biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Korsør Biografteater

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Filmoperatør Keld P. Andersen, Slagelse baseret på Jørgen Nielsen's tekst om biografer i Korsør Dato: 20.08.2011
Opdateret: 05.11.2022
Korsør Biografteater i Jens Baggesens Gade 17, søndag aften, 7. august 2011. Foto Thomas Hauerslev

Korsør Biografteater, Korsør (1908)
Jens Baggesens Gade 17

07.08.1908 -

De første levende billeder i Korsør blev fremvist af omrejsende selskaber og de første forestillinger i byen fandt sted lørdag d. 18 og søndag d. 19 Oktober 1902, hvor Dansk Cronograf Compagni stod for forevisningerne. Korsørs egentlige biografhistorie starter d. 30 Januar 1907 i Hotel Korsørs "Røde Sal". Den berømte filmmand Constantin Phillipsen stod for byens første biograf - han havde i disse år sikret sig lokale biografbevillinger landet over, givet af de lokale politimestre. Men bevillingen som Constanstin Phillipsen fik i Korsør kom der intet rigtigt biografteater ud af før en kreds af lokale matadorer begyndte at interessere sig for dette. De havde set en lukrativ forretning i biografdriften. Et lokalt konsortium overtog driften i April 1908, og de gik straks igang med at opføre en helt ny biografbygning på Jens Baggesensgade 17. Den nye biograf fik 183 siddepladser og 50 ståpladser - ialt 233. Indvielsen fandt sted d. 7 August 1908 og Premiere-filmene var "En Rejse fra Stockholm til Gøteborg", Den lille Savoyard", "Den moderne", "En Tyrefægtning i Sevilla", "De forheksede Dukker" og "For tidligt hjemme". Korsør Biograf Theater havde forestilling hver aften kl. 7.

• Gå til Korsør Biograf Teater Billedportræt, 7. august 2011
 
Læs mere her:

Galleri: Korsør Biograf Teater

Biograf-Theatret Korsør
Kinografen, Korsør / Korsør Kino
Biografteatre i Korsør
• PDF Biografteatre i Korsør - Jubilæumsskrift

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Korsør Biograf-Theater 1908

Det var betydningsfulde mænd som byfogedfuldmægtig Lütje Lützen, krigsassessor Lauritz Theodor Franck og brygger, magarinefabrikant Thorvald Pedersen der stod bag den nye biograf i Korsør.


Danske film og store navne kom frem - således også filmatiseringen af det klassiske skuespil "Elverhøj". Den havde så stor succes, at den blev spillet daglig kl. 7,8 og 9 og yderligere kl. 5 og 6 om søndagen og det må jo have gået ganske godt, for selv om biografen måtte lukke i længere perioder i 1918 på grund af frygt for smitte af den spanske syge, kunne krigsassessor Franck sælge sin andel i biografen til det københavnske selskab "Fotorama" for 22500 kr. Ret mange penge dengang. Samtidig fratrådte han som direktør for biografen og den daglige ledelse blev overtaget af lærer N.O. Christiansen. Den nye ledelse besluttede herefter at skabe større kontakt til filmselskaberne for at sikre bedre og mere kunstneriske film end hidtil og med mange nye, danske film samt en række populære skuespillere lykkedes det og man spillede et blandet men populært repertoire med bl.a. Sophus Michaelis´og Ole Olsens "Himmelskibet". Til denne film var der fulde huse til dobbelt billetpris - 1 kr.

I 1920 lod justitsministeriet foretage en undersøgelse på landsplan af behovet for nye biografteatre - deriblandt også Korsør. Men her var den lokale interesse ringe og der gik tre år før en ny bevilling blev opslået ledig. Der kom da også straks et par ansøgninger fra tidligere skuespiller Edv. Petersen fra Næstved og den unge impressario Aage Hasle fra Korsør. Politimester Lind, som var bevillingsudsteder, fandt ikke grundlag for endnu en biograf i Korsør, da man havde den i Jens Baggesensgade. Han mente at der var rigelig plads i dette teater til at betjene Korsørs borgere og med dette grundlag kunne politimesteren sammen med byrådet afslå en anbefaling.

Året efter forsøgte Petersen og Hasle - søn af Hotelejer Axel Hasle, Hotel Korsør - sig igen. Og så var pludselig ikke noget i vejen for endnu en biografbevilling i Korsør - bare ikke til d´herrer. Bevillingen skulle opslås således at alle kunne søge, idet byrådet dog understregede, at man ville foretrække en lokal bevillingshaver og at den nye biograf skulle ligge på Halskov.
 
 
Billetkontoret med sliksalg. Billetdame Lone Halkensten sælger to poser Blue Jeans for 18 kroner. Foto søndag aften, 7. august 2011 af Thomas Hauerslev

Der kom otte ansøgninger bl.a. fra maskinmester F.A. Jensen. Et enigt byråd tildelte ham derefter bevillingen d. 15 Januar 1926 og man gik så i gang med at bygge den nye biograf på Halskovvej 16. Maskinmester Jensen nåede aldrig at se teatret færdigt og bruge sin bevilling - han døde året efter, og hans enke, Marie Jensen, arvede bevillingen.

Lørdag d. 11. Februar 1928 indviedes så den den nye biograf til 60.000 kr. på Halskovvej under navnet "Kinografen" og dermed havde Biograftheatret i Jens Baggesensgade fået en konkurrent.

Mens det gik ganske godt for Kinografen på Halskovvej så imidlertid skidt ud for Korsør Biograf Theater som stadig ejedes af "Fotorama" og søskendeparret Lützen. Teatret var nedslidt, maskinerne forældede og økonomien dårlig fordi interessen for filmmediet var stærkt på retur således at biografen måtte skifte repertoire i en uendelighed og næppe kunne fylde salen selv med en forestilling pr. aften. D. 1 August 1930 lukkede biografen, og det mere end antydedes, at den aldrig ville åbne igen.

Imidlertid fik Korsør Bio tilført ny kapital og kunne genåbne efter en omfattende ombygning som bl.a. indebar at væggene var blevet beklædt med akustikplader med en kommende anvendelse af tone-og talefilm for øje. Salen var nu indrettet til 172 personer og de umagelige bænke var blevet udskiftet med skråtstillede sæder med armlæn. Korsør Bio´s genåbning fandt sted d. 6 Februar 1931 med tone-og talefilmen "Drømmenes Vals" med det polpulære operettepar Lillian Harvy og Willy Fritsch i hovedrollerne og man viste nu to aftenforestillinger.

I 1934 lykkedes det endelig for Aage Hasle at få biografbevilling til Korsør Bio som han drev frem til sin død i 1950. Hans hustru Esther Hasle overtog derefter bevillingen. Senere fik hun i 1965 hjælp af Tage Borg der blev ansat som inspektør - de drev så Korsør Bio i fællesskab frem til 1970 hvorefter Peter Landsvig Larsen fra Kinografen på Halskovvej kom til - denne biograf havde han netop lukket. Tage Borg og Esther Hasle drog derefter til Roskilde, hvor Tage Borg åbnede den helt nye "Scala Bio" i Hersegade.
 
 
Operatør Mads Timmerman og billetdame Lone Halkensten. Foto søndag aften, 7. august 2011 af Thomas Hauerslev

Efter Peter Landsvig Larsen kom Chr. Hjort og Herlev Larsen til og fra 1983 overtog Roland og Britt Kirch Korsør Bio. De var begge profesionelle biograffolk fra Esbjerg og havde mange planer, da de d. 1 Juli 1983 overtog Korsør Bio - nye maskiner og lydanlæg, restaureringer og moderniseringer og indretning af endnu en mindre sal.

Men tiderne var absolut ikke just til gunst for Korsør Bio, måtte ægteparret Kirch indse. Trods deres store forbedringer af biografen kunne de ikke hamle op videofilmene samt Bio og Scala i Slagelse, der var Premiere by - og så måtte der andre kræfter til for at Korsør Bio kunne overleve.

En nærliggende tanke var, at lade en gruppe frivillige overtage biografen på et ikke kommercielt grundlag - filminteresserede Korsørborgere blev kontaktet og med Vig Bio og Victoria i Sorø som forbillede Korsør Bio´s venneforening stiftet.
 
 
Bio 1 med filmmagi i 3D på lærredet. Foto søndag aften, 7. august 2011 af Thomas Hauerslev

Venneforeningens overtagelse skete d. 15 November 1992 i et anpartselskab med Bente Stuhr som formand, Jens Erik Christensen som kasserer, Henrik Bach som sprudlende idemand - 21 mennesker ialt som brændte for filmen og biograflivet fik løbet gang i den hensygnende Korsør Bio.

Og siden har rigtigt mange mennesker været tilknyttet foreningen og der er lagt mange kræfter ikke alene i den daglige drift med at køre filmen, passe kiosk og billetsalg, men også med en række andre tiltag. Således fik begge sale hen ad vejen en grundig overhaling - der kom nye bløde og røde stole i den store sal, vægge blev revet ned og nye sat op. I operatørrummet blev de gamle Bauer Maskiner udskiftet med helt nye og lyden blev forbedret med et Dolby-anlæg. Siden er der blevet indrettet en ny foyer og samtidig blev toiletforholdene blevet forbedret.

Alt, hvad venneforeningen kunne skabe af økonomi via billetsalg, sponsorer og kommunalt tilskud blev brugt på bygning og materiel - men selv om "vennerne" udfører mest muligt selv og ingen løn for, kan økonomien ikke løbe rundt og kun kommunale tilskud sikrer den fortsatte drift.
 
 
Bio 2. Foto søndag aften, 7. august 2011 af Thomas Hauerslev

D. 30 Januar 2007 fyldte Korsør Bio 100 år og d. 25 Juli 2008 modtog Korsør Bio et certificat fra Guinnes World of Records som verdens ældste biograf i samme bygning - dette medførte et ret stor medieomtale.

Men efterhånden nærmer sig der noget mere faretruende - nemlig digitaliseringen af biograferne. Det begyndte at se sort ud for biografens overlevelse, hvis man ikke fik samlet penge sammen til en digitalfremviser. Det lykkedes og d. 19 Maj 2011 kunne Korsør Bio indvi den nye digitalfremviser og invitere til Danmarks-Premiere på "Pirates of the Caribian: I Ukendt Farvand" og med "vennernes" hjælp og den nye teknik skulle Korsør Bio kunne leve mange år endnu.

lørdag i August. Dette foregår i "Gryden" og denne aften viser Korsør Bio ingen forestillinger. Til disse forestillinger er der gratis adgang - dog må man ikke selv medbringe drikkevarer. Ligeledes er der også Senior Bio , hvor Senior- biografgængerne selv har mulighed for at få indflydelse på programmet. Disse forestillinger har en billetpris på 70,- kr. incl. kaffe og kage. Mødre og fædre med de små bliver heller ikke glemt - en Baby-Bio findes også i Korsør Bio og her er billetprisen 95,- kr.

Korsør Filmklub for børn og unge i alderen 3 - 14 år har gennem vinterhalvåret også forestillinger i biografen. Hvert år arrangerer Korsør Bio Open Air forestillinger d. 2. Herudover har biografen andre tiltag bl. a. Børnefødselsdag, hvor der er mulighed for opdækning i enten sal 1 eller i foyeren og fødselaren for selv lov til at starte filmen.
 
 
Korsør Biograf Teater facade. Foto søndag aften, 7. august 2011 af Thomas Hauerslev

Efter digitaliseringen af sal 1 med 116 pladser kan biografforeningen allerede nu se en forøget tilgang af publikum og filmene kommer nu også endnu hurtigere til byen - også Danmarks Premiere filmene og med en billetpris, der er omkring 20 kr. billigere end i Slagelse, skal Korsør Bio nok få mere publikum hen ad vejen.

På det sidste arbejder man nu videre på også at få digitaliseret sal 2 med 86 pladser og med digitalisering af begge sale er Korsør Bio for alvor rustet til kampen om publikum. Man tager hatten af for de mennesker, der ulønnet arbejder på at få biografen til køre og samtidig sørge for, at der trods "digitaltiderne" stadig er lidt "Biografnostalagi" tilbage.

• Gå til mere om Biograf-Theatret Korsør
• Gå til mere om Kinografen, Korsør / Korsør Kino
• Gå til mere om Biografteatre i Korsør
• Gå til PDF Biografteatre i Korsør - Jubilæumsskrift
 
 

Flere Fakta
Afsluttende kommentar, 01.11.2022, JG, biografmuseet.dk:

 
Korsør Biograf-Teater efter ombygning i 1947

En biograf i USA har siden tilranet sig titlen som verdens ældste, selvom mange andre rundt om i verden formentlig kunne gøre hævd på den. Selv på vore breddegrader viste Svaneke Bio sin første forestilling allerede den 3. juli 1908 og står stort set uforandret i dag modsat Korsør Biografteater, der efter en stærkt forsinket ombygning i 1947 nu så ganske anderledes ud end tidligere både ude og inde: En ny sal i terasseform med opgang i midten blev i princippet løftet op over den oprindelige, hvorved der skabtes en stærkt udvidet foyer, mens en ny tilbygning bagved samtidig gjorde biografen dobbelt så lang som hidtil og salen bredere i det nye stykke ned mod lærredet. Der kom hele 363 pladser i den nye sal og udvendigt var facaden heller ikke til at kende igen. Den græsk-romerske udsmykning blev hugget væk og siden erstattet af et ultramoderne udseende med flisemosaik. Salene blev senest gennemrenoveret i 2019, hvor alle gulvene blev brudt op.
 
 
Korsør Biografteater - to sale i 1984
 
 
   
   
   
   

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om Biografteatre i Korsør
 
 
 
 

• Gå til
Korsør Biografteater
 
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:14:04