniserer rummet, hvorved den renoverede biograf får 190 pladser, airconditioning i loftet og en oplysende, perlerække af små lamper ned gennem salen. Den første danske tonefilm ”Præsten i Vejlby” bliver da en kolossal succes fra genåbningen den 7. september, hvor direktøren kunne melde udsolgt længe i forvejen. Nu spilles der film fem gange om ugen. Før havde man nøjedes med fire – ligesom dengang nede på havnen.
 
 
Dragør Biograf 1928

Med tiden bliver ’Dragør Biograf’ til blot ’Dragør Bio’, men ellers forandres ikke meget. Alle stolene udskiftes i 1955 og der installeres CinemaScope omkring 1960, så man også kan vise filmene i bredformat. Axel Hansen driver biografen i mere end 45 år frem til sin død i 1978. Dette år overtages biografen af Svend Poulsen, der havde arbejdet som operatør i biografen siden 1968, mens hans hustru Inge også deltager i den daglige drift. Han udskifter lydanlægget i 1979 og stolene endnu en gang i 1980, hvorved benpladsen forbedres en anelse. Der er herefter 180 pladser.

I anledning af biografens 60-års fødselsdag i 1988 vises ”Peder Tordenskjold” også kaldet ”Tordenskjold i Dynekilen” fra 1910 baseret på Carit Etlars roman som forprogram. Filmen var den første, der var optaget i Dragør og den oprindelige biografs ubetinget største succes. Utroligt, den stadig eksisterede og kunne vises. En af biografens helt store trækplastre i nyere tid var ”Amadeus”, der blev set af 1.548 gæster henover to uger omkring 1985. Øvrige kvalitetsfilm de efterfølgende år som de danske ”Pelle Erobreren” og ”Babettes gæstebud” tiltalte også i den grad kommunens indbyggere, hvis befolkningstal på dette tidspunkt lå omkring 12.000.

Efter mandens død i 1999 fortsætter Inge Poulsen driften alene helt frem til sin velfortjente pension i 2014. Alle dage følger et trofast lokalpublikum de lige så trofaste biografdirektører og selv en danmarkspremiere af egen import kan biografen notere sig for i form af den spanske ”Beach of the Greyhounds” der spillede et par dage i 2003. I 2011 havde Dragør Bio københavnerpremiere på Peter Gantzlers danske spillefilm ”Dreng”, der utraditionelt før digitaliseringen turnerede rundt i landet med enkeltstående visninger. Ellers gjorde Dragør Bio sig bestemt ikke i danmarkspremierer før netop digitaliseringen gjorde dette ikke blot muligt men helt normalt. Den 6. maj 2015 har Dragør Bio en danmarkspremiere helt alene på den dansk co-producerede ”Jauja” med Viggo Mortensen. Dragør Biografforening var da blevet stiftet i oktober 2014 med formål at sikre fortsat biografdrift i Dragør. Det er i dag en foreningsbiograf bestående af ulønnet arbejdskraft.

Biografen er i fin form i 2022. I alle årtier har man i de gamle rum fornemmet den helt særlige stemning af gamle dage. De små forretninger på hver side er væk, i stedet er der et hyggeligt, lille cafémiljø, som allerede kom til i Inge og Svend Poulsens dage, hvor der blev givet tilladelse til udskænkning af stærkere drikke. Desuden et lille velplaceret turistkontor. Biografsalen rummer i dag plads til 143 gæster.
 
 

• Gå til Biograferne i København 1904 – 2020
• Gå til Biografmuseet.dk's liste over alle biografer i Danmark

 
 
   
   

• Gå til
Dragør Biograf (1928)
 
Gå: tilbage - op
Opdateret tirsdag, 27 december 2022 08:30:02