| | Løgstør Biografteater / Løgstør Bio | Tilbage til forsiden
| Skrevet af: JG, biografmuseet.dk | Dato: 01.05.2025 | Løgstør Biografteater - december 1909
Løgstør Biografteater / Løgstør Bio Jernbanegade 20 (siden nr. 26)
Åbnet 11. februar 1907 Lukket 17. februar 1991
Genåbnet 7. december 1991 Lukket 23. maj 2018
Mandag den 11. februar 1907 åbner Løgstør Biografteater omme bag Mikkelsens Hotel, der oprindelig var Jernbanehotellet opført med to etager og kvist i 1893 nu med fabrikant Hans Thomas Woldiderich som hotel- og biografdirektør altid ulasteligt klædt i jakkesæt og hat assisteret af fru Gerda. Der er indgang til biografen i gården via træskur bag gyden mellem nabobygningen til højre. Området er det allerlaveste punkt i hele byen, hvilket betyder, at der både før biografen overhovedet var åbnet og mange gange siden trænger vand ind.
Der gives forestilling kl. 20 med landboforestillinger sommetider på hverdage kl. 16 beregnet på folk tilrejsende fra omegnen, som har et stykke vej hjem. Sædvanligvis spilles tre-fire gange om ugen og altid søndag. Ligesom i flere nabobyer er direktøren flink til at arrangere gratis visninger for børn, men også ældre kan sommetider tage plads uden at betale entré på de stole og bænke, som sættes op efter behov i kunsttemplet, sådan som nogen morer sig med at referere derfra i forbindelse med en uheldigt formuleret anmeldelse.
Byen beskæftiger sig herudover ikke alt for meget med biografteatret, der underholder til almen fornøjelse, selvom operatøren nogle måneder senere må være kommet uoverens med Woldiderich, da han ved flere lejligheder tilstopper rør i maskineriet for at forhindre forestillingen i at blive gennemført, inden man finder den rette sammenhæng i det, der bliver betragtet som sabotage.
Da kongebesøget i august 1908 under stor bevågenhed foreviges på film, overlades det Woldiderich at sørge for fremførelse af mesterstykket herefter mindst én gang om året. Da han i 1912 overtager Hirtshals Gæstgivergaard, bliver Hans E. Klinkvort ny direktør pr. 1. april. Samme sommer undrer man sig over, hvor i al verden førnævnte film er blevet af, nu den ikke er blevet forevist som forventet. Den er endt oppe på borgmesterkontoret, som sporenstregs får den bragt tilbage i hænderne på Klinkvort, der ikke begriber et kuk af det hele. Han driver stedet i fire år, før Hans Nielsen fra Odder bliver ny hotel- og biografdirektør i marts 1916. | Læs mere her:
Biografer på biografmuseet.dk
Biografer Oversigt
70mm og Storformat Biografer
Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne
Biografpremierer 1911 - 2020
Film- og Kinoteknik
Stumfilm, Tonefilm og nye Systemer
7OMM, Storformat, Film- og Lydsystemer
Historien om 70mm og De Store Formater
• CinemaScope | Widescreen • VistaVision | Todd-AO
• "Windjammer" i Cinemiracle • "Dette er Cinerama"! • Vises "i Sensurround"
High-Impact biografdesign | Mikkelsens Hotel og Løgstør Bio i 1957 (Ingas Foto)
Biografen undergår kontinuerligt forandringer, men flytter sig aldrig ud af stedet. Til en begyndelse påføres et fast operatørrum bagved og træbygningen erstattes af en trillebør mursten (eller to) før også denne udvides yderligere, men der er fortsat ikke meget at komme efter. Skal man det ene eller det andet, ligger hotellet fortsat bekvemt lige ved siden af – stadig Mikkelsens Hotel uanset om direktøren hedder Nielsen eller Th. Poulsen, der får bevilling efter Hans Nielsens død i marts 1930 og snart efter nu enkefrue Katrine Poulsen.
I de samme år bliver der rusket op i foretagendet bestemt af tonefilmens ankomst, hvor man ikke kan trække den til længere end foråret 1932 med at forandre biografteatret til tonefilm, hvilket gør det gamle, trofaste klaver overflødigt, hvor der fra barnsben har været skønsang ved siden af, når lejligheden bød sig. Bang & Olufsen står for installationen af det nye anlæg, hvor operatørrummet udvidet løftes op på to tunge piller ragende lidt ind i selve salen. Indvielsen finder sted lørdag den 28. maj med den populære ”Præsten i Vejlby”. Der spilles herefter hver aften mindst seks dage om ugen gerne både kl. 19 og 21 foruden søndag eftermiddag.
Da overtjener Aksel Christensen fra Hotel du Nord med fru Fanny Marie i januar 1934 køber Mikkelsens Hotel og biografen efter enkefru Poulsen med overtagelse i marts, moderniseres salen atter med helt nye stole og får da et moderne indgangsparti med billetkontor og slikkiosk fortsat placeret et stykke inde i gyden, hvor tavler og skabe på hotellets gavl lokker fra gaden.
Den allerstørste ombygning foretages i efteråret 1944, hvor salen forlænges længere ud i gården, mens forhallen i den modsatte ende nu strækker sig helt ud til Jernbanegade. Denne gang varer ombygningen over to måneder med indvielse 2. juledag. Intet er at kende igen fra vestibulens nye, lyseblå kunstmarmor og nyindrettet billetkontor til forhallen bagved, der stråler som en moderne foyer udstyret med både garderobe og magelige sofaer samt for enden en blomsterhave i kummeform foran en kæmpestor rude med sandblæste Harlekin-motiver i et arrangement, der senere inspirerer både Slots-Bio i Randers og flere andre. Selv har man skævet til øvrige arkitekters bedrifter og suppleret med noget yderligt enestående, nemlig en slags replika af Manneken Pis fra Bruxelles, der gør sit for at holde blomsterne konstant grønne. Det er en frisk hilsen fra arkitekten og biografdirektøren, der ikke er færdig med at skulle holde stedet tørt. | | Indvendigt er salen både løftet i højden og forlænget ud i gården nu med plads til 286 gæster på stolerækker, der alle kommer med hældning ned mod lærredet, som er blevet en halv gang større indrammet af et proscenium med et tykt fortæppe i purpurfarvet fløjl. Væggenes mahognipaneler afløses foroven af en okkergul farve med hvidt loft som brydning og herfra indirekte belysning. I 1958 opsættes nyt maskineri til scope, hvorefter Løgstør Bio råder over 275 pladser.
• Gå til ODF Tilbud på xenon fra Bang & Olufsen, 1965
Sygdomssvækket sælger Christensen i 1960 hotellet til Carl Haugaard, der sandelig også havde været overtjener på du Nord, for at hellige sig biografen, som han fortsætter frem til sin død. Ny direktør bliver Christian Adolf Olsen, der sammen med sin hustru de seneste år havde drevet biografen i Ringe på Fyn. Denne var ikke så dårlig en forretning endda, men de fandt sig med egne ord bedre tilpas i Jylland, hvor den uddannede blikkenslager i sin tid havde overtaget den gamle biograf i Havndal for at opføre en helt ny og drevet denne frem til 1965. Nu sejler de fra maj 1969 afsted med Løgstør Bio, hvor Olsen gør sig ihærdige anstrengelser for at holde sig ikke bare oven vande, men på forkant med langt større byer, da han i november 1969 for en pris af 116.000 kroner bestiller to Cinemeccanica Victoria 8 maskiner med c/65 magnettone til 70mm. Løgstør Bio er den eneste biograf i Himmerland, der har denne teknik. | | Premiereannonce for ”En aften med den kongelige engelske ballet” i Imperial Bio, København. Fire spoler film, heraf den sidste i storslået Super Technirama 70
Efter tre dages lukkepause debuterer Todd-AO torsdag den 5. marts 1970 med sidste akt af ”En aften med den kongelige engelske ballet” til en præsentationsforestilling efterfulgt af "Ørneborgen" baseret på Alistair MacLeans roman som aftenens fuldtræffer. Herefter følger John Frankenheimers ”Grand Prix” i april samt ”Spartacus” med Kirk Douglas og Barbra Streisand som ”Funny Girl” i maj. Et antal slidte stole udskiftes ad to omgange i hhv. oktober 1973 og marts 1976 med en ny model, der samtidig reducerer det samlede antal til 224. På dette tidspunkt skærmes gulvet helt af under operatørrummet.
Typograf og senere værkfører Finn Skjødt og fru Lisa overtager biografen pr. 1. marts 1978, hvor filmmaskinerne i maj udbygges til at fungere fuldautomatisk. I 1984 påtænker Skjødt at dele salen op i to, men nøjes – træt af at soppe rundt som senest i 1976 og især 1981 samt igen 1983 – med at hæve gulvet halvanden meter, hvilket lader 182 stole stå tilbage ved at fjerne alle de forreste rækker. Første række med ekstremt brede tremandssofaer må være landets bedste af sin slags helt nede foran lærredet, da denne fjerner yderligere tre pladser til 179. Man ser tydeligt på væggene, at panelerne er gået ned med flaget. Sidst i årtiet lukker i øvrigt hotellet, der omdannes til erhverv og beboelse.
Biografen selv lukker den 17. februar 1991 med Schwarzenegger i ”Sidste udkald”. Tilsigtet var det netop ofte en sådan titel, der rundede en æra af, som kunne være sluttet dér efter ti år med underskud, hvis ikke netop en gruppe borgere havde kridtet skoene og slået sammen om at danne en ny biografforening. Således opstår Løgstør Bio’s Venner efter samme model som Fjerritslev Kino med start 7. december og børnefilmen ”Barbar – elefanternes konge” samt ”Danser med ulve” fra om mandagen og to uger frem mod jul. I januar køres på lavere blus med stærkt svingende besøg op til en officiel indvielse af den foreningsdrevne biograf 8. februar 1992, der markeres med Søren Kragh-Jacobsens ”Drengene fra Skt. Petri” og en debuterende Nikolaj Lie Kaas. | | Løgstør Bio med 224 pladser i 1976
I spidsen står Gertie Elmo samt Finn og Mona Jensen som formand i skiftende perioder de kommende mange år, hvor man som gave efter det første ved producent Regner Grastens hjælp kan præsentere byen for danmarkspremiere på ”Krummerne 2: Stakkels Krumme” den 4. december 1992 og få uger senere notere 11.500 solgte billetter på året heraf rigtig mange til sidstnævnte, der alene tegner sig for de 2.000. Mange andre finder efterhånden ud af, at mange kopier er guld værd.
Kommunen overtager selve biografbygningen, som i februar 1993 udvides med en scene foran lærredet, så der også kan spilles revy eller teater og et nyt lydanlæg skal der også til. Da biografen tilmed i 2000 havde sejlet i vand for gud ved hvilken gang, om end denne gang begrænset til foyeren, bliver det nødvendigt med flere småreparationer og endnu et sjask med malerpenslen. Samtidig indrettes handicaptoilet og to tilsvarende pladser i salen, mens 147 spritnye stole i rødt betræk fra norske Skeie kommer på plads via sponsorfinansiering. I foyeren er der på dette tidspunkt skiftende kunstudstillinger.
I maj 1995 træder kommunen hjælpende til og løfter en økonomisk byrde fra foreningens skuldre ved at overdrage biografen til Løgstør Bio’s Venner for 1 krone. Lokal- og Anlægsfonden står samtidig klar med en bevilling på 300.000 kroner til renovering med genindvielse den 6. oktober 1996, hvilket fejres med en forpremiere på ”En loppe kan også gø”, hvis hovedrolleindehaver Erik Clausen var blevet særdeles glad for byen efter en gæsteoptræden i biografen et par år forinden.
Allerede den 5. oktober 2010 er nyt digitalt udstyr på plads i operatørrummet og i januar 2012 kåres Løgstør Bio som årets foreningsbiograf med bedre omsætningstal end nogensinde. Behovet for en ekstra sal er for alvor blevet aktuelt og der arbejdes ihærdigt på at flytte biografen til et kommende kultur- og idrætscenter, som åbner i april 2015. Vesthimmerlands Kommune siger desværre i første omgang nej til at yde biografen fem millioner kroner i økonomisk assistance over de kommende to år ud af et budget på 10,5 millioner. Først efter tre års forhandlinger lykkes det at få finansieringen på plads.
Formand Mona Jensen når i februar 2017 at invitere til 110 års biografjubilæum med en samtidig markering af, at Løgstør BIO’s Venner er fyldt 25. Den gamle biograf sættes til salg, hvor maskineri og en del inventar genbruges i den nye heriblandt de bedste stole, der renses, før de opstilles i bio 2 på Lanternevej. Solgt i november 2019 står biografen endnu tom i starten af 2025, hvor BIO-neonskiltet over indgangen er pillet ned. Billedskabene er der endnu, tømt for indhold. Inde bag dørene kan man til højre for det gamle billetkontor fortsat skimte salsoversigten. | | Løgstør Bio i 1984 med forslag til to sale
Direktør Aksel Christensen (68-69) Finn Skjødt (78-91)
70mm Maskiner Victoria 8
Billet telefon 08 67 10 58 (68-83) 98 67 10 58 (89- )
Pladser 273 (68-69) 224 (78-83) 178 (90-91) | | | | | | | | • Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt • Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd • Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster • Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø • Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord • Gå til mere om Løgstør Bio | | | | | |  • Gå til Løgstør Biografteater / Løgstør Bio | | Gå: tilbage - op Opdateret 29-04-2025 | | |