biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

CineCity / BioCity / Nordisk Film Biografer Aarhus C

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dk. Foto og teknik: Per Jacobsen, Nordisk Film Biografer & Thomas HauerslevDato: 02.05.2024
CineCity i december 1996. Foto: Thomas Hauerslev

CineCity / BioCity / Nordisk Film Biografer Aarhus C
Skt. Knuds Torv 15

Åbnet 11. oktober 1996

I 1996 genopstår alle de gamle, nedlagte biografpaladser i Aarhus og omegn gennem tiderne – ja, naturligvis undtagen netop Palads, der fortsat eksisterer, men Regina Teatret, Kosmorama, Park Teatret, Fotorama og Biografen – ja, i 1998 tilmed Vest Teatret, Rio Teatret, Kino og Astra. Nuvel, ikke i deres oprindelige skikkelse og placering men som nostalgiske navne for først fem helt nye biografsale og tre år senere yderligere fire i Kim Pedersen og Mogens Steen Kruses nye, fælles frembringelse CineCity i Aarhus-Hallen, der 25 år forinden havde skabt Biografen i ’Anneks-salen’ med 329 pladser og senere knopskydninger bagved primært i gamle passager omkring hallen, mens det nye biografkompleks nu også er udvidet nedenunder i kælderen med foyer under biografsalen fra 1971 på tværs langs højre og videre ind under den gamle hal, der i 1996 fremstår med nye forretninger, bl.a. Netto-supermarked, bank og kontorer.

• Gå til Den ultimative filmoplevelse kommer til Aarhus
• Gå til "Oppenheimer" 70mm i Århus 2023
• Gå til et meget beskedent galleri CineCity / BioCity, Århus
• Gå til Nordisk Film Biografer 100+ Topmoderne Biografer over hele Kongeriget

Over Biografens oprindelige sal 1 hæver den nye store sal sig bagtil. Dele af den gamle hal omkring scenen og restauration Tropicana i en tilsvarende mindre sal på den modsatte side af torvet er nedbrændt i oktober 1984 og har stået hen som brandtomt (herunder udvides CineCity siden). Et stykke biografhistorie med navnet ’Biografen’ havde i perioden 1923 til 1960 ligget på hjørnet af Nørregade og Norsgade og endnu tidligere fandtes ’Biograf-Teatret’ i flere varianter. Af de gamle er Folketeatret på Jægergårdsgade endnu i funktion, indtil Netto også får smag for dette, men det er så en anden historie.
 
Læs mere her:

Den ultimative filmoplevelse kommer til Aarhus

Biografen, Århus

"Windjammer" i Århushallen

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign


 
CineCity sommer 1997. Foto: Thomas Hauerslev


Aarhus-Hallen rummer i sig selv en gevaldig forhistorie bl.a. med "Windjammer", hvor den i december 1958 var indrettet til Cinemiracle-biograf med 891 pladser og CineCity med dette navn i sig selv en hilsen. Hallen åbnede oprindelig den 1. april 1938 som et kæmpebyggeri skråt overfor den nye banegård fra 1929 dengang med hovedindgang fra den omdannede Banegaardsgade til en kæmpehal med passage ud mod en nyanlagt sidevej fra Ryesgade kaldet Sankt Knuds Gade til udstillinger og kæmpearrangementer af enhver slags, sågar 6-dages løb har fundet sted her. I dag fremstår den ombyggede hal med biografens indgang trukket helt ud i højre hjørne af gaden, der i 1974 blev døbt om til Skt. Knuds Torv. Plakatskabe og skilte viser vej. En anden ret så fantastisk historie er samarbejdet mellem netop Kruse og Pedersen, der indtil 1994 har været rivaler på godt og ondt, men nu har de altså fundet sammen og dannet Biografkompagniet I/S.

Samtlige sale er THX-certificeret med hhv. 338 pladser (Regina, for den var jo størst dengang nu med spanskdesignede stole og 115 cm mellem rækkerne – det dobbelte af i helt gamle dage), Kosmorama 149 og etc. som foroven 2 x 96 og 160 pladser. I CineCity får man dermed den bedst tænkelige lydoplevelse fra tre meter lange højttalere med ’lydeksplosioner lige ud i fjæset, susen om ørerne og rystelser i mellemgulvet. Chokeffekterne får fuld skrue, så man hopper i sædet’, som Jyllands-Posten skriver – nok specifikt rettet mod Roland Emmerichs ”Independence Day”, der åbner ’Regina’.
 
 
Nordisk Film Biografer Aarhus C, den 23. juli 2023. "Oppenheimer" i 70mm introduceres. Foto: Thomas Hauerslev

Hvor den festlige gallaåbning finder sted 10. oktober 1996, har Kruse og Pedersen inviteret Edvin Feldballe, der ledede Regina for kommunen indtil 1983 for at navngive den store sal, mens Bente Moth, enke efter Holger Moth fra lærerforeningens Kosmorama, der er død i december 1986, tilsvarende indvier denne sal. Man kunne desværre ikke finde nogen nulevende ’historiske’ personer til at (gen)åbne Fotorama, hvor man i denne forbindelse har sprunget afløseren Aarhus Scala over, idet en sal med dette navn fortsat benyttes dog i anden udformning og ikke som biograf med enkelte undtagelser siden. Fra Park-Teatret kommer imidlertid også Mary Betzer, enke efter Edvard, hvis søn Mogens de seneste år frem til 1981 havde stået for repertoiret i netop Scala og desuden ledet Royal Cinema, som Mogens Steen Kruse selv havde knap seks år forinden og han var jo i hvert fald til stede. Den sidste, Biografen, var så Kims egen, men her kommer grundlæggeren, faderen Poul E. Pedersen, hvis største succes (også i dobbeltrollen som filmdistributør) var Milos Formans ”Gøgereden”, som med 83.000 solgte billetter også tegnede en af de største succeser i byen nogensinde for spilleforløb i ét stræk. Kun ”De røde enge” skulle ifølge Folketeatrets gamle annaler, dengang dette lå på M.P. Bruunsgade, have solgt flere, men beviser har vi ingen af.

CineCity bliver naturligvis en bragende succes, hvilket allerede i 1998 afstedkommer fire nye sale med førnævnte biografnavne på hhv. 95, 111, 193 og 153 pladser, men som man humoristisk forklarer det, indløber i oktober 1999 et tilbud man ikke kan afslå med tanke på alternativet. Nordisk Film Biografer har nemlig tænkt sig at ekspandere og har ingen biografer her i landets næststørste by. Således sælges Biografkompagniets tre komplekser til isbjørnen fra Valby, hvilket atter afstedkommer stor overraskelse. Fra den samlede branche fra Skagen til Geder (som dog begge var uden biograf) lød et rungende ’Det var Satans!’
 
 
70mm film i operatørrummet Nordisk Film Biografer Aarhus C. Foto: Orla Nielsen

Kruse og Pedersen kan mageligt trække sig tilbage med bankbogen solidt spækket af et hemmeligholdt millionbeløb. Nordisk Film omdøber i 2001 CineCity til BioCity, hvilket også går hen og bliver navnet på kædens øvrige blockbuster-biografer i provinsen undtagen Folketeatret, der nedlægges i marts 2002. Idéen med at hylde de gamle tager Nordisk selv til sig, da man ovre i hovedstaden indretter Falkoner Biografen i 2007.

Som sådan fortsætter BioCity uforandret kun med småforandringer i foyerområdet, der fra begyndelsen var indrettet med både bar og et sliksupermarked, som udvides gevaldigt til ’SweetCity’, men da CinemaxX i oktober 2003 åbner i det nye banegårdscenter Bruuns Galleri, er man nødt til at gå mere drastisk til værks. Ligesom Biografens knopskydninger et par og tyve år forinden ikke længere gjorde denne til byens bedste, er de ellers ganske moderne sale i og under den gamle hal ikke på niveau med frembringelserne ovre i CinemaxX, hvor den største af kæmperne ikke mange år senere desuden forandres til IMAX. På Skt. Knuds Torv er eneste løsning at pynte, justere og løbende forbedre salene, der i størrelse siden rummer 320, 193, 161, 154, 149, 111 og cirka 3 x 96 pladser alt efter nedslag på tidslinjen.

I 2023 investeres i ny fremtidssikring i forhold til konkurrenten, der i øvrigt er ved at skifte ham til Vue, ved at man faktisk vender tilbage til fortiden med en gylden repremiere på 70mm og 6-sporet stereofonisk lyd i den gamle Aarhus-hal. Det er næsten 50 år siden, der sidst er vist billeder på storformat i Smilets By. I maj og juni 2023 udstyres sal 1 således med Kinoton Non-Rewind tallerkensystem og Philips DP75 kinomaskine til Christopher Nolans nyeste film ”Oppenheimer”, der får premiere den 21. juli.

• Gå til Christopher Nolan's "Oppenheimer" Præsenteres af Universal Pictures i 7OMM
• Gå til Biografmuseet's Historie om 70mm film og De Store Formater
• Gå til 70mm Film i Danmark
 
 
CineCity her med syv sale i kælderen ud ud af ni.


 
 
Nordisk Film Biografer Aarhus C i marts 2017

 
 
  
  

Biografdetaljer (2011)

 
Foto: Per Jacobsen, NFB

Moderne 9-sals biograf i midten af Aarhus. BioCity ligger i centrum af smilets by med alle byens cafeer og restauranter inden for gå afstand. Biografen har ni sale med aircondition, god benplads, kraftig hældning på stolerækkerne så alle har frit udsyn og væg-til-væg lærreder.

BioCity Aarhus har det største antal sale i byen, og kan dermed tilbyde byens mest varierede filmudbud i omgivelser, der forener den nyeste teknik med personlighed og atmosfære.

Biografen kan vise film i Digital 3D. Men BioCity tilbyder ikke kun filmoplevelser. I den hyggelige cafe er det altid muligt at få lidt vådt til ganen, hvad enten man er til kaffe, te, sodavand, vin eller øl.

Billetpriser:

Forestillinger før kl. 18:00: kr. 60-65,-
Forestillinger fra kl. 18:00: kr. 70-75,-

Børnebillet (under 12 år): kr. 55,-
Seniorbillet (fra 65 år): kr. 55,-
 
 
Foto: Per Jacobsen, NFB

BabyBio:
kr 65.-. BioCity Århus har BabyBio hver mandag kl. 11.00.

Studierabat på kr. 15,- alle ugens dage mod forevisning af gyldigt studiekort. Børne, studie- og seniorbilletter kan ikke kombineres med andre rabatformer. Ved helaftensfilm tillægges alle billettyper 20 kr./stk. Billetprisen varierer efter placering i salen. Ved 3D tillægges alle billettyper 30 kr./stk. (inkl. briller).

70 13 12 11 (billetreservation)

Åbningstider:
Alle ugens dage: 10.30-21.45
 
 
BiografPladsLærredTeknikNoter
Bio 134013,6 m x 5,5 mSR.D.EX + DTS + THX
Digital 3D.
Teleslynge
Handicapadgang
Bio 21509,6 m x 4 mSR.D + DTS Teleslynge
Handicapadgang

Bio 3977,4 m x 3 mSR.D.EX + DTSHandicapadgang
Bio 4977,4 m x 3 mSR.D.EX + DTSTeleslynge
Handicapadgang
Bio 516010 m x 4 mSR.D.EX + DTS

Digital 3D
Teleslynge
Handicapadgang
Der er ekstra benplads på række 8.
Bio 6966,9 m x 3,7 m SR.D.EX + DTSTeleslynge
Handicapadgang
Bio 71126,9 m x 3,75 m SR.D.EX + DTSTeleslynge
Handicapadgang
Bio 81949 m x 4,8 mSR.D.EX + DTS

Digital 3D
Teleslynge
Handicapadgang
Bio 91549 m x 4,9 mSR.D.EX + DTS 
     
 

Biograf 1 / 338 pladser: Regina Teatret
Biograf 2 / 149 pladser: Kosmorama
Biograf 3 / 96 pladser: Park Teatret
Biograf 4 / 96 pladser: Fotorama
Biograf 5 / 160 pladser: Biografen
Biograf 6 / 95 pladser: Vest Teatret
Biograf 7 / 111 pladser: Rio Teatret
Biograf 8 / 193 pladser: Kino
Biograf 9 / 153 pladser: Astra
 
 

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om Biografen, Århus
 
 
  

• Gå til CineCity / BioCity / Nordisk Film Biografer Aarhus C
 
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 19 maj 2024 16:02:47