biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

BioTrio / BioCity / Nordisk Film Biografer Taastrup

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Mikkel Graugaard Hansen Dato: 16.05.2017
BioTrio, 1986. "Top Gun" i Bio 1, "Karate Kid 2" i Bio 2 og "Politiskolen 3", i Bio 3 Foto Thomas Hauerslev

BioTrio / BioCity / Nordisk Film Biografer Taastrup
City 2, Cityringen 4

31.10.1975 -

Den første rigtige biografoplevelse jeg havde i min barndom, ud over juleshow hvert år med min far i en af de små sale i kælderen under Palads Teatret i København, var i Bio Trio i storcenteret City 2 på vestegnen i Taastrup. Filmen var "Snehvide", året var 1983 og jeg var 7 år gammel.

For at kunne give biografen en plads i helhedsoplevelsen i City 2, er det vigtigt at fortælle at centeret op igennem 80erne og 90erne var et storcenter for hele familien der havde et tivoli indendørs. Svaner som man kunne sejle rundt om det store torv i, veteranbiler, pariserhjul og min favorit det store spilleland med arkade maskiner, videospil, og flippermaskiner. Nede på centerets nederste etage, under en gigantisk kræmmerhusligende pil, der drejede langsomt rundt, med påskriften BioTrio og belagt med blafrende kæmpe pailletter, lå så det magiske filmland.

Oprindeligt en biograf med 3 sale bygget specifikt til centeret da det åbnede i 1975, men blev hurtigt udvidet med en ekstra sal, ved at bruge noget af foyer området.

• Gå til København's Stjernebiografer
• Gå til galleriet:
BioTrio, City 2, Høje Taastrup, 1984
 
Læs mere her:

Galleri: BioTrio, City 2, Høje Taastrup, 1984

København's Stjernebiografer

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020
 
1987 "Labyrinten"

De første rigtige minder som jeg kan huske mere præcis var da jeg i 1987 var så heldig at komme i BioTrio med min mor og se "Labyrinten til Troldkongens Slot" med David Bowie. Midt i foyeren var billetsalget med dets kæmpe prangende oplyste BioTrio skilt placeret, hvorfra jeg fik lov at vælge en pose slik fra det lille stativ i vinduet ved siden af billetsælgeren. Jeg blev betaget af det magiske filmunivers der gemte sig bag de farvede døre og den korte korridor fra yderdøren til man kom ind i selve salen, hvor gulvtæppe, stole og vægge var farvet i samme farve som salens ydre dør, for at give hver sal en form for personlighed. Sal 1 var rød, sal 2 var grøn, sal 3 var blå og sal 4 var en form for gul. På hver dør ind til hver sal, hang der en plakat for den film der blev vist denne dag, og ovenover en lille lyskasse der både belyste plakaten men også viste hvad tid filmen spillede. Jeg var betaget af de store plakatvinduer hvor filmplakater for nuværende og kommende film hang, sammen med billeder fra scenerne i filmen. Der var også hængt et tv op der viste forfilm til nye og kommende film. Loftet i foyeren var nogle runde rør hvor der i nogle af dem sad en lampe oppe i, der var nu ikke noget specielt biograf over dette, jeg kan bare huske jeg som barn synes det var et underligt loft.
 
Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
BioTrio's flotte logo over billetkontoret minder i høj grad om Technicolor's logo for Super Technirama 70.

I februar 1989 var sidste gang jeg var i BioTrio med mine forældre og se film, denne gang også med min mor, og filmen var "Fisken De Kaldte Wanda". Ikke fordi de ikke gad tage med i biffen, men nu var jeg jo trods alt på vej til at blive 14, og så var det lidt svært at koncentrere sig om en film, når ens mors latter var så gennemtrængende når John Cleese danser sig ud af sit tøj mens han taler russisk, eller Michael Palin får stukket en pomfrit op i næsen, at jeg brugte mere tid på at lade som om jeg ikke kendte hende, end at nyde filmen.

Da jeg var omkring 15-16 år og blev det nemmere med bus at komme fra køgebugt området til City 2, og derfor også nemmere at komme lokalt i biografen, i stedet for at skulle helt ind til København. Kunne jeg med mine egne tjente penge fra mit job som flaskedreng i et supermarked, se en hulens masse film, og dette blev så i BioTrio.
 
 

BioTrio 1983

Hvor Palads biografen i København havde en stor og velassorteret slikbutik, så havde BioTrio kun et lille stativ hos billetsælgeren, hvorpå der hang 10-12 forskellige poser slik. Biografen havde ikke selv en decideret slikbutik, popcorn og sodavand var ikke noget der for alvor var slået igennem i biografen endnu dengang. Dog var der ved siden af biografen en slikbutik, der førede alverdens lækkerier, Så der var rig mulighed for at købe en pose bland selv slik og tage med ind.

Sal 1 var i mine øjne, en super lækker sal og var bestemt min favorit. Den var stor, der var masser af pladser, og lærredet var kæmpe. Sal 2 og 3 var også ganske gode størrelser dengang. Jeg kan dog huske under forteksterne på "Alien 3", at lærredet i sal 2 ikke var bredt nok til det anamorfiske widescreen billedet, så det første og sidste bogstav på nogle enkelte navne fra filmholdet ikke kunne ses.

Sal 4, var som sagt bygget efter selve åbningen af BioTrio, og inddragede derfor en del af foyeren. Dette har så også resulteret i en lidt underlig opbygning af salen, da gulvet ikke har kunne fjernes, byggede man de bagerste rækker på en lille opsats, så når man trådte ind i salen, skulle man lige et trin eller to op. De  3-4 forreste rækker var derfor også i samme niveau som selve gulvet og havde ikke nogen hældning, men da man sad ganske fornuftigt fra lærredet, så kiggede man mere op end ligeud.  Loftet i denne sal havde man af uransagelige årsager ikke valgt at udskifte, og derfor gik de rør fra foyeren igen, hvilket skabte et lidt spøjs lyd i salen efter min mening, sal 4 var dengang absolut ikke min favorit.

Da der begyndte at komme flere og flere film ud, valgte biografen at åbne en ny sal. Dette blev til sal 5. Men denne gang valgte man at åbne den et helt andet sted i centeret. Gemt væk helt oppe i et afsnit af der ikke blev benyttet af ret mange kunder, lige ved siden af en stor Fona butik (der hvor skomageren overfor Føtex ligger i dag). Personligt ved jeg ikke hvad rummet før blev brugt til men det er nok den eneste sal i en biograf der havde en stemning af filmklub i folkeskolen. ”salen” havde ikke et lærred, men bare en hvid væg med højttalerne placeret i hvert hjørne, jeg er faktisk i tvivl om der var installeret Dolby Stereo i denne sal, eller om det kun var almindelig stereo. Men det var en underlig sal, med en underlig lyd, pludselig var sal 4 slet ikke så slem.
 

 
1994 "Speed"

Jeg ved ikke præcist hvornår det skete, men omkring start 90’erne blev salene opgraderet på billedsiden, før var der opbygget et lille proscenium med en lille scene foran lærredet og På denne lille scene stod der en højttaler i hver side. Med opgraderingen blev lærredet større, og blev flyttet frem foran scenen, så scenen og nu rummet baglærredet kunne have både venstre, center og højre højttaler installeret bag lærredet, som nu var perforeret med små huller. Jeg tror dette skete i alle salene, men jeg lagde specielt mærke det til en dag i 1992 i sommerferien hvor jeg var inde og se "Dødbringende Våben 3" med min fætter i sal 1. Normalt blev man lukket ud af den dør man kom ind af, men denne gang blev vi lukket ud af udgangene tættest på lærredet, som ledte en igennem en tunnel og op i selve centeret. Og da vi går ud af døren, lægger jeg mærke til de små huller i lærredet, sådan noget havde jeg aldrig set før.
 
 
1992 "Lethal Weapon"

Lyd var dog også noget man tog meget seriøst i sal 1. søndag d. 19. september 1993 kun 2 dage efter premieren herhjemme, var en kammerat og jeg inde og se "Jurassic Park", og efter alle reklamer og forfilm var færdige og lyset blev slukket helt, bliver der helt stille i salen og pludselig dukker den nu klassiske DTS intro frem på lærredet. Bogstaverne flyver ud af lærredet og lyden fortsætter ud i højttalerne men nu kan man høre at om det helt præcist er højre eller venstre side bagi salen lyden bevæger dig igennem. Jeg var totalt blæst bagover, og var helt væk i denne nye stereo surround igennem hele filmen. BioTrio havde som nogle af de første været med på moden og havde sørget for at have DTS installeret til Danmarks premiere på denne film, som også var den første film i DTS Digital Surround Sound. Da jeg selv har været og stadig er en total tekniknørd, så fik BioTrio med dette min opfattelse af en biograf der tog den nyeste teknik seriøs. Hvilket de også beviste og var god til at skilte med både på døre, og ved at vise Dolby og DTS intro trailerne før hver film, hvis de blev vist i et af disse formater.
 
 
1989 "Fisken de Kaldte Wanda"

Året efter, gennemgik biografen en kæmpe ombygning. Og skiftede navn til BioCity et navn Nordisk film efterfølgende valgte at benytte til alle deres nye biografer rundt omkring i landet, men denne i Taastrup var den første. Ovenover biografen på torvet blev der bygget 2 nye sale og et nyt billetsalg med flere billetluger. Der blev bygget en decideret slikbutik, som også kunne sælge popcorn og sodavand, og nedenunder hvor foyeren lå, blev der også bygget en ny sal. Adgangen til de 5 sale i underetagen skulle nu foretages ned af en trappe fra biografens nye foyer eller forplads på torvet. De 2 nye sale der blev bygget oppe på torvet fik bedre udsyn fra alle rækker, og blev begge udstyret med Dolby Digital og DTS, som salene dog måtte deles om, så begge kunne ikke vise DTS på samme tid. Da man nu var oppe på at have 7 sale, blev den gamle sal 5 omdøbt til sal 8. Jeg selv nåede at se en enkelt film igen i denne sal, og kort tid efter blev den nedlagt.

Siden denne ombygning, har Biografen ikke ændret sig meget igennem tiden. Der er selvfølgelig kommet nyt udstyr til, og biografen er i dag fuldt ud digital og har fået renoveret salene i underetagen. Biografen ligger dog efter min mening nu lidt i skyggen af de nyere biografer, både fra konkurrenters side og fra Nordisk film selv. Og Det bliver spændende at se om denne 40 år gamle biograf kan fastholde sit publikum med alle de nye biografer der springer op rundt omkring den.

Selv har jeg en masse gode minder, både fra barndom og ungdom, om denne biograf fra dengang hvor hver sal havde sin egen lille personlighed. Der er stadig små glimt af den gamle biograf der stikker sin næse frem i ny og næ, og en lille bid af loftet fra den gamle foyer, samt en af lamperne der sad deroppe, kan stadig ses den dag i dag hængende ned fra loftet ved siden af den nu nedlukkede slikbutik, der igennem så mange år kunne sameksistere med biografen.
 
 

BioCity, Høje Taastrup

 

1.002 sæder fordelt på syv sale i City2. BioCity Tåstrup ligger i et af landets størst indkøbscentre, City2. Der er således 2000 gratis parkeringspladser lige ved døren, så man kan kombinere en indkøbstur med en tur i biografen - eller omvendt. Biografen har syv sale med aircondition, god benplads, kraftig hældning på stolerækkerne så alle har frit udsyn og væg-til-væg lærreder. Biografen kan vise film i Digital 3D.

Billetpriser:
Forestillinger før kl. 18:00: 70-80 kr.
Forestillinger fra kl. 18:00: 80-90 kr.
Børnebillet (under 12 år) og Seniorbillet før kl. 18.00: fra 60-80 kr.
Børnebillet (under 12 år) og Seniorbillet efter kl. 18.00: fra 60-90 kr.

Billetprisen varierer efter placering i salen. Børne- og seniorbilletter kan ikke kombineres med andre rabatformer. Ved helaftensfilm tillægges alle billettyper 20 kr./stk. Ved 3D tillægges alle billettyper 30 kr./stk. (inkl. briller).

70 13 12 11 (billetreservationer kan ikke foretages via mailadressen)
biocity-taastrup@nordiskfilm.com
Åbningstider: Alle ugens dage: 11.30-21.30

BabyBio
Hver sidste torsdag i måneden kl. 10.00 dog ikke altid i december.

SeniorBio
Hver første tirsdag i måneden kl. 14.00. Der serveres gratis kaffe og kage fra kl. 13.30.
 
 

Biografdetaljer, 2011

Biograf
Plads Lærred Teknik Noter
Bio 1 415 11,7 m x 5,2 m SR.D + DTS
Digital 3D
Teleslynge. Handicapadgang. Der er ekstra benplads på række 9 og 14.
Bio 2 138 7 m x 3 m SR.D.
Digital 3D
 
Handicapadgang
Bio 3 138 7,2 m x 3 m Dolby Digital + DTS Teleslynge. Handicapadgang.
Bio 4 47 5,1 x 2 m Dolby Digital Teleslynge. Handicapadgang.
Bio 5 39 4,2 x 2 m Dolby Digital Teleslynge. Handicapadgang.
Bio 6 129 7,5 m x 3,3 m Dolby Digital Teleslynge.
Bio 7 96 7,6 m x 3,4 m Dolby Digital Teleslynge.
         
 
   
   

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om Taastrup Biografteater | Taastrup Biograf / Taastrup Børs-Biograf | Taastrup Kino, Taastrup
 

 
   
   
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:13:40