biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Vest Teatret, Brabrand

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dkDato: 02.05.2024
Vest Teatret
Silkeborgvej 620

Åbnet 29. august 1957
Lukket 7. september 1984

Nedenfor Nøjsomhedsbakken på hovedvej 15 mod Silkeborg opfører sognerådet ved Brabrand-Aarslev Kommune i 1957 en biograf af gule mursten med Elise Eilschou Schmidt som direktør efter forud at have virket ved Statens Filmcentral i Aarhus og for denne i øvrigt kortvarigt varetaget Bio i Aabyhøj i sommeren 1956, hvis ejer var faldet i unåde. De skulle bare vide. Den nye biograf får 387 pladser på magelige sæder fra Odense Stolefabrik, Bauer B14 kinomaskiner og 4-spors magnetlyd, stort CinemaScope-lærred med abstrakt, blåt fortæppe af fløjl på 21 x 5,5 meter oplyst af projektører og med knækket loft en i mange henseender arkitektonisk temmelig særegen bygning indvendigt med flammende, røde teglsten delvist beklædt med mørke brædder bragt til verden af de to Brabrand-arkitekter Knud Blach Petersen og Knud Friis Nielsen. Bag en stor foyer med 30 meter lang glasfacade, fire store vægmalerier af Allan Schmidt og specialdesignede møbler lå den nærmest helt afsides med så mange parkeringspladser ude foran, at man næsten kunne anlægge en landingsbane. Fra kommunal side var det planen også at opføre kontorbygninger tættere mod hovedvejen.

Usædvanligt er det i hvert fald, at opførslen efter tre års indledende manøvrer var sat i gang uden godkendt budget og det kom derfor som noget af en overraskelse (eller måske netop ikke) for det socialdemokratiske udvalg, der havde givet grønt lys, at udgifterne løb op i 400.000 kroner mere end man havde forestillet sig, hvilket jo ikke var særlig nøjsomt. Det afstedkom tværtom en ren proteststorm fra borgere, der snildt kunne se merudgiften for sig på næste års skattebillet. Så kunne man rette skytset mod ’amerikanerbiografen’ og mere end blot antydningsvist dermed den nye leder, sådan som Amtstidende havde noteret overskriften i sin notits, mens Ekstra Bladets århusredaktion iført vanlige sensationsbriller mener at vide, at nogle borgere ligefrem gør sig tanker om at sabotere foretagendet uden at redegøre for, hvorledes det skulle spænde an. Hvorom alting er, lød den samlede pris for byggeriet på lige knap og nap 700.000 kroner, så det var jo rigtig nok en værre redelighed, men hvordan man også kunne forestille sig 300.000 tilstrækkeligt, er så en anden sag.

Sagen var kompliceret af, at frk. Eilschou Schmidt havde haft en bevilling til rådighed i hele tretten år, men som mange andre ingen midler til at føre den ud i livet, da det endelig blev muligt efter krigen, eller også manglede hun gå-på-mod. I stedet havde kommunen forbarmet sig og står dermed som bygherre. Byrådet havde ellers ikke villet trænge sig på i forhold til bevilling – sé blot, hvordan det stod til inde i centrum i forhold til Aarhus Kommunes bristede drømme, når det kom til Regina-Teatret, havde det utvivlsomt lydt for lukkede døre, men det ender med at ske i overenskomst med Justitsministeriet, at frk. Eilschou Schmidt spændes foran i førerposition, mens kommunen har den egentlige råderet. For åbne døre har man til gengæld ladet folk kunne bestemme navnet på biografen gennem en konkurrence og i juni vælges således blandt 102 indsendte forslag ’Vest Teatret’. Eller rettere, det var så biografudvalgets eget forslag, javel så. Nogen havde dog foreslået blot ’Vest’, som også bliver det, den går under i den daglige jargon.
 
Læs mere her:

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Det blev måske ligefrem nødvendigt at få ”Det internationale politi” til at se på sagen den 6. januar 1958, hvis man fortsat læser aviser, som Fanden læser Bibelen. Lidt mere seriøst var det titlen på en danmarkspremiere som gode, gamle Constantin Film ovre fra øst kunne tilbyde Vest helt eksklusivt denne kolde mandag. Filmen var dog rigtig nok skummelt engelsk-amerikansk med et glimrende sammensurium af Anita Ekberg, Victor Mature og Trevor Howard på rollelisten. Forud var det ikke gået stille af i forbindelse med åbningen torsdag den 29. august 1957. Kun denne ene dag havde Alfred Hitchcocks ”Fang tyven” med Grace Kelly og Cary Grant været på plakaten og den kom fra Paramount og de amerikanske filmselskaber var ikke just i vælten i denne tid, så det var årsag til en del af polemikken, som også vedrørte Kosmorama inde i midtbyen, som også havde forbrudt sig mod blokaden vedrørende de stygge Hollywoodselskaber, der krævede sig højere filmleje på de nye scopefilm, end man var vant til forud. Fra fredag følger George Cukors ”En stjerne fødes” så herligt amerikansk med Judy Garland og James Mason fra Warner.

Efter politiaktionen oppe på lærredet i januar sker der imidlertid det, at direktricen indkaldes til samtale og opfordres til at søge sin afsked, selvom der faktisk havde været glimrende besøg netop de første måneder, men der var selvfølgelig lige det med den gevaldige regning. Da hun nægter, bliver den stakkels frøken i stedet opsagt (og dør ulykkeligvis blot to år senere). Herefter optræder en lang række herrer i rollen som Vest-fyrster i et tempo, der måtte kvalificere sig til en placering i rekordbøgerne. De første holder hver især et par måneder, før det bliver Poul Erik Obel fra Hellerups tur til at rette op på butikken, men heller ikke for ham er der udsigt til bedring og bestemt ingen positive vibrationer fra nogen kant.

Nu har der været kommunalvalg og magten tippet fra Socialdemokratiet mod højre. Hugo Erichsen fra Borgerlisten har høstet masser af stemmer på et læserbrev om, at Vest Teatret hurtigt muligt bør indrettes til andet formål som eksempelvis et mormontempel. Det måtte der være lige så meget eller lidt brug for som en stor og flot men aldeles urentabel biograf. Problemet var jo bare, at nu kunne de borgerlige ikke sælge en biograf, man havde udbasuneret som håbløst underskudsgivende.
 
 
Set fra sv. Foto: Per Hauberg, 23.06.2010

Obel søger i en fart biografbevilling til Rudkøbing og fratræder, da han får den i september 1959. På dette tidspunkt er der i løbet af de første to år gennemsnitligt solgt 200 billetter om dagen. Efter Obel følger Basse Bertram som konstitueret leder efterfulgt af Erik Iversen. I januar 1963 forlænges kommunens bevilling fra ministeriel side med skyklapper for øjnene og i juni står kommunen atter uden leder. Først i oktober 1964 flytter filmoperatør Knud Henning Sørensen fra Hurup Bio ind, hvor det hele lader til at falde lidt til ro og omsætningen tydeligvis forbedret med et lødigt repertoire og noget, der kunne ligne ordentlige publikumstræffere. Klagesangen forstummer en tid.

I de sene 1960’erne bliver det to af de ærkeamerikanske selskaber Fox og MGM, der tilsammen giver Vest Teatret fire danmarkspremierer på titler, der aldrig kommer op i København, hvilket i sig selv er højst usædvanligt. Det drejer sig om i 1968 om de engelsksprogede ”Farlige kurver” og ”Ungt blod koger” samt i hhv. 1969 og 1970 de franske ”Tilgiv vi stjæler” og ”I et hus i Paris”, som alle spiller fire dage hver. Herudover er Vest Teatret vært for to filmhistorisk unikke værker fra fjernere verdensdele, disse via Camera Film i form af Satyajit Rays indiske ”Sangen om vejen” den 28. juni 1968 og ”Sanjuro – ene mod alle” den 19. juni 1970 instrueret af japanske Akira Kurosawa. Året forinden kunne kommunen for første gang nogensinde notere et overskud. Helt nøjagtigt 8.392 kroner, men det var da så et skridt i det rigtige retning.
 
 
Set fra s-sø. Foto: Per Hauberg, 23.06.2010

På dette tidspunkt bliver Brabrand-Aarslev lagt ind under Aarhus Kommune og her driver man allerede Regina-Teatret og har bestemt ikke tænkt sig at skille sig af med den, så i stedet udnævnes Sørensen til direktør, da han køber inventaret af kommunen og fortsætter på lejemål. En del polemik var opstået i løbet af sommeren, da det viste sig, at man fra begge kommunale instanser havde indsendt anmodning om bevillingsforlængelse, den ene akkurat før sammenlægningen, men situationen løstes på fredelig vis, før en alvorligere tiggergang mod ministeriet blev nødvendig.

Da Knud Henning Sørensen dør i marts 1972, overtager hans enke, Anna Margrethe Sørensen, driften snart efterfulgt af sønnen, Søren. Herefter overtager Edvin Feldballe Petersen fra Regina også ledelsen af Vest i april 1977, der således atter er kommunalt drevet på helt traditionel vis også på den facon, at der nu igen er bragende underskud. Den gode Feldballe Petersen havde rigeligt at se til og Vest blot en venstrehåndsforretning. I to år drives den kommunalt og der tales atter om at lukke biksen, men så beslutter man sig for bortforpagtning fra november 1979 efter de sædvanlige skærmydsler.

Nu kommer Søren Rye Petersen til Vest fra den lille Kino Viby på Neptunvej, der var lukket et halvt år forinden. Han var allerede startet som operatør, men driver den frem til den 30. juli 1983, som var ”En god dag at dø”, hvorefter ’biografen i hullet’ lukker sine døre for ordinære forestillinger. Kommunen har allerede planlagt sin vintersæson med skolebio og der er desuden filmklub, så Vest Teatret fortsætter med al inventar intakt. Nogle utætheder i loftet bliver samtidig fikset. Også Regina lukker denne sommer og alene herfra må 7.000 børn tilmeldt filmklubben fordeles i de øvrige, tilknyttede biografer heriblandt Vest og Malling Bio, der kommer til at fungere som aflastningsbiografer. Regina genåbner dog overraskende i efteråret – netop af Mallings Per Hauberg, men den store sal derinde lukker definitivt i januar 1984, hvorefter 300 af de bedste stole flyttes herud og erstatter de gamle.
 
 
Feldballe Petersen er trods lukningerne fortsat tilknyttet kommunen og tager sig gerne af biografen her på Silkeborgvej, hvor han forestiller sig alt muligt fra foredrag til koncerter eller hvad man nu synes, man kan stille op med ’den gule fiasko i vest’. I august er der lagt op til en kommunal gyser, om stedet skal omdannes til et kommunalt filmhus med multifunktion – eventuelt blot i en toårig forsøgsperiode.

Initiativet var der faktisk nogen, der allerede havde taget imod. Den 4. juni 1964 spillede The Beatles i KB-Hallen i København og for at markere 20-årsdagen har ’Beatbio’ lejet Vest Teatret til en festforestilling med filmklip fra ”Beatles in Concert” i både 1964 og 1966 samt tv-filmen ”Magical Mystery Tour” fra 1967. Programmet vises både kl. 19 og 21.15 under den samlede titel ”It was Twenty Years Ago Today”. Det bliver en succes og Beatbio gentager idéen den 8. december, hvor man mindes John Lennon på fireårs-dagen for hans død.

I mellemtiden har reklamefotograf Nils Aarestrup Røddik i september præsenteret ”Heroes of Rock”, som også var titlen på en udstilling på Århus Kunstmuseum under Århus Festuge i 1981, men nu tilmed en dokumentarfilm, der bl.a. indeholder hans optagelser fra Rolling Stones-koncerten i Vejlby-Risskov Hallen tilbage i 1973 foruden Chuck Berry, Erik Clapton, Nina Hagen, Procol Harum, Dr. Hook, Patti Smith, Cliff Richard, Led Zeppelin og Gasolin samt mange flere. Den to timer lange musikfilm vises hver aften kl. 19.30 fra mandag den 3. til fredag den 7. september, hvorved man i denne periode kan tale om en decideret genåbning.
 
 
To år senere står Vest Teatret og keder sig gevaldigt i december 1986, da poderne ikke har støvet sæderne af siden sommer, mens kommunen venter på afklaring. Nu lejer Aarestrup Røddik sig atter ind denne gang 9. december for igen at markere John Lennon med en film, han selv har begået, som præsenteres på 16mm. Filmen på 80 minutter er en rekonstruktion af hændelserne i New York tilbage i december 1980 sammen med skildringer af Lennons samlede karriere og allerede forud præsenteret for en lukket kreds. Han har samtidig udtrykt ønske om at købe hele biografen af kommunen og således sammen med en kollega tilbudt 1,8 millioner kroner for at skabe et nyt film- og kunstudstillingscenter, hvor Århus Skolebio var begejstret ved tanken om et fortsat samarbejde, ligesom to børneteatre var interesseret i at deltage.

Det kunne have været så godt, men så ender det alligevel skidt. Efter et lukket møde i byrådet i februar 1987 beslutter man at afhænde biografen til højstbydende, som viser sig at være et firma, der gør sig i kontormontering. De havde lagt 200.000 kroner oven i hatten. Og sådan slap kommunen af med Vest, fremfor som gevinst et kulturhus aldeles uden forpligtelser, hvis altså ikke man havde været så snæversynet. Det lod til at være den gamle skamplet, man til syvende og sidst ville renses for.

Et år senere omdannes biografen således til en kombination af showroom, udstilling, kontor og lager indenfor møbler og inventar. Men så fem år senere forandres lokalerne til dagcenter for lokalpsykiatrien – tilbage på kommunens hænder! Omtrent halvdelen af salen i midten bestod endnu nogenlunde intakt og etageopdeles først i 1994. Ti år senere vender børnene tilbage, da der kommer daginstitution for de yngste, i 2024 er der fysioterapi og træningslokaler. Udvendigt genkender man sagtens det gamle wild Vest.
 
 
  

Erindringer fra Vest Teatret
Af: Per Hauberg, 08.07.2010

 
Bauermaskiner. Foto: Per Hauberg, 1975

Min pureste ungdoms favoritbiograf, Vest Teatret i Brabrand, er idag daginstitution for den vestårhusianske bydel, Gjellerup/Brabrand Nord. Der er meget nydeligt både inde og ude, og på stedet. Da Jens Erslev og jeg var på besøg der i dag [juni 2010], var der også kun ganske få besøgende, og et par af de fædre, som har påtaget sig at dæmpe gemytterne, når behov forekommer.

• Gå til Per Hauberg - BIOGRAFMAND!

Jeg har desværre ingen billeder fra salen, hverken fra dengang eller nu, men man kan vist godt få et indtryk af husets lidt anderledes arkitektur udfra billederne her. Der var simpelthen ikke to paralelle flader i det hus.

Gulvet skrånede pænt, og loftet knækkede på samme vis, som du kan se det på taget udefra. Desuden havde sidevæggene et tilsvarende "knæk" ca midtvejs nede i salen, så den var meget bredere dér end i enderne, hvilket var stærkt medvirkende til den gode akustik. Bygget 1957 med Brabrand Kommune som bygherre.

384 pladser (Odense-stole), 8 meter CinemaScope og fire-spors magnetlyd. Bauer B14 og Bofa V15 anlæg. Magnetkopierne var som bekendt sjældne, men jeg har da nydt både "MacKenna's Gold", "Doctor Zhivago", "Macbeth", "Tora, Tora, Tora" og "Jesus Christ Superstar" derude i fin kvalitet. Dejligt sted - ca 7 km's cykletur fra mit barndomshjem. Jeg var der hver uge i sidste halvdel af tresserne - om sommeren oftere, da der altid var "Sommerkavalkade" med 2-3 filmskift ugentligt.
 
 

Erindringer fra Vest Teatret
Af: Helge, Billetkontrollør i 1962

 
Set fra n-nø. Foto: Per Hauberg, 23.06.2010

Jeg var billetkontrollør fra 1962, og svigersøn til direktør Knud Henning Sørensen fra 1964, idet, at jeg er gift med hans datter.

Brabrand-Aarslev kommune ejede Vest Teatret, og efter Eilchou Schmidt blev afskediget, blev først Poul Obel ansat som direktør; men var der kun kort tid, idet han valgte, at bygge egen biograf i Rudkøbing på Langeland. Derefter var Basse Bertram, konstitueret chef en kort tid, hvorefter Erik Iversen blev ansat som direktør; men afskediget efter et par år. I 1964 blev Knud Henning Sørensen ansat som direktør; men ved kommunesammenlægningen med Århus i 1970 stod Århus kommune pludselig med to biografer hvilket var ulovligt i henhold til den, daværende biografbevillingslov, hvor en ejer kun måtte eje een biograf. Derfor købte Knud Henning Sørensen inventar og maskiner og lejede bygningerne af Århus kommune. Desværre døde Knud i 1972; hvorefter hans enke, Anna Margrethe Sørensen drev biografen videre i over fem år, og i mellemtiden var der kommet en ny bevillingslov, således, at bl.a. kommunen nu måtte have flere biografer, og kommunen overtog igen Vest Teatret, og Feldballe der i forvejen var direktør i Regina Teatret, ejet af Århus kommune , blev nu også direktør i Vest Teatret.
 
 
  

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om
 
 
  
  

• Gå til
Vest Teatret, Brabrand
 
Gå: tilbage - op
Opdateret 16-06-2024