biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Elektrisk Biograf Teater / Biograf Theater / Biografen, Odense

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dkDato: 01.02.2023
Biograf Theater i Odense de sidste 3 dage som 'Biografen' i december 1910

Elektrisk Biograf Teater / Biograf Theater / Biografen
Vestergade 40
Åbnet 29. oktober 1905
Lukket 4. december 1910
 
Biografteatret i Vestergade 40 var Odenses første rigtige biograf, men allerede i begyndelsen af oktober 1897 blev der blevet vist levende billeder i Forsvarsbrødrenes Bygning i Albanigade 2 og samme sted igen så sent som i maj 1905. I den mellemliggende tid var Fyns Forsamlingshus, en helt enorm sal med to balkoner, også vært for adskillige filmforevisninger, selv nu sidst i 1905 ret så mange endda, hvor det fra søndag den 1. oktober var Gaumonts ’Crono-Bioskop’ ved fotograf H. Hansen, der i den lille sal lagde udstyr til strimlerne hver aften kl. 20 med cowboys og indianere og et øvrigt, tætpakket program med ganske høje billetpriser, nemlig 75 øre for standardpladserne, balkon 50 øre, mens børn kommer ind for 25 øre. Der spilles hver aften frem til søndag den 15. oktober, hvor der annonceres med afskedsforestilling. De efterfølgende søndage og adskillige år frem er der lejlighedsvist ’biografteater og koncert’ på Exporten, Exportslagteriets restauration, der siden september 1902 havde præsenteret levende billeder sammen med musikalsk underholdning, som ofte bestod af et dameorkester.
 
Tidligere filmberetninger har berettet, hvorledes pressen helt undgik at notere noget om åbningen af Odenses første permanente biografteater den 29. oktober, men det passede nu lige så lidt som, at man heller ikke skulle have skrevet om filmforevisningerne forud (Bioskopet af Fyns Stiftstidende proklameret som værende ’en fortræffelig og righoldig serie af levende billeder’, der ’fremkaldte megen munterhed ved de pudsige situationer’ samt indeholdende ’meget smukke billeder fra naturen, navnlig de brillante partier fra bjerg og strand’). Fyns Venstreblad kunne således den 30. oktober berette om en særdeles vellykket premiere for såvel publikum som teatret i Vestergade 40: ’Der er ingen flimren og rysten, som det så tit er tilfældet med levende billeder’. Musikken noteredes tillige som god og afpasset billedernes art. Avisen kunne nu også dårligt have undgået at bemærke det nye biografteater, thi det var indrettet i et butikslokale i samme ejendom fra 1890, hvor bladet havde kontor. Også Fyns Social-Demokrat skriver udførligt og begejstret om nye programmer nogle dage senere.
 
Læs mere her:

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Elektrisk Biograf Teater Odense (senere tegning)

Åbningsprogrammet bestod af ”Moderne landbrug i Amerika”, ”Krybskytten”, ”Det forheksede spejl”, ”En pinlig situation”, ”Versailles” samt ”En drøm” med undertitlen ”Rusens rædsler”. Der skiftes program hver tirsdag med forestillinger fra midt på eftermiddagen. To uger senere blev entrébilletten sat ned i pris fra 50 til 35 øre for ’reserverede pladser’ (teatrets bedste) og fra 35 til 25 for de øvrige, mens børn fremover kunne slippe med blot 15 øre. Årsagen skulle være manglende publikumstilstrømning, men måske man blot havde sat sig for højt i forhold til niveauet i København. Venstrebladet er fortsat yderst velvilligt indstillet; efter tre måneder kan man læse, at ’Direktionen fortjener for øvrigt en kompliment for den måde hvorpå programmerne hidtil har været sammensat. Der har stadig været en tilpas blanding af alvorlige og komiske, spændende og vanvittig morsomme scener’.
 
Den benævnte ledelse består af karruselejer Søren Nielsen, der også indretter biograf i Svendborg, ligesom han forud har vist levende billeder rundt om i telte. I november 1905 åbnede han tillige sit første biografteater på Sjælland. Dér ville publikum næppe blive helt elektriske over navnet, så biograferne på denne side af Storebælt navngiver han i de fleste tilfælde Biorama, hvor den første åbner på Østerbrogade ved Trianglen den 25. november. Søren Nielsen er den første af forbavsende mange biografaktører i Odense gennem årene, der bærer dette efternavn.

Fra den 3. februar 1906 spiller biografen separate programmer, bl.a. gives to gange om dagen en film med titlen ”Jesu liv og lidelser”, mens man på øvrige tider kunne se Napoleons liv (og lidelser) foruden ’Frederik VIII proklameres’ blot fire dage efter begivenheden på Amalienborg Slotsplads den 30. januar. Førstnævnte holdes på plakaten en hel måned. Fastelavnsmandag vises film allerede fra kl. 9 formiddag med vekslende program hele dagen. Det Elektriske Biograf Teater ligner i denne periode en biograf væsentlig forud for sin tid. Der annonceres i ugerne med adskillige ekstraforestillinger, så noget tyder nu på ganske pæn publikumstilstrømning her i Vestergade anno 1906, hvor man endnu er byens eneste faste biograf, selvom de levende teatre fortsat leger med; på Folketeatret kan publikum eksempelvis opleve ’Thaumatografen’ med tre billedserier ad gangen. Fra maj kalder man sig i Vestergade ganske enkelt blot ’Biograf-Teatret’ eller ’Biograf Theater’, når annoncerne var ekstra sirligt sat op.
 
 
Vestergade 40, 22. marts 2024. Foto: Thomas Hauerslev

Fra februar 1907 skiftes nu program to gange om ugen og i april ses de første reelle indikationer på, at det alligevel ikke alt sammen er fryd og gammen. I en avisnotits håber skribenten, at hr. Nielsens bestræbelser på at beholde byens faste biografteater vil lykkes. På sigt ender konkurrencen dog ikke med at stamme fra de levende teatre, der kun tilbyder filmforestillinger i tilgift men nærmere en lokal modstander fra København, da Constantin Philipsens åbner sin Kosmorama-filial i Kongensgade i februar 1908. Senere samme år følger både Kinorama-Teatret (den senere Edison) og Kinografen.
 
Biografteatrets bænkerækker var løst monteret, men herudover skorter det på dokumentation for indretningen. Der hersker dog ingen tvivl om, at salen med plads til lige omkring 100 gæster var ganske beskeden. Mange år senere skrev man, at forlystelsen derinde i Vestergade var noget, man eksempelvis besøgte før eller efter en våd tur i byen eller i anden tvivlsom anledning med streg under en afsluttende bemærkning om, at ’ordentlige mennesker kom der ikke’.
 
I efteråret 1907 er Biograf-Teatret bygget om og lever dermed allerede op til brandtilsynets nye forskrifter gældende pr. 1. januar 1908 foranlediget af branden i Thaumatografen i København i oktober (ikke beslægtet med visningerne her i Odense på Folketeatret). Operatørrummet er nu afskærmet, filmene opbevares i blikkasser, fremvisningsapparatet er i sig selv forsynet med slukningsudstyr og der er fremover to nødudgange i salen for publikum. Desværre er biograflokalet fortsat ikke nær så kønt, som det nye, Kosmorama præsenterer ovre i Kongensgade. Som kompensation sætter man ekstra film på programmet i Vestergade – de selvsamme naturoptagelser fra Trollhättan, som Kosmorama også har på sit program. Det samme gentager sig ugerne derpå og publikum bliver efterhånden temmelig knotne, for hvorfor betale for at se det samme to gange med Biograf Teatret som den, der slæber bagefter, trods man her så filmene på det største lærred?
 
I foråret 1910 foreslår Nielsen, at byens biografer går sammen om at forbedre driften. Nielsen går derfor i kompagniskab med den anden Nielsen fra Kinografen og får drejet nøglen om på Edison den 29. maj mod klækkelig betaling. Kosmorama kører indtil videre sit eget løb, men fire år senere er også de i partnerskab. Sidst i 1910 afliver direktørerne det ’gamle’ Biograf Theater, der lukker den 4. december. De allersidste dage annonceres blot som Biografen, mens Kinografen i oktober har skiftet navn til Uglen på baggrund af det populære annoncelogo, der havde givet den sit kælenavn.
 
Biografen blev efterfølgende til tøjbutik, siden kolonialforretning. De sidste mange år er der atter solgt tøj i lokalerne. I december 1923 åbner Palads Teatret i en nyopført biografbygning i gården bag naboejendommen. Med sine 753 pladser blev det Fyns største biograf gennem alle tider, af mange kaldet Danmarks smukkeste nogensinde.
 
 

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
 
 
  
  

• Gå til
Elektrisk Biograf Teater / Biograf Theater / Biografen, Odense
 
Gå: tilbage - op
Opdateret lørdag, 23 marts 2024 09:14:26