biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Kino-Palæet Vamdrup / Kino-Vamdrup / Vamdrup Kino

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dkDato: 16.06.2023
Foto Niels Nikolajsen

Kino-Palæet Vamdrup / Kino-Vamdrup / Vamdrup Kino
Kinovej 1

Åbnet 21. maj 1945

Kino-Palæet i Vamdrup indrettes i en ældre bygning fra 1877 tilhørende slagtermester Kaj Thorvald Raben, der her havde produceret pølser til sin butik på Østergade. Den nye biograf er gemt godt væk på et hidtil privat vejstykke, der gik under navnet Mosesvej med banelegemet overfor indgangen og marker omme bagved, hvor der siden er stadion. Biografen er indrettet på baggrund af uoverensstemmelser mellem den nye bevillingshaver Thorkild Petersen og ejeren af byens hidtidige biografteater, B.M. Nissen, der et halvt år forinden har købt Vamdrup Biograf på Vestergade i forventning om også at få bevilling til at drive den.

Det endte mod forventning med at blive en lovlig bekostelig affære for den nye direktør at omdanne pølsefabrikken til biograf i rekordfart med nedrivning af de indvendige vægge og etageadskillelsen, hvor der på grund af indvendinger kun levnes plads til et yderst beskedent vindfang dog med billetsalg foran salen med operatørrummet placeret i en knopskydning herover. En lille tilbygning blev året efter krævet nedrevet. Filmmaskinerne er af et mindre kendt fabrikat indkøbt via firmaet Heidemann i København. Salen er højloftet og ganske nydelig i lyse farver med elegant fortæppe samt et blomstersmykket proscenium 2. pinsedag 1945, hvor første program byder på ”Frihed, lighed og Louise” med Karen Lykkehus, Ebbe Rode og Ib Schønberg. Der er pyntet med flag langs hele stien fra Østergade op til biografen. Egentlig er Kino-Palæet kun tænkt som et midlertidigt lokale, men sådan skal det ikke gå.

• Gå til Vamdrup Kino bliver Digital 3D Biograf (2010)

Der er plads til 143 gæster, hvilket ganske vel er en anelse flere end i den forrige biograf, som først fire år senere omdannes til bibliotek, men allerede i august 1948 opgiver Petersen sin bevilling. Han er i mellemtiden blevet forsonet med Nissen, der stadig havde sine biografdrømme intakt og denne køber nu også den nye biograf, som han da er lykkedes med at overtage bevillingen til. Formentlig havde nogen lidt ondt af ham, selvom han heller ikke denne gang var indstillet som førsteprioritet til at overtage bevillingen men blot nr. 3. Året forinden havde Nissen i maj fået bevilling til at opføre en ny biograf i Toftlund, hvilket med Vamdrup i nylig erindring nok var for stor en mundfuld, så da han i november 1948 med ro i sindet kunne overtage Kino-Palæet for 70.000 kroner, lod han det blive ved det. Fra 2. juledag forkortes navnet til Kino-Vamdrup.
 
Læs mere her:

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Imens de venter på den digitale maskine i Vamdrup, kan læserne glæde sig over et gensyn med en Cinemeccanica Victoria 8. Foto Niels Nikolajsen

I april 1966 sælges Kino-bygningen til kontorchef Jes Mathiesen fra Flyvestation Skrydstrup. Mathiesen opsætter nye stole og havde også tænkt sig at indrette et cafeteria ved siden af. Han får ikke tilstrækkelig succes med sin investering, så allerede pr. 1. november 1968 har han solgt videre til fhv. gartner Otto B. Jensen, der mange år forinden var blevet så filmtosset efter at have lavet en udsmykning i forbindelse med premieren på ”Frk. Møllers jubilæum” med Liva Weel i Fredericia, at han var blevet hængende og havde uddannet sig som operatør.

Hr. Jensen og fru Maja bygger i november 1977 en foyer til højre for salen som erstatning for det fortsat ganske minimale venteværelse med ny indgang herfra ind til salens højre side. I det nye lokale opsættes morskabsautomater for byens ungdom, ligesom der nu kommer en regulær kiosk med salg af slik og kolde drikke. Samtidig har salen gennemgået en renovering med ny belysning og nye farver på væggene, mens begge fremvisningsapparaterne i operatørrummet udskiftes. Udvendigt ser der de kommende år mindre kønt ud med store Kino-bogstaver kastet op på træplader, mens tilbygningens nøgne betonklodser signalerer forandringer gjort for små midler. Stigen op til operatørrummet står nu frit fremme inde i foyeren.

Der er fremover 126 pladser med forestillinger seks dage om ugen. Lørdag holdes lukket, da det traditionelt er gået hen og blevet den store tv-aften for Familien Danmark. Midnatsforestillingen har man ved samme lejlighed droppet og pornofilmene er også smidt på porten. Uskikken med at holde lukket på lørdage har da spredt sig mange steder i landet og er svær at komme af med igen selv mange år senere, hvor denne ugedag typisk er biografernes bedste.

Den 11. juni 1979 overtager Anders Holm Knudsen Vamdrup Kino efter Jensen, der da havde drevet biografen i 10½ år, men den forhenværende direktør fortsætter en tid med at give et nap som billetsælger, inden han som en af landets første involverer sig i videofilmudlejning og får banket en mindre kæde op.

Knudsen havde gennem nogen tid drevet Rødding Bio på en forpagtningsaftale med kommunen og her opnået stor fremgang og trods sine blot 26 år og før denne også biografen i Egtved. Det er Knudsens hensigt at drive begge biografer sideløbende og udnytte visse fordele i at leje film til begge biografer og tilmed få dem hurtigere. Den unge direktør skifter maskinerne ud, så de kan køre med store spoler og i salen tyndes ud i rækkerne, hvorved antallet af sæder ender på 82. Der lægges efter fire lukkedage ud med en ”Olsen-banden”-film, sådan som det havde været opskriften på succes i Rødding.
 
 
Foto Niels Nikolajsen

Efter blot fem måneders drift sætter Knudsen biografen til salg i november, hvor han proklamerer ”En afgang med knald i” (direktøren havde ikke tyet til de frække strimler, der var tale om en komedie med Burt Reynolds). Når han knaldede med døren, skyldtes det dårlig behandling fra Vamdrup Handelsforenings side, idet biografdirektøren modsat øvrige forretningsdrivende i foreningens ugeblad ikke kunne opnå samme annoncerabatter. Biografen havde registreret en vis fremgang dog ikke på højde med Rødding. Anders Holm Knudsen kaster sig siden over stribevis af øvrige biografer primært i Jylland, som han får klædt godt på til nye tider, men i Vamdrup er trængslerne kun lige begyndt, for ingen viser sig interesseret, ej heller kommunen, der efter tre måneders betænkningstid erklærer, at den ikke har i sinde at overtage, hvorved byen risikerer at stå uden biograf. I september 1981 er det lige på nippet, at der indgås aftale med leverandøren af morskabsautomaterne om at fylde hele huset med spillemaskiner, mens en allersidste chance for afklaring fastsættes til 1. november. Det sker ikke og de sidste dage vises ”Brændt gummi” med Peter Fonda og Jerry Reed. I marts 1982 overtages bygningen af Sparekassen Sydjylland.

Den 24. maj rammes bygningen af en større tagbrand, hvor tagkonstruktionen led betydelig skade, ligesom der kom vandskader på både inventar og filmmaskiner. Herefter kom nedrivning på tale og først nu begynder det at gå op for folk, hvad byen er i færd med at miste. Efter en række møder lykkedes det kinogruppen bag den nystiftede selvejende institution ’Foreningen Vamdrup Kino’ at få biografen overdraget til ’nedrivningspris’ i begyndelsen af 1983. Der genåbnes nyrenoveret med 77 pladser den 10. april, hvor der vises børnefilm om eftermiddagen og en række trailers til de kommende attraktioner.

Repertoiret planlægges tre måneder frem med udgivelsen af en kalender. Indtil videre forventede man ikke just premieretitler, men den 11. oktober 1991 kunne Gunnar Hørlyck, biografens booker gennem årtier, stolt præsentere Vamdrup Kinos allerførste danmarkspremiere i form af Søren Kragh Jacobsens ”Drengene fra Sankt Petri” foranlediget af en række ekstra kopier sat i omløb via støtte fra Kulturministeriet. Efter digitaliseringen i 2010 kommer danmarkspremiererne på stribe, men kommunalt tilskud til driften modtager biografen ikke.
 
 
Foto Niels Nikolajsen

Søndag den 21. maj 1995 fejres biografens 50-års fødselsdag med åbningsfilmen, ligesom det er lykkedes kinogruppen at komme i besiddelse af en række amerikanske ugerevyer i stil med dem, der blev vist som supplement til åbningen, ligesom en række gamle kortfilm vises i løbet af eftermiddagen henholdsvis en halv og en hel time før hovedprogrammet. Kl. 14 og 16.30. Billetprisen er som 50 år forinden ligeledes 50 øre. I tilgift er der gratis kaffe og slik til børnene.

I 1998 flyttes indgangen atter et stykke mod højre ved opførslen af et lille vindfang. Fra 2004 er der 66 blå pladser i salen, der nu har kraftig hældning på alle rækker, hvilket skaber udvidet rum ind under de bagerste, hvorved hele foyerområdet nytænkes med caféområde og forbedrede toiletforhold. I senere år kunne man tydeligt se på afstand fra Østergade, hvor alle de gamle vinduer havde siddet mellem de røde mursten, før hele bygningen blev malet hvid.

I julen 2022 lukker Kino for at gennemgå en total forandring med forventet genåbning sidst i 2023, hvor biografen bliver en del af et samlet kulturhus, der (atter) bringer biblioteket sammen med biografen i ’Vores Hus’. Biografens site byder på en fornem præsentation af biografens forandring fra foreningsovertagelsen over det nye bygningsarbejde frem mod det færdige resultat. På nær toiletterne er alle tilbygninger revet ned til fordel for en gevaldig udvidelse, der fra trappetrinene ved viadukten på Østergade først nu rigtig kommer til at syne af noget. I en helt moderne udgave er det ikke ulig den samme tanke, der forandrede Toftlund Biograf knap tyve år forinden. Fremtiden var allerede skitseret i 2017, men mange millioner kroner skulle indsamles til projektet, der blev låst fast i de nye rammer ved en udbudsrunde i 2022.
 
 
  
  

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om Vamdrup Biografteater / Vamdrup Biograf | Kosmorama Vamdrup (1907) | Kosmorama Vamdrup (1911)
 
 
  
  

• Gå til
Kino-Palæet Vamdrup / Kino-Vamdrup / Vamdrup Kino
 
Gå: tilbage - op
Opdateret fredag, 08 marts 2024 07:38:05