biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Ryan's Datter

Tilbage til forsiden
Skrevet af: METRO-GOLDWYN-MAYER, 1971Dato: 14.05.2024
HANDLINGEN

Tom Ryan's datter, Rosy, er den smukkeste pige i Kirrary, en fattig lille landsby ved Irlands barske Atlanterhavskyst. Hun forkæles af sin far, som ejer den stedlige pub, men hun drommer om en verden uden for landsbyen. Da hun gik i skole, var Rosy lærer Charles Shaugnessy's yndlingselev. Nu, i året 1916, er hun ikke mere nogen skolepige, og hun er forelsket i Charles. Han er imidlertid en usikker mand, der sæger flugt fra sin bondske baggrund, og skønt han gengælder hendes følelser, frygter han kun, at hun i sin snævre verden ikke kan finde en mand, der er hende værdig. Rosy får dog altid, hvad hun ønsker sig. Charles frier, og de vies af den katolske præst, fader Collins. For Michael, landsbyens døvstumme original, betyder dette afslutningen på en drøm. Han er fortvivlet over, at Rosy elsker en anden.

Tom Ryan holder et stort bryllup for sin datter og hendes nye mand, og hele landsbyen fester. Ikke fordi de kan lide Rosy, som de altid har fundet indbildsk, men det glæder dem at se hende afsat til sådan en tørvetriller. Rosy er ligeglad. Hun tror fuldt og fast på, at hendes bryllupsnat bliver indledningen til et nyt og vidunderligt liv, som Charles må kende til, når han har fortalt hende om det. Men deres første nat sammen bliver en fiasko. Skønt Rosy er ulykkelig, går hun dog alligevel beslutsomt ind for sit hjem og sit ægteskab.

Kort tid efter ankommer der en ny kommandant til den britiske lejr, major Randolph Doryan. Den slags garnisoner er for tiden spredt ud over hele Irland, idet England er i krig med Tyskland, og Irland er protysk og oprørsk. Major Doryan er blevet hårdt såret ved Vestfronten, han lider af følgerne af et granatchok og vandrer ensom omkring i landsbyen som et romantisk spøgelse. Rosy og major Doryan falder for hinanden ved deres første møde. De har dog kun deres lidenskab til fælles. Deres baggrund er så forskellig, at de intet har at tale om, men deres kærlighed er altfortærende.
 
Læs mere her:

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Sir David Lean med Super Panavision 70 kamera. Billede: MGM, 1971

De to elskende mødes på daglige rideture ved de gamle keltiske ruiner på stranden og i skoven, skønt deres handlemåde fordømmes stærkt af både fader Collins og landsbyens beboere. Charles forsøger først at undgå at se, hvad der foregår, og finder det derefter lettest at bebrejde sig selv udviklingen. Dette gør det på en måde endnu vanskeligere for Rosy, der foruden at bedrage sin mand, som hun dog holder af, også trodser sin præst og sit folk. En nat kommer en tysk trawler til Kirrary med en våbenladning. Da det imidlertid blæser kraftigt op, kan man ikke få fat i kasserne, der er anbragt på nogle afsides klippeafsatser, og irernes legendariske helt, Tim O'Leary, henvender sig derfor til den lokale patriot, Tom Ryan, om hjælp. Hans stilling er tragisk. Dette er forræderi, og Ryan har i al hemmelighed suppleret sine indtægter ved at sælge oplysninger til politiet. Dette har dog aldrig generet ham, det foregår overalt i Irland, men nu er han i knibe. Han vælger at spille en dobbeltrolle. Han opildner landsbyen til at hjælpe O'Leary og informerer samtidig hæren om O'Leary's tilstedeværelse.

Da den sidste kasse med ammunition er sikkert anbragt på O'Leary's lastvogn, efter en anstrengende nat, hvor hele landsbyen har slæbt kasserne ind fra det frådende hav, kører O'Leary triumferende afsted, men stoder næsten omgående på major Doryan's vejspærring.
 
 
Skolehuset fra "Ryan's Datter" på den Irske vestkyst i 2004. Bygningens tag styrtede sammen under en storm i 2015. Kun ydermurene står tilbage. Foto: Thomas Hauerslev

O'Leary bliver skudt ned af major Doryan, og hele landsbyen vender nu sit raseri og indestængte had mod Rosy, som de er overbevist om har forrådt den heltemodige O'Leary. De bryder ind hos Charles og Rosy og stiller Rosy over for anklagen. Da det går op for hende, at stikkeren må være hendes far, nægter hun at kommentere anklagen. Mens mændene holder den vildt kæmpende Charles, som vil komme sin hustru til hjælp, overfalder kvinderne Rosy, klæder hende af i alles påsyn og klipper hendes lange smukke hår af.

Fader Collins finder senere Rosy og Charles, der stumme, forpinte og forslåede nu kun har deres fælles ulykke tilbage. Skønt Rosy forsikrer, at alt er forbi mellem hende og major Doryan, føler Charles, at de ikke kan fortsætte tilværelsen sammen. De vil dog ikke give landsbyens befolkning den triumf at se deres ægteskab gå itu, og de forlader Rosy's barndomsby arm i arm, foragtet af alle. De har en lang rejse foran sig, hvor de må lægge en plan for fremtiden ...

Ny mesterlig storfilm af DAVID LEAN. Årets mest betagende kærlighedshistorie. En historie om utroskab, revolution og kærlighed. En historie om menneskets kamp mod naturkræfterne. Fængslende! Spændende! Betagende! Se denne vidunderlige kærlighedsfilm.
 
 

Pressen Skrev

 
Det mere og mere fremragende manuskript er skrevet af Robert Bolt og han siger om Rosy: »Historien om Rosy handler om ungdommens evige forsøg på at få noget for intet - og dens erkendelse af, at alt alligevel har sin pris«. Så hun bevarer sin kærlighed, selv da hun rammes af den lille bys fantastiske uretfærdighed. Det skal ikke røbes, hvorledes hun finder en løsning. »RYANS DATTER« er et stort underholdende eksperiment. Det vil sige med scener, der også er helt revolutionære i deres udformning på det store lærred, alt under fuld udnyttelse af skuespillernes evne til at fortælle med bevægelser og med udtrykket i øjnene.

Bent Grasten **** EKSTRA BLADET


En dyb, indgående menneskeskildring oplever man i David Lean's »RYANS DATTER«, beskrivelsen af et fattigt irsk samfund (år 1916) på den bogstavelige barske skrænt mod Atlanterhavet. Med en sjælden detaljering når man i løbet af spilletiden at leve sig ind i det specielle miljø. Rialto har sikret sig endnu en publikumstræffer.

Sven Wezelenburg *** B.T.


Den velkendte trekant får her lov at trives i en pragtfuld irsk natur. Mens handlingen fortælles, tolker Freddie Youngs billeder Rosys følelser — hendes stræben efter hele tiden at opnå mer, uden selv at yde noget til gengæld. Fotograferingen er teknisk fuldendt såvel som kunstnerisk. Trevor Howard er filmens bedste som byens overhoved - præsten. Han lægger temperament og varmhjertethed i rollen og giver netop billedet på den indflydelsesrige og strenge fader, hvis opgave først og fremmest er at holde sammen på byens befolkning, mens urolighederne stadig tiltager.

Erik Hvidt KRISTELIGT DAGBLAD


Freddie Youngs store farvebilleder er meget smukke. Der er et ekko af Thomas Hardy i Bolts og Leans film, der har sine smukke og bevægede ojeblikke. En særlig specialitet er John Mills i vild maskering som landsbyens idot, der i al sin afmagt elsker Rosy. Maurice Jarre har også denne gang sørget for den følelsesfulde ledsagemusik.

Ib Monty JYLLANDS POSTEN


Den romantiske farvefilm »RYANS DATTER« er kommet. Vi gætter på et langrend i premiereteatrene måske både til jul og påske over. Sagen er nemlig den, at »Ryans datter« rummer alle bestsellerens mest karakteristiske egenskaber. Den er samtidig i sind og skind ligeså renfærdig som den tilløbsfilm, der nøjedes med titlen »Love Story«. Intet er forsømt, hverken hjerte eller smerte, hverken sødrne eller højspændt dramatik. Billederne fra den grønne ø er dejlige, ofte storslåede, og en velafstemt musikalsk underlægning smyger sig om dem og om kærligheden i midten. »Ryans datter« er gået hen og blevet en indtagende film. Sarah Miles er en henrivende skabning som Rosy, stilfærdig og folsom i sit spil. Robert Mitchum er velvalgt til fremstilling af læreren, der bærer bevidstheden om sin unge kones utroskab med prisværdig forsøg på tolerance. Det er vejen igennem appel til følelserne, stille og indsmigrende eller hårdt og ligepå. »RYANS DATTER« er god engelsk bryg. Den er tilpasset det helt store verdenspublikum i det - man lidt hånligt eller aldeles ikke hånligt kalder den gode gamle stil.

Knud Voeler AKTUELT
 
 

Rollelisten

 
• ROBERT MITCHUM SOM Charles Shaughnessy
Shaughnessy er landsbylæreren, en mild og venlig mand i begyndelsen af fyrrerne. Han er høj og kraftigt bygget, det bedste ved ham er hans øjne, som er varme og venlige. Mange finder har bare løjerlig, men de der kender ham erkender, at det stille vand har den dybe grund.

• TREVOR HOWARD SOM Fader Collins
Præsten er en stor mand med magtfulde træk, der bærer tydelige spor af lidelse og tænkning. Hans stride hår og de tre dage gamle skægstubbe er hvide. Han er en formidabel fader for sin flok, han holder strengt på disciplinen, men er et klogt og varmhjertet menneske.

• CHRISTOPHER JONES SOM Major Doryan
Den britiske major Randolph Doryan er en såret veteran fra Vestfronten, der har fået tildelt Viktoriakorset. Han har fine træk, men ansigtet er blegt og træt, og altfor roligt. Han indtager en aristokratisk og reserveret holdning til sine omgivelser. Han betragter sig selv som et omvandrende lig.

• JOHN MILLS SOM Michael
Landsbyens dovstumme original betragtes kun som et menneske med menneskelige rettigheder af fader Collins. Han har et dyrs stirrende blik og en lille vanskabt krop. Han går klædt i andres aflagte tøj. Han ser alt, hvad der foregår i landsbyen.

• LEO McKERN SOM Tom Ryan
Ryan er indehaveren af den stedlige pub og Rosy's far. Officielt er han billedet på en barsk irsk nationalist, men i virkeligheden er han en sølle stikker for briterne. Han er en overfladisk og lidenskabelig mand. En mand, man snarere bor have ondt af end foragte.

• SARAH MILES SOM Rosy
Rosy er cirka tyve år gammel, hun har en tynd og energisk krop og et levende ansigt. Hendes blide irske accent virker i sin form ganske let søgt, men også tiltrækkende. Hun er en drømmer, der stiller store fordringer til livet, og hun er vant til at få sine ønsker opfyldt.

ROBERT MITCHUM (Charles Shaughnessy), TREVOR HOWARD (Fader Collins), SARAH MILES (Rosy), CHRISTOPHER JONES (Major Randolph Doryan), JOHN MILLS (Michael), LEO McKERN (Tom Ryan), BARRY FOSTER (Tim O'Leary), MARIE KEAN (Mrs. McCardle), EVIN CROWLEY (Moureen), BARRY JACKSON (Korporalen), DOUGLAS SHELDON (Chaufføren), ED O'CALLAGHAN (Bernard), PHILIP O'FLYNN (Paddy), OWEN O'SULLIVAN (Peter), NIALL O'BRIEN (Joseph), NIALL TOIBIN (O'Keefe), EMMET BERGIN (Sean), STEVE BRENNAN (McCardle's ven), KATHERINE WALSH (Moureen's veninde), DONAL NELIGAN (Moureen's ven), JAN COWAN (Brudepigen)
 
 

Produktionsstab

 
DAVID LEAN, instruktøren af RYAN'S DATTER. Billede: MGM, 1971

• DAVID LEAN går kun i gang med en film, hvis han føler, at han ikke kan lade være. Det er derfor ikke overraskende. at »Ryan's datter« kun er den fjerde film, han har instrueret i lobet af de sidste fjorten år.

Den succes hans film har haft — fra »Det korte møde« til »Doktor Zivago« — er et virkeligt bevis på, at hans indstilling til arbejdet betaler sig. Hans tre sidste film »Broen over floden Kwai«, »Lawrence af Arabien« og »Doktor Zivago« indbragte i alt 20 Oscar -og rangerer alle blandt filmhistoriens største kassesucceser. Lean har to gange vundet en Oscar for den bedste instruktion af »Broen over floden Kwai« og »Lawrence af Arabien«.

David Lean begyndte sin karriere i 1928 i Gainsborough Studios i England som instruktørassistent. Da han forstod, at en films endelige kvalitet i høj grad er afhængig af det arbejde, der udføres i klipperummet, lagde han fra starten al sin interesse og energi i klipning. »Pygmalion« og »Svigt mig aldrig« gjorde ham straks kendt inden for filmindustrien. Noel Coward gav ham hans første chance som instruktør i »Havet er vor skæbne«. Dette forte andre opgaver med sig, såsom »Disse lykkelige dage«, »Elvira går igen«, »Det korte mode«, »Store forventninger«, »Oliver Twist«, »Gennem lydmuren« og »En gevaldig tyran«. Derefter fulgte »En sommers dårskab«, som var hans første film optaget uden for England.

Skønt hans film har dækket umådelig mange emner — fra militært heltemod i »Havet er vor skæbne« til et karakterstudie i »Lawrence af Arabien« indrømmer David Lean åbent, at han altid har holdt mest af kærlighedshistorier.


• Robert Bolt forfatteren af originalmanuskriptet til RYAN'S DATTER
 
Robert Bolt har kun skrevet tre tidligere film, »Lawrence af Arabien«, »Doktor Zivago« og »Mand til alle tiden — alle blandt filmhistoriens største succeser. For manuskriptet til Zivago fik han tildelt en Oscar. Bolt, hvis nye manuskript til Lean her er hans første originale historie skrevet direkte til film, startede sin karriere som skolelærer. Han begyndte med at skrive til radioen og gik derefter over til skuespil. »Flowering Cherry« i 1957 bragte ham hans første succes. Derefter fulgte »The Tiger and the Horse«, og med »Mand til alle tider« slog han for alvor sit navn fast.


• Anthony Havelock-Allan producenten af RYAN'S DATTER

Anthony Havelock-Allan har siden 1933 været med til at producere over 40 film. Han scorede sin første succes i 1938 med »En kugle i vente«. Derefter fulgte under 2. verdenskrig et samarbejde med Noel Coward i »Havet er vor skæbne«, hvilket tillige blev indledningen til et langt kompagniskab med David Lean og Ronald Neame. I 1948 dannede Havelock-Allan sit eget produktionsselskab, Constellation Films. Til hans film som uafhængig producent hører: »Voldsmænd«, »Forbudte timer«, »Ordre til at dræbe«, »Rebet om halsen«, »Othello«, »Romeo og Julie« og »En aften med den kongelige engelske ballet«.


Instruktør: DAVID LEAN. Manuskriptforfatter: ROBERT BOLT. Producent: ANTHONY HAVELOCK-ALLAN. Musik: MAURICE JARRE. Med-producent: ROY STEVENS. Cheffotograf: FREDDIE YOUNG. Klipning: NORMAN SAVAGE. ARTHUR O'SULLIVAN (McCardle). Overregissør: DOUG TWIDDY. Instruktorassistenter: PEDRO VIDAL og MICHAEL STEVENSON. Kamera: ERNIE DAY og CHIC ANSTISS. Tonemester: JOHN BRAMALL. Teknisk ledelse: AL BURGESS. Produktionsleder: STEPHEN GRIMES. Kostumetegner: JOCELYN RICKARDS. Filmarkitekt: ROY WALKER. Billedfølge: PHYLLIS CROCKER. Rekvisitionschef: EDDIE FOWLIE. Specielle effekter: BOB MacDONALD. Klippeassistent: ANTHONY LAWSON. Underregissør: MAUREEN WHITTY. Make-up: CHARLES PARKER. Frisurer: A. G. SCOTT.

Optaget i Super Panavision 70

 
 

Produktionen

 
Efter »Lawrence af Arabien« og »Doktor Zivago« besluttede David Lean og manuskriptforfatteren Robert Bolt at deres næste fælles indsats skulle være et nyt »epos«, denne gang en film, hvor følelserne var sat i højsædet. Resultatet blev en kærlighedshistorie om almindelige mennesker, og måske Lean's mest intime historie siden hans store succes »Det korte møde« i 1945.

De to mænd tilbragte derefter ti opslidende måneder i Rom i 1967-68, indtil de havde den historie, de ønskede. Efter i oktober 1968 at have set hver tomme af Irlands barske vestkyst til fods, i Land Rover og i helikopter, stod Lean på en lyngklædt bakketop på Dingle Peninsula i County Kerry og tog den store beslutning, at dér, med bjerge til tre sider og Blasket Islands som fjern baggrund mod vest, ville han opbygge landsbyen Kirrary. Mindre end tre uger senere begyndte et hold på 200 irske arbejdere at opføre ikke mindre end 40 bygninger: huse, butikker, en skole, en kirke og den uundværlige pub. I slutningen af februar 1969 stod landsbyen Kirrary færdig.
 
 

Premiere og spilletid

 
RYANS DATTER (12) – Ryan’s Daughter – MGM - C.I.C. – England 1970

Premiere Rialto Teatret, Frederiksberg:
20.08.1971 -14.11.1971

Repremiere 3 Falke Bio, Frederiksberg:
25.01.1980 - 31.01.1980

Spilletid

• Overture: 4 minutter & 7 sekunder

• Første del: 1 time, 44 minutter og 10 sekunder

• Entr'acte: 2 minutter og 40 sekunder

• Anden del: 1 time, 32 minutter og 24 sekunder

• Slutmusik: 3 minutter og 19 sekunder

Samlet spilletid: 3 timer, 26 minutter og 40 sekunder

Oscar / Academy Award

• Vinder:
Best Supporting Actor John Mills
Best Cinematography Freddie Young Won

• Nomineret:
Best Actress Sarah Miles
Best Sound Gordon McCallum and John Bramall
 
 
  

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om "Lawrence af Arabien" - Optagelser startede for 60 år siden
 
 
  
  

• Gå til
Ryan's Datter
 
Gå: tilbage - op
Opdateret 14-05-2024